BELGICKÉ VAFLE NA TŘI ZPŮSOBY + VIDEO

BRAMBOROVÉ KARBANÁTKY S OLIVAMI
12.5.2022
KUCHYNĚ S KVĚTY BEZU ČERNÉHO
17.5.2022

Pokud vás čas od času honí mlsná, pořiďte si vaflovač. Blíží se sezona sladkých  jahod a k nim jsou křupavé vafle naprosto božské.

Malý přístroj nenáročný na obsluhu potřebuje minimum místa na uskladnění, a máte-li ho po ruce, připravíte si na něm nejenom sváteční laskominy, ale klidně i sytou večeři. Stačí sáhnout do zásuvky, plotýnky vystříkat olejem ve spreji a připravit oblíbené těstíčko. Bleskurychle budete mít na talíři sladkou obdobu našich lívanců a dokonce i skvělé slané sendviče - na ty si však počkejte do příštího týdne.

Nejznámější ze všech vaflí jsou belgické vafle. Jsou lehce kynuté, patří do nich droždí, a někdy se zadělávají i perlivou vodou. Regionálních receptů je spousta, takže těžko říct, které jsou ty pravé. Belgičané je prodávají téměř na každém rohu, hned vedle proslulých hranolků. Chcete-li ochutnat ty nejpravější, vydejte se do Bruselu; právě odtud se vafle rozlétly do celého světa díky světové výstavě EXPO 1958. 

 

Legendární belgické vafle mají obdélníkový tvar, křupavý povrch a uvnitř jsou nadýchané. Charakteristický mřížkovaný reliéf šikovně zachytí veškerou náplň, kterou si na vafle dáte. Tradice velí jíst je jen tak, s cukrem, ale byla by škoda nevyužít hlubokou mřížku v níž se nádherně usadí i kopeček tající zmrzliny se smetanou a čokoládou.

Abyste si mohli vafle vytvořit kdykoli vás napadne, je třeba pořídit si vaflovač. Jedná se o jednoduchý elektrický přístroj, který díky kontaktním plotýnkám upeče hedvábné lité těsto dokřupava a dozlatova. Vaflovače mají různé druhy plotýnek, koupit můžete klasické obdélníkové, ale také kulaté i dělené na malá srdíčka. Právě takový jsem použila pro následující recepty.

Příprava: 20 minut + pečení * Získáte: 4 velké kulaté vafle

Základní těsto

  • 1 polévková lžíce třtinového cukru
  • 1 ½ lžičky instantního droždí
  • 250 ml mléka, vlahého
  • 150 g hladké mouky, z toho ½ špaldové
  • 3 vejce, žloutky a bílky zvlášť
  • špetka soli
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 3 lžíce másla, rozpuštěného a vlažného
  • olej ve spreji

1. Třtinový cukr a droždí nasypte do vlahého mléka a prošlehejte na dně mísy. Nechte 5 minut pracovat, pak přidejte proseté mouky, žloutky, sůl a vanilkový extrakt, promíchejte a těsto nechte ještě 15 minut v klidu přikryté utěrkou.

2. Mezitím rozpusťte máslo a nechte zchladnout. Z bílků ušlehejte sníh, ale stačí, když zpevní, nemusí být dokonalý, aby šel lépe vmíchat do těsta.

3. Vaflovač nechte nahřát a plotýnky vystříkněte olejem ve spreji. Do nakynutého těsta vmíchejte máslo a sníh.

4. Pak nalijte porci těsta na horkou plotýnku vaflovače. Je třeba zaplnit celou výšku plotýnky, ale větší porci nedávejte, aby těsto neunikalo kolem, až vaflovač zavřete. Na druhé straně vaflovač musí být naplněn až do výšky zoubků, aby těsto vystoupalo k plotýnce víka a získalo kontakt. Po chvíli získáte praxi. Pečte asi 3 minuty, nebo podle potřeby. Peču obvykle na předposlední políčko stupnice, ale záleží na vašem přístroji. Vafle podávejte horké.

 

1. BORŮVKOVÉ VAFLE S CUKREM A SMETANOU (viz video)

K tomuto tradičnímu podávání vaflí použijte libovolné ovoce, sezonní nebo v zimě kompotované. Ovoce rozdělte na jednotlivé porce, přidejte kopeček našlehané smetany a povrch poprašte cukrem s vanilkou.


2. JAHODOVÉ VAFLE SE ZMRZLINOU (viz video)

Na porce vaflí rozdělte čerstvé jahody / maliny, přidejte po 2 kopečcích jahodové zmrzliny, můžete přidat lupínky opražených mandlí. Dozdobte lístky meduňky a podávejte.

3. ČOKOLÁDOVÉ VAFLE S PEKANOVÝMI OŘECHY (na titulní fotografii)

Do základního těsta přidejte:

  • ¼ lžičky mleté skořice
  • 2 lžíce kakaa nebo 3 lžíce rozpuštěné čokolády

Na javorovou omáčku

  • 80 g másla
  • ¼ hrnku javorového sirupu
  • 4 lžíce whisky

Na dokončení

  • rozpuštěná čokoláda na přeliv
  • pekanové ořechy
  • ušlehaná smetana

Omáčka - máslo a javorový sirup nechte rozehřát v kastrůlku při mírné teplotě. Když se ingredience spojí, přidejte whisky a směs prošlehejte. Omáčku přiveďte těsně pod bod varu a ihned vypněte. Horké vafle dozdobte rozpuštěnou čokoládou, smetanou a ořechy. Podávejte s mističkou teplé javorové omáčky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.