BRAMBOROVÉ KARBANÁTKY S OLIVAMI

VÝBĚR A ÚDRŽBA PEŘIN
11.5.2022
BELGICKÉ VAFLE NA TŘI ZPŮSOBY + VIDEO
17.5.2022

O to, aby jídlo vydrželo dlouho teplé, se postará speciálně upravené termonádobí. Ušetří nejen elektrickou energii, ale i vaše nervy, když se opozdilci zatoulají.

Vynálezcem termosky je vědec Oxfordské univerzity Sir James Dewar, který roku 1892 potřeboval pro svou práci nádobu, v níž by dlouhou dobu vydržely tekutiny chladné. Ve své téměř neměnné technické podobě se používá dodnes. Základem je nádoba s dvojitými stěnami, mezi nimiž se odčerpá vzduch. Lapidárně řečeno - přes toto vakuum se svěřený obsah nemůže rychle přizpůsobit okolí a tak zůstává dlouho chladný, nebo horký.

Vlastnit v kuchyni alespoň jednu nádobu tohoto typu je prospěšné. Oceníte to především tehdy, když potřebujete uchovat vytvořený pokrm déle teplý, anebo si s nádobou můžete zaběhnout pro pár porcí zmrzliny. S úzkou termoskovou láhví si samozřejmě vychutnáte své nápoje na cestách. Ještě vzpomínám, jak mě a mému malému synovi prodlužovala dětská termoska s teplou polévkou pobyty na výletech. S termomísou můžete přinést něco dobrého svým rodičům, kamarádovi do práce, zkrátka zahálet určitě nebude. A pokud byste svého nového domácího pomocníka potřebovali otestovat, napečte pořádnou fůru výtečných bramborových karbanátků. Určitě se po nich na výletě jen zapráší.

Příprava: 45 minut + pečení * Získáte: 17 ks, záleží na velikosti

  • 600 g vařených brambor, zchladlých a nastrouhaných
  • 200 g anglické slaniny
  • 2 vejce
  • 100 g sýru gouda
  • 2 plné lžíce jogurtu, 3,5%
  • 70 g zelených oliv, tence nakrájených
  • 2 stroužky česneku, rozmělněné
  • hrst nasekané bazalky
  • 1 lžíce oregana (dobromyslu) 
  • 100 g polohrubé mouky
  • sůl, čerstvě mletý pepř
  • strouhanka, čerstvě namletá
  • olej na smažení

1. Brambory předem uvařte, nechte vychladnout a pak nastrouhejte najemno.

2. Slaninu nakrájejte na kostičky a opečte na pánvi bez dalšího tuku. I s výpekem ji přesuňte k bramborám, přidejte vejce, nastrouhaný sýr, jogurt, nakrájené olivy, rozmělněný česnek a bylinky.

3. Nakonec vše zaprašte prosátou moukou, směs osolte a opepřete a zpracujte na hladké pojivé těsto.

4. Pak si na prkénko nebo na talíř nasypejte strouhanku a vlhkýma rukama tvarujte malé vyšší karbanátky, které ve strouhance obalte.

5. Karbanátky klaďte na plech opatřený pečicím papírem s jemně rozetřeným olejem. Uložte je těsně vedle sebe a troubu zapněte na 170-175 °C. Plech vložte na spodní rošt a karbanátky opečte nejprve z jedné, pak z druhé strany dozlatova.

Podávejte s libovolně dochuceným listovým salátem.

Tyhle chutné karbanátky jsou dokladem toho, jak lze jednoduše uvařit ze surovin, které běžně naleznete doma. I kdyby vám scházely olivy, pro jednou se tolik nestane. Bramborové karbanátky jsem přiřadila k české klasice, i když v našich končinách se to olivovníky nehemží. Bramborová jídla však máme v kuchyních zakořeněná a je jen na vás, zda je prošpikujete majoránkou nebo je uděláte tak, jak chutnají nám doma. A nejen doma. Výtečné jsou na nejrůznějších cestách. Nepojedete-li kdovíjak daleko, v šikovné termomíse vám vydrží přinejmenším vlažné.

Co mohu strčit do trouby, to tam dám. Řízky, plněné žampiony, nebo právě karbanátky patří k jídlům, k nimž se seběhne více strávníků. Využívám toho, že nemusím stát u plotny a také spotřebuji oproti klasickému smažení minimum tuku. V neposlední řadě tak můžete ihned podávat více porcí najednou.

Termomísy nabízíme na e-shopu v různých objemech. Patří k nim poklice, které se pootočením jednoduše zachytí pod zářezy uch. Převrátit mísu s něčím tekutým jsem nezkoušela, takže vám nepovím, zda třeba polévka vydrží pod poklicí, ale řekla bych, že ano. Rozhodně v míse zůstane jídlo dlouho teplé.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.