MÁTOVÝ SIRUP DO LETNÍCH LIMONÁD

ČOKOLÁDOVÁ LÍZÁTKA NA LŽÍCI
17.6.2016
ZDRAVÉ SVAČINKY II / DO KRABIČEK
21.6.2016

bylinky_02

Už zítra k nám zavítá astronomické léto. Všichni se těšíme na jeho teplou náruč, ale má nám hned přinést na pár dnů tropické počasí. Protože prognózy meteorologů v poslední době vycházejí, chystám džbány a karafy na zvýšenou potřebu pití.

Myslím, že během roku přijímám nápoje v uspokojivé míře. Ovšem v létě, kdy všichni pijeme ještě o trošku víc, už mě to moc nebaví. Hledám pak nové chutě a zkrátka něco dobrého na osvěžení. Možná to cítíte podobně. Protože mám ráda bylinky, dávám jim při dochucení vody přednost před vším ostatním. Takovou oblíbenou stálicí a průvodkyní letní žízně je máta. Stačí ji přidat do mírně perlivé vody s několika plátky citronů nebo rozkrájených jahod. Ale ještě větším požitkem je chutná mátová limonáda. K té právě teď nakládám mátu a připravuji z ní lahodný sirup.

Dobré věci nemusejí být vždycky pracné. U mátového sirupu to platí. Když věnujete chvíli naložení bylinek do vody, později získáte zdravý a chutný nápoj, který budete s rozkoší popíjet celé léto. Mátový sirup, který ráda připravuji, se krásně vyjímá v láhvi s pákovým uzávěrem. Má obsah 1 l a zbývající sirup hned putuje do limonády na ochutnání.

Máte-li zahrádku, pak můžete pěstovat mnoho druhů máty. Například na čaj podávající se na podporu trávení se pěstuje máta peprná, v horkém dni si pochutnejte na lahodné šťávě s ledem a citronem z máty obecné, klasnaté nebo vietnamské, která sama voní po citronu. Sirupy jsou lahodné a zachutnají i dětem. Určitě stojí za vyzkoušení. Brzy zjistíte, že máta je bylinkou, která doma nesmí chybět.


SIRUP Z MÁTY

Příprava: 30 minut + dokončení po 24 hodinách

  • 15-20 dlouhých lodyh čerstvě utržené máty
  • 1,5 l vody
  • 2 bio citrony
  • 250 g krupicového cukru
  • 1 lžička kyseliny citronové 

1. Mátu opláchněte pod studenou vodou, listy oddělte od lodyh a lodyhy ještě rozstříhejte. Jde o to, aby se co nejvíce vonné silice dostalo do vody. Také se doporučuje vložit rozstříhanou mátu do misky, posypat lžící cukru a rozdrtit ji na pastu. Zvláště použijete-li mátu peprnou, sirup bude výraznější. Dávám ale přednost prvnímu způsobu.

2. Převařte vodu a nechte ji vychladnout. Nalijte ji do hrnce (do džbánu apod.) a přidejte citrony nakrájené na hrubá kolečka. Můžete je ještě propíchat vidličkou, aby pustily šťávu. Vložte všechnu mátu a nádobu přikryjte gázou. Směs nechte v chladu odležet po dobu 24 hodin. Nechávám ji i den a půl.

3. Druhý den směs přeceďte, snažte se přitom lístky hodně promačkat, a do základu vsypejte cukr. Pomalu zahřívejte asi na 70 °C, a míchejte, dokud se cukr dokonale nerozpustí. Pak přiveďte vodu do prudkého varu a vařte 3 minuty. Plamen stáhněte, přidejte kyselinu citronovou (brání bakteriálnímu bujení), promíchejte a odstavte.

Vlažný sirup přelijte do láhví (trychtýř i láhev je správné sterilizovat) a uchovávejte ho v chladničce. Vydrží 1-2 měsíce. Pokud si chcete sirup uchovat na zimu, pak ho dejte do sklenic pod víčka a chvíli sterilizujte.
Sirup má zlatavou barvu, ale jeho odstín ovlivní druh použitého cukru. Možná jste viděli sirup s brčálově zelenou barvou. Ta se dodává prostřednictvím potravinářského barviva. Hodí se pak k elegantním alkoholickým koktejlům s vodkou a ledem.

mata1

Máty mají mnoho chutí i vůní. S žádnou však neuděláte chybu. Některé kultivary se prodávají s označením ovocná nebo ananasová máta (máta vonná s jemně ochlupenými lístky), jablečná máta (máta huňatá, kvete levandulově fialovými květy), odrůdy ‚Chocolate‘ nebo ‚Grapefruit‘ zase patří ke kultivarům máty peprné.

mata2

Bio citrony vždy dokonale vydrhněte a pak rozkrájejte na kousky. Plody bývají měkké a šťavnaté, protože bez konzervace po utržení rychleji dojdou. Nezapomeňte, že s citrony vyčistíte skvrnky od rzi, ale také například granitový dřez, na kterém zůstává bílý povlak od chlóru. Vše se dokonale spotřebuje.

mata3

Sirup nevyniká hustotou, ovšem jeho barvu ovlivní druh použitého cukru. Pokud sáhnete po hnědém, sirup se výrazně zabarví. Chcete-li, cukry si namíchejte (levá láhev). Dávám však přednost přírodní barvě (vpravo). O zeleném mátovém sirupu jsem se už zmínila.

Máta se hojně užívá v bylinné medicíně. Uklidňuje zažívací trakt, prospívá střevům, zklidňuje bolesti břicha; při lokální aplikaci uleví při bolestech hlavy. Inhalace zase pomohou k uvolnění nosu při nachlazení. V období těhotenství se však máta užívá jen v minimálním množství.

Sirup si můžete také zamrazit v silikonovém tvořítku na led (pozor, neplňte až nahoru, sirup nabude). Pak už jen stačí hodit kostičku do vody a nápoj rozmíchat.

bylinky_02

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.