TRADIČNÍ ŠPANĚLSKÉ MUFFINY – MAGDALÉNY S DÁRKOVÝM HRNEČKEM

MEDOVÁ PLÁSTEV Z KRÉMU
MEDOVÁ PLÁSTEV Z KRÉMU
6.5.2025
MÁTOVÝ SIRUP DO LETNÍCH LIMONÁD
MÁTOVÝ SIRUP DO LETNÍCH LIMONÁD
7.5.2025

Každý sváteční den si zaslouží sladkou tečku. Tyto rychlé muffiny jsou ideální pro Valentýna nebo jakoukoli jinou příležitost. Jednoduchý recept, který zvládnou i děti, a překvapí svou chutí. Oslavte lásku s malým dárkem, kytičkou nebo něčím dobrým na zub.

Ke každému svátečnímu dni patří něco dobrého. Rychlé a božské muffiny stihnete ještě dnes.

Máme svatého Valentýna, ale i pokud ho neslavíte, sluší se připomenout, že v pozvolném závěsu bude jaro a to je nepřehlédnutelný lásky čas. Nezáleží totiž na tom, kdy a jak někomu připomenete, že ho máte stále rádi; hlavně, že taková hezká chvíle nastane. Chcete-li si ji oslavit trochu víc, přidejte malý dárek, kytičku nebo něco zmíněného na zub.

Záměrně jsem vybrala recept, který zvládnou děti i partneři. Rychlý, pohodlný a dobrý, až vás to překvapí. Různě ochucené muffiny dělám dost dlouho, abych měla vychytaná těsta. Ale stačí kouknout trochu víc za roh, a zjistíte, že ve Španělsku pečou muffiny, všechna čest! Nazývají se Magdalenas, a jsou to opravdu důstojní příbuzní anglických muffinů. Receptura pochází z Aragonu, což je severní oblast Španělska. Tato tradiční pochoutka se připravovala výhradně během svátků a podávala při zvláštních příležitostech. Zatímco muffiny jsou načechrané kypřicím práškem a jejich těsto umícháte pohodlně v ruce, španělské Magdalény vycházejí z nadýchaného žloutkového základu k němuž patří hodně citronové chuti (přála bych si tamější čerstvé a dozrálé citrony mít) a sušené droždí. Výsledné těsto je jemnější a dlouho vláčné. Magdalény jsem ještě osvěžila borůvkami, protože mi s citrony ladily chuťově, ale můžete jít do dalších oblíbených kombinací.

Když už jsme u těch dárků, k dnešnímu pečení jsem přidala keramický hrnek pro maminky, ovšem v nabídce našeho e-shopu naleznete hrnky pro dědečky, ségry i brášky, tatínky, babičky i zamilované dvojice, a také hrnky s žertovnými průpovídkami, hodící se pro kolegy v práci. Jejich nabídka se neustále obměňuje a doplňuje, takže jistě naleznete ten správný...

CO BUDETE POTŘEBOVAT:

Příprava:  20 minut + chlazení a pečení * Získáte: 14 muffinů o průměru 7 cm

  • 4 vejce M
  • 180 g moučkového cukru
  • 220 g hladké mouky
  • sáček sušeného droždí, 10 g
  • 180 ml oleje, použila jsem řepkový
  • špetka soli
  • 20 g citronové kůry z bio citronů, jemně strouhané
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • papírové košíčky
  • 100 g borůvek
  • krystalový cukr na posypání

1.  Do mísy robotu rozklepněte vejce a prosejte na ně moučkový cukr. Směs ušlehejte do husté bohaté pěny, která zmnohonásobí svůj objem.

2. Mezitím si do jiné mísy připravte suchou směs. Prosejte mouku, přidejte sáček droždí a ručně promíchejte.

3. Když je hotová žloutková pěna, snižte otáčky na mírné, a po malých částech přidávejte olej a špetku soli. Není třeba šlehat dlouho. Mísu odstavte.

4. Do žloutkové pěny přidejte nastrouhaný citron a šťávu, nasypte suchou směs a stěrkou vše smíchejte dohromady. Nemíchejte razantně, aby se nevymíchaly bubliny vzduchu.

5. Papírové košíčky rozdělte na muffinový plech a pomocí lžíce je naplňte těstem asi do dvou třetin. Přidejte borůvky a trochu těsta tak, aby dosahovalo do výšky košíčku. Plech i s košíčky vložte na 30 - 40 minut do lednice.

6. Troubu rozpalte na 220 °C. Připravené muffiny posypte krystalem a vložte do trouby. Pečte při 200 °C 20 minut.

Sehnat v tuto dobu citrony v kvalitě bio není problém. Ráda s nimi pracuji, protože mi pak po nich voní ruce. Našlehané žloutkové pěny je opravdu hodně. S tím vám bez problémů pomůže robot, ale dále už s ní zacházejte opatrně. Je plná vzduchových bublin a ty s pomocí droždí těsto nakypří tak, že Magdalény budou načechrané a vláčné ještě třetí den. Pokud vám ovšem vydrží...

... s moukou a droždím už je těsto pěkně hutné. Do košíčků ho přesuňte pomocí lžíce a pracujte rychle, protože neustále kyne. Je to vidět i v tak krátké chvíli, než přidáte k těstu borůvky. Můžete si počínat i tak, že borůvky přidáte do mokré směsi, a pak opatrně přimícháte směs suchou. Sem tam některou bobuli rozpůlíte, ale obarvené těsto vypadá při jídle výborně. 

Košíčky doplňte až nahoru a pak už plech poputuje do lednice. Proces kynutí se ubrzdí, aby se pak o to prudčeji rozvinul v rozpálené troubě.

TIP: Ještě doporučím formu na pečení muffinů s vyjímatelnými silikonovými košíčky, která vám pomůže vykouzlit najednou až 12 muffinů. Vhodné pro sladké i slané verze těchto oblíbených minidortíků. Muffiny servírované v barevných košíčcích potěší oko a navodí slavnostní atmosféru.

Váš sladký dárek je hotov! Magdalény jsou posypané krystalem ještě před pečením, je to výborné a pečivo tak má správně vypadat. Ale tento krok klidně vynechávám. Cukru je v těstě dostatečně.

A ještě jedna ochutnávka - a tou je nabídka dárkových hrnečků níže!

Tipy na další jedlé dárky...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *