ARAŠÍDOVÉ MÁSLO NASLANO I NASLADKO

POZVĚTE SI JARO DO OKEN
6.3.2024
MANGOVÉ DŘEVO: PROČ HO MILOVAT A JAK O NĚJ PEČOVAT
8.3.2024

Arašídové máslo patří k potravinovým hitům poslední doby. Urazilo pořádně dlouhou cestu, než jsme ho zařadili i v naší kotlině do běžné výbavy lednice. Nejpříjemnější je to, že si ho můžeme snadno vyrobit doma.

První použití arašídové pasty je připisováno Aztékům. Využívali ji jako lék proti bolesti zubů, ale postupným vývojem se rozmělněná směs stala součástí běžných pokrmů. Dnes ji naleznete v celé řadě amerických receptů, které pomaličku zkoušíme i u nás. 

Burákové máslo, jak se mu také říká, si musíte nejprve oblíbit. Pro někoho je jeho chuť stále neznámou, i když samotné arašídy milujeme a konzumujeme s velkou oblibou. Dokonce je nesprávně řadíme mezi oříšky, i když dle rostlinného původu se ve skutečnosti jedná o luštěninu. Arašídy jsou plody jihoamerické rostliny podzemnice olejné. Oříškovou chuť, kterou si okamžitě vybavíte, získávají až pražením, zatímco čerstvá jádra připomínají spíše fazole. Nejkvalitnější jsou jádra větších odrůd. Poté, co je zbavíte skořápek a košilek, jsou ideální pro výrobu burákového másla či mléka.

Mnozí lidé jsou na arašídy alergičtí, ale pokud je můžete konzumovat bez obav, naleznete v nich řadu zdraví prospěšných látek: především obsahují 25 % bílkovin, takže vás hodně zasytí, a pak množství mononenasycených a polynenasycených mastných kyselin, které jsou pro nás velmi důležité a tělo si je neumí samo vyrobit. Vedle kyseliny listové a minerálů, (zastoupeno je železo, vápník, hořčík, draslík, fosfor) arašídy obsahují také vitaminy skupiny B a antioxidanty, např. koenzym Q10 zpomalující stárnutí buněk. 

Právě tyto výživné látky dělají z arašídů potravinu mající své stabilní místo ve světě fitness. Ovšem v neprospěch této plodiny mluví vyšší obsah kalorií a tuku, který sice je označován jako zdravý, ale stále s ním musíte počítat. Tedy všeho s mírou jak platí vždy. V každém případě stojí zato tuto pochoutku, zařadit do jídelníčku.

Na rozdíl od celé řady kupovaných arašídových pomazánek neobsahujících pouze rozmělněné arašídy, ale i několik nepopulárních příměsí, si ve své kuchyni vyrobíte během chvilky lahodný krém buď v hladké konzistenci - v obchodech se zdravou výživou je označen jako smooth, anebo s příměsí hrubě rozdrcených jader - označuje se crunchies. Obě tyto varianty si teď můžete vyzkoušet a to jak v tradiční slané podobě, tak i nasladko, třeba s čokoládou.

Příprava:  20 minut * Získáte: 2 menší sklenice

SLANÉ ARAŠÍDOVÉ MÁSLO JEMNÉ

  • 250 g naturálních arašídů, vyloupaných
  • ¼ lžičky soli

1. Troubu vyhřejte na 200 °C. Arašídy rozložte na čistý pečicí plech. Opečte je dozlatova, až se rozvoní a uvolní se v nich olej. Trvá to 8 - 10 minut.

2. Arašídy vložte do sekáčku a začněte mixovat. Nejprve začnou vznikat hrudky, v tuto chvíli přidejte sůl, ale nechcete-li máslo slané, nedávejte ji. Pak uvidíte, jak se směs rozmělňuje, měkne a pozvolna se přetváří na pastu. Mixujte tak dlouho, jak jemné máslo chcete mít. Při kontrole použijte stěrku a hmotu vždy shrňte k noži. 

3. Jakmile vznikne hladký krém naplňte malé čisté skleničky a uzavřete je. Máslo uchovejte v chladu a temnu, po otevření ho nechávejte v lednici.

 

SLADKÉ KŘUPAVÉ ARAŠÍDOVÉ MÁSLO S ČOKOLÁDOU 

1. Troubu vyhřejte na 200 °C. Arašídy rozložte na čistý pečicí plech. Opečte je dozlatova, až se rozvoní a uvolní se v nich olej. Trvá to 8 - 10 minut.

2. Chcete-li mít máslo křupavé, malé množství arašídů rozsekejte nahrubo a nechte stranou. Zbytek vložte do sekáčku a začněte mixovat. Nejprve začnou vznikat hrudky, v tuto chvíli přidejte nastrouhanou čokoládu nebo čokoládové čočky. Pak uvidíte, jak se směs rozmělňuje, měkne a pozvolna se přetváří na pastu. Mixujte tak dlouho, jak jemné máslo chcete mít. Při kontrole použijte stěrku a hmotu vždy shrňte k noži. Nakonec ručně vmíchejte hrubě nasekané arašídy a směs přesuňte do skleničky a uzavřete ji. Máslo uchovejte v chladu a temnu, po otevření ho nechávejte v lednici. 

Díky čokoládě směs ztuhne, před konzumací ji chvíli ponechejte v pokojové teplotě. 

Arašídy doma uchovávejte v suchu a temnu, maximálně při teplotě 21 °C. Vyloupaná jádra ihned zpracujte. Nejprve je krátce opražte v troubě při teplotě 200 °C a podle návodu rozmixujte na hladký krém. K dochucení nepotřebují vůbec nic, ale můžete vyzkoušet další ingredience - viz níže.

Zatímco průměrný Američan zkonzumuje víc jak 1 kg této dobroty ročně, u nás je to sotva půl malé sklenice na osobu. A to bychom museli ještě počítat burákové náplně ve sladkých tyčinkách a náplních pečiva. Přitom burákové máslo se výborně hodí k zdravým snídaním, kdy si ho namažete na tousty, při pečení domácích sušenek, přípravě krémů do dezertů, do kari omáček, v asijské kuchyni apod. Doma vyrobenými produkty si navíc můžete být jisti, že pomazánka neobsahuje příliš upražené arašídy, palmový olej či cukr. Všechny tyto přísady do burákového másla nepatří. Nechte ho úplně čisté a lahodné nebo přidejte špetičku soli. Chcete-li si zaexperimentovat, pak vyzkoušejte hořkou čokoládu, skořici nebo karamel. Připomínám, že malý podíl může tvořit hrubá drť jader, kdy si připravíte máslo krásně křupavé.

Jediné, co budete potřebovat je výkonný sekáček. Je pěkné pozorovat, jak se z arašídů postupně stává hladká krémová pasta. Uchovávejte ji v lednici a načatou spotřebujte do 4 týdnů.

Jakmile ochutnáte domácí arašídové máslo a zjistíte jak snadné je ho vyrobit, rádi se o něj podělíte i s přáteli. Hodí se pokaždé, chystáte-li originální dárek vyrobený od srdce.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.