POZVĚTE SI JARO DO OKEN

BEZLEPKOVÝ JABLEČNÝ KOLÁČ BEZ MOUKY
4.3.2024
ARAŠÍDOVÉ MÁSLO NASLANO I NASLADKO
7.3.2024

Jarní sluníčko pomaličku vystrkuje růžky a s končící sezonou jarních prázdnin vždy nadchází období mytí oken a střídání nalepovacích vloček za živé květy v oknech.

Určitě už jsem tu na sebe naprášila, že rozhodně nepatřím k těm, kdo by všechna okna v domě myl 4x do roka, jako to dělávala moje babička. Přesně tohle jarní sluníčko ale odhalí každou šmouhu na mém obrovském kuchyňském okně, které jich má vždycky dost, takže to naopak myju každou chvíli.

Okna na jaře ale mají ještě jednu funkci: jsou krásná. Nebo mohou být, když jim dopřejete nějakou parádu. Ty několikery Velikonoce, kdy se nesmělo ani na pomlázku, naše vezdejší centrum s kroužky pro děti zavedlo velikonoční výzvy. Jeden rok obyvatelé do oken věšeli kuřátka, další zajíce... Dokonce se do soutěže o nejvíc tématicky vyzdobených oken v obci začala přidávat spousta obcí v širokém dalekém okolí – a od Berouna doputovala i na jižní Moravu. A věřte, že když jsme pak s dětmi obráželi ulice a výzdobu si prohlíželi, byla to opravdu paráda.

Udělejte letos všem, kdo půjdou okolo, radost i vy. Těch pár kvítků či jiných dekorací ostatně určitě bude dělat velkou radost i vám.

Mangové dřevo se stalo dekoračním hitem – ať už z něj koupíte cokoliv, máte jistotu kvality. Oblíbená je i tahle hvězda, která slouží k zavěšení do okna či jinam do prostoru, udělá ale parádní službu i naležato třeba s živými květinami. Sáhněte po kvetoucích cibulovinách, jako jsou třeba krokusy, a vystavte si na okno kousek jarního optimismu.

Jednoduchá dekorace z párátek a želatinových bonbonů (nebo třeba rozinek, mašliček či barevných papírků) doslova prozáří každé okno i stůl. Výroba je víc než jednoduchá a zabavíte jí i malé děti, které potrénují jemnou motoriku. Pozor ale na jednu věc: želatinové bonbony mějte zejména za přítomnosti dětí  raději i do zásoby. 

Věnec na dveřích už je nuda? Tak ho pověste naležato do okna. Pokud chcete použít živé květy jako v případě této dekorace, připravte si i misku s florexem pod něj, s umělými květy to případně bude ještě mnohem jednodušší. I s živými květy jej můžete bez problémů pověsit, jen počítejte s tím, že háček, na kterém bude viset, musí být vzhledem k váze dekorace dobře připevněný.

Zamyslete se nad slovem ú-klid a dojde vám, že střes by k němu neměl ani trochu patřit. Jarní sluneční paprsky jsou potvory nevybíravé a na okně prozradí každou šmouhu, každou sebemenší nečistotu. S dobrými pomocníky to ale určitě zvládnete a dobrá zpráva je, že při této činnosti spálíte spoustu kalorií, takže si pak bez poctu hřešení můžete dopřát něco dobrého!

Vybrat záclonu není raketová věda, i u něj je ale třeba zamyslet se nad spoustou aspektů – nejen vzhled a preference co do rozložení vzoru by vám měly mluvit do výběru toho pravého pro váš domov. Pro jedny podmínky je vhodná bordura, pro jiné zase drobný vzorek po celé ploše. A my víme, co, kde a kam. A rádi poradíme. :-) 


MOHLO BY SE VÁM HODIT...


 

Články, které by vás ještě mohly zaujmout

3 Comments

  1. Mirka napsal:

    Úžasné nápady! Kam na to chodíte? Tleskám.

  2. Saša napsal:

    je to bezva !! Obdivuji nápaditost a provedení.. A malá ochutnávka by nebyla??

  3. Jana Pippichova napsal:

    Zdravím Mirko, zdravím Sašo,
    a samozřejmě velký dík za uznání! Článek psala moje milá kolegyně Jana, já aranžovala, jinde pekla, smažila, ale v neposlední řadě dík patří Honzovi, fotografovi, který umí nafotografovat i to, co se mi nepovede :o) Krásné jaro přejeme!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.