KNOFLÍKOVÉ KROUŽKY NA UBROUSKY

POLŠTÁŘ JAKO DÁREK
9.3.2017
JARNÍ SMOOTHIE
13.3.2017

ornament_01
Mám ráda věci, kterých se někdo dotýkal, a dodnes v nich jsou ty drobné doteky uschovány. Třeba takové knoflíky. I já si je schovávám odjakživa.

Mám knoflíky ze sluncem vybělených blůz, ze starého povlečení, z baloňáků, z milovaného dětského prádélka, i z odřených džín, které znamenaly svobodu. Moc místa nezaberou a já se k nim mohu vracet jako ke vzpomínkám na fotkách. Nikdy nezapomenu, co a koho zdobily a s velkou chutí z nich občas něco vytvořím.

Teď třeba nové kroužky na ubrousky, protože blížící se jaro je třeba jaksepatří uctít. Pořiďte si k tomu nový ubrus, romantické talíře s kvítky nebo alespoň látkové ubrousky a prostřete si s vázičkou plnou prvních jarních rostlin. Pro dozdobení ubrousků navlékněte pár knoflíků na drátek, spojte ho v aranžované spirále a vytvořte si manžetky, které budete rádi užívat. Pak si jen uvařte sváteční oběd a sejděte se u společného stolu. Mezi všedními dny jsou to vzácné chvíle…

ornament_02
knofliky1

CO BUDETE POTŘEBOVAT

Drátek, který natvarujete pomocí knoflíků do spirály, může být trošku silnější. Přesto si vyberte měkký drát, aby šel dobře provléknout krátkým úsekem knoflíkových dírek. Připravte si:

  • pevnější, ale ohebný vázací drátek
  • parádní knoflíky z perleti, skla a pod.
  • drobné korálky různých tvarů a perličky různých velikostí

knofliky2

ZAČNĚTE OD PROSTŘEDKA

Na jeden kroužek o průměru 7 cm budete potřebovat 50 cm dlouhý drátek. Nechte si tak 5 cm navíc na zakončení. Naměřte si střed drátu a na toto místo navlékněte první knoflík. Drátek provlékněte dírkou zespodu nahoru a volným obloučkem zase zpět druhou dírkou. Drátek utáhněte a urovnejte. Knoflík v tuto chvíli už nepůjde po drátku posunout a bude držet pevně na místě. Pokračujte ve zdobení směrem k jednomu konci.

knofliky3

PŘIDEJTE KORÁLKY

Knoflíky jsem dala asi 1,5 až 2 cm od sebe a pokaždé jsem mezi ně vložila drobné korálky. Jak jsem řekla, knoflíky jsou na drátku pevně ukotveny, ovšem korálky se mohou volně pohybovat. Chcete-li, můžete také navrstvit korálek nad knoflík. Prostě ho tam přidejte při provlékání knoflíkové dírky – viz druhý knoflík zleva. Nyní navlékejte a zdobte jeden konec drátu a pak od středového knoflíku zase pokračujte na druhou stranu.

knofliky4

POTŘEBNÝ OBJEM

Na stočeném ubrousku jsem drát nejprve natvarovala a tím vyzkoušela i velikost spirály. Dekorovaný drát jsem 3× obtočila kolem ubrousku, volné konce zakroutila do sebe a odštípla kleštičkami. Když kroužek stáhnete z ubrousku, vypadá stejně jako třířadý náramek.

knofliky5

…KE STOLU!

Po navléknutí kroužku na ubrousek jednotlivé řádky knoflíků od sebe trošku posuňte a urovnejte.


 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.