DALŠÍ PORCE PODZIMNÍ INSPIRACE

ČTVERO SUŠENEK JAKO TRÉNINK NA CUKROVÍ
19.10.2016
DOMÁCÍ POT-POURRI
21.10.2016

ornament_01

Příroda teď právě nabízí bezpočet atrakcí, jejichž společným jmenovatelem jsou zářivé barvy. Ať si natrháte a nasušíte cokoli, pokaždé tím váš příbytek zkrásní.

S velkou chutí vymýšlím dekorace na jídelní stůl. Ovšem stejně tak můžete vymýšlet, čím si dozdobit prádelník nebo odkládací stolek, kde vám aranžmá nebude překážet. Než se přírodniny nasuší a někde usadí, bývá kolem troška nepořádku, ale výsledek stojí pokaždé za to. Ideální bude, když vše uspořádáte do velkého košíku, pomocí tavné pistole upevníte do tvaru věnce, nebo naaranžujete velkou vázu. Protože ráda používám neobvyklé předměty (viz třeba závěsné struhadlo na dveře), přivítala jsem zapůjčený skleněný etažér. Vznikla z něj docela luxusní dekorace.

Patrové stojany (mohou mít i tři úrovně) a mísy na jedné nožce naprosto zbožňuji. Mám jich doma několik a musím říct, že když neslouží svému účelu, tak trošku překážejí. Proto radím – pořiďte si je, protože jsou krásné – a stále na nich servírujte dobroty, anebo právě aranžujte. Když necháte etažér spokojeně kralovat uprostřed stolu, lze ho zabydlet smotanými ubrousky, odložit na něj nachystané příbory, ale také z něj vytvořit sezonní dekoraci. Teď například z čerstvých kaštanů, žaludů, nasušených hortenzií a šípků.

ornament_02

004

CO SI PŘINÉST ZE ZAHRADY A OKOLÍ

Musím přiznat, že suším od jara do zimy vše, co potkám. V domácnosti se stále něco drolí a zraje, k velké radosti mých alergiků. Na tuto parádu vám ale nemusím dávat žádný návod. Přineste si cokoli, co se vám líbí. Barevné listy, šišky, kaštánky… Pokaždé bude aranžmá jiné a pokaždé bude krásné. Použila jsem:

  • větší svazek lýka
  • květy nasušené hortenzie
  • kaštany, žaludy
  • nastříhané větvičky šípku
  • skleněný dvoupatrový etažér

Využila jsem toho, že etažér vytvoří sám o sobě výrazný prostorový objekt. Takovou pyramidku, kterou jsem jen obarvila spoustou zralých barev. Na skleněných talířích jdou všechny přírodniny uspořádat tak, aby nezasahovaly do okolí a v klidu si dobře prosychaly. Proto jsem nechala kaštany i šípky čerstvé. Jen jsem kaštanům nařízla slupku, aby šel dovnitř vzduch.

003

IMPROVIZOVANÝ VĚNEČEK

Přírodniny na horním patře jsem ohraničila jednoduchým věnečkem z lýka. Vezměte delší pramen (asi 60 cm dlouhý), zakruťte ho kolem své osy a stočte ho do kruhu menšího než je horní talíř etažéru. Oba volné konce přitom volně zamotejte kolem původního pramene. Věneček drží pohromadě zcela sám. Dovnitř naaranžujte přírodniny tak, aby byly rovnoměrně rozložené ze všech pohledových stran.

Spodní patro etažéru poklaďte podobným způsobem. Plodů a květů se tam vejde poměrně velké množství. Nakonec můžete dozdobit kovové oko na vrcholu stojanu. Přivázala jsem tam spršku šípků.

Nevadí, když slupky kaštanů začnou tmavnout a kroutit se. Všechna ta paráda se vám brzy začne proměňovat před očima stejně jako v přírodě. Pyramidku lze stále přetvářet – základ ponechejte – a co už se vám nelíbí, nahraďte čerstvými úlovky. Podzim má stále co nabízet!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.