RECYKLACE STRUHADLA II / ZÁVĚSNÁ VÁZA

LEVANDULOVÉ POLŠTÁŘKY DO PRÁDLA
29.9.2016
JABLKA V ŽUPANU + VIDEO
3.10.2016

ornament_01

Stále panují pěkné dny, a tak se tak koukám kolem sebe, i do zahrádek, jak se příroda mění. Podzim je krásný. Nabízí barvy, které jakoby po celý rok neexistovaly. Myslím, že je čas pověsit na dveře vítací věnec, nebo nějaké nápadité aranžmá…

Jak bývá mým zvykem, donesu si domů vše, co mi cvrnkne o klobouk. Věneček mám na dveřích každý rok, ale ještě zkusím letos něco jiného. Chci si uvázat obyčejnou kytici z vřesu – a zastrčím ji do obráceného struhadla. Myslím, že půjde docela dobře zavěsit.

Moje touha po získání starého zrezivělého struhadla zatím nebyla vyslyšena, tak jsem si poradila s pořádně oprýskanou patinou. Inspirovalo mě minulé lakování struhadla, které jsem zpracovala jako stojan na bižuterii. Zbyla trocha smetanové barvy, tak jsem přikoupila akrylovou barvu s měděným efektem, a hurá na to!

ornament_02

dscf3099

CO BUDETE POTŘEBOVAT NA PODZIMNÍ ARANŽMÁ

Budete-li mít štěstí, pak seženete zubem času opotřebené struhadlo. Podobně můžete aranžovat kytičku i dovnitř velkého smaltovaného cedníku. Připravte si:

  • čtyřboké struhadlo s patinou
  • akrylové barvy v odstínu smetanovém a měděném
  • plochý štětec a kousek kuchyňské houbičky
  • silnější provázek z lýka v délce asi 60 cm
  • kytici vřesu
  • kytici nasušených růží
  • zahradnické nůžky
  • drátek na zavěšení

Jak udělat patinu na novém struhadle, vysvětlím hned na následujícím obrázku. Celý vtip tohoto aranžmá je v tom, že obrácené struhadlo vypadá jako váza. Ouško, které se ocitne dole, lze ještě využít k zavěšení čehokoli. Samozřejmě za předpokladu, že struhadlo dobře připevníte na dveře, či na stěnu. Spojení usušených růží s růžovým vřesem v různých odstínech mi připadalo půvabné. Pracovala jsem s čerstvým vřesem, který se v aranžmá krásně usuší, a s připravenou kyticí 9 ks růží. Občas natrefím na výprodej růží v obchoďáku; kytice stojí tak kolem dvaceti korun. Kupuji si je na sušení, nevadí, že jsou květy trochu uvadlé. Když je správně usušíte, využijete je do různých vazeb.

dscf3093

TROŠKA NEDBALÉ ELEGANCE

Struhadlo odmastěte a pomocí rozstříhané kuchyňské houby 2× natupujte základní béžovou barvou. Postupujte podle návodu zde. Patinu jsem vytvořila na dobře zaschlém základním povrchu. Pomocí štětce naneste hustou barvu na povrch houby, a opět kolmými doteky natupujte struhadlo v místech, kde vám to připadá zajímavé. Čerstvou barvu lze opět někde setřít, jak se vám to bude líbit. Struhadlo nechte uschnout do druhého dne a zatím si připravte kytici.

dscf3091

RŮŽE A VŘES

Když jsem kytici krásně naaranžovala, nebylo to ono. K podivuhodnému struhadlu se hodila lépe určitá ledabylost. Kytici jsem tedy svázala obyčejněji. Dozadu patří delší stvoly vřesu, před ně jsem položila svázanou kytičku nasušených růží, a nakonec jsem vytvořila boky kytice z kratších snítek vřesu. Pár jsem jich naaranžovala dopředu, a také mezi růžičky. Kytici jsem pevně svázala provázkem.

dscf3078

ŠÍŘKA KYTICE

Kytice musí být poměrně plná a měla by se rozšiřovat tak, aby zaplnila otvor v cedníku. Jen tak vám nepropadne níž, než si přejete. Pokud dáte struhadlo dopředu těmi menšími otvory, pak lze spodek struhadla vycpat zmačkaným papírem. Vytvoříte tak oporu pro kytici. Velkými otvory je však výplň vidět, takže se musíte s kytici trefit tak akorát.

dscf3056

TAKTO JE TO CELÉ

Aranžmá působí moc dobře. Zavěšení je jednoduché. Zadními otvory jsem vodorovně provlékla kus drátku, spojila ho zakroucením do tvaru obdélníku a zavěsila na stěnu. Můžete použít i provázky a závěs přiznat nad vrcholem kytice. Pak vám stačí hřebík nebo hrubá skoba, proč ne. Nakonec jsem struhadlo obtočila silnějším přírodním provázkem.

Přeji vám prima víkend v přírodě, určitě objevíte spoustu surovin, které jdou skvěle zpracovat!

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.