ZAJÍČCI Z UBROUSKŮ + VIDEO

ZELENEJME SE…
23.3.2016
PLNĚNÉ VELIKONOČNÍ MUFFINY
25.3.2016

ornament_01

Na svátečním stole se může sejít tolik dobrot, kolik si přejete a zvládnete připravit. Ale i kdyby bylo menu absolutně jednoduché, nezapomeňte na krásně, anebo vtipně naaranžované ubrousky. Stůl bude hned plný pastelových barev.

Tyhle ušáky mám moc ráda. Skládám je z klasických bílých naškrobených ubrousků (protože moje jarní nádobí je dost pestré), ale pro vás jsem je poskládala z jemné pastelové bavlny. Jsou takto mnohem hezčí. Promiňte mi nezačistěné okraje, pracovala jsem jen s nastříhanou látkou na ukázku. Mám s ní nějaké jiné plány…

Jak se ubrousek složí, uvidíte na krátkém videu. Skládání je tak jednoduché, že se ho naučíte za 5 minut. Vezměte si k ruce papírový ubrousek a hned to zkuste. Ještě něco: To krásné a jemné nádobí, co stojí za ušáky, naleznete zde. Možná potřebujete na Velikonoce zbrusu nový servis.

ornament_02

CO BUDETE POTŘEBOVAT

Doporučuji koupit si lehkou bavlnu, která se dobře žehlí a je slabší, než bývá na klasických lněných ubrouscích. Složený ubrousek z tenkého materiálu mnohem lépe drží zatočený do kruhu. Lněný ubrousek většinou musíte převázat mašličkou, aby se nerozmotal.  Na jeden ubrousek si připravte:

  • 50 × 50 cm jemné potištěné bavlny
  • šicí hedvábí v základní barvě materiálu
  • pomocnou velkou kancelářskou svorku, později třeba mašličku

Ubrousek zahněte po obvodu do rubu a vypracujte dvojitou záložku. Proštepujte přímo v kraji. Výsledný čtverec vychází na 48 × 48 cm a složený zajíček pak bude vysoký přibližně 16 cm. Ubrousek vyžehlete a rozložte. Čtverec si rozdělte na vodorovné třetiny a krajní třetiny složte přes sebe. To je výchozí pozice. Dále už postupujte podle videa.

Svorku používám, jako pomůcku, aby se mi zajíčci nerozmotali. Většinou si ubrousky nachystám dopředu, a když prostírám na stůl, už si dají ušáci říct a vydrží bez svorky. Kdyby přece jen neposlouchali, obtočte je úzkou mašličkou. Budou ještě pěknější!

Pokud běžíte do galanterie, na 6 ks ubrousků si kupte 1,5 m bavlněné látky 120 cm š. Ta chvíle šití vám stojí za to. Pro srovnání – lněné ubrousky zakoupíte kolem 100 Kč za kus, ale také za cenu čítající několik set.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.