ARANŽMÁ PRO MĚSÍC DUBEN: VELIKONOČNÍ SLUNÍČKA

JAK NA TŘENÁ TĚSTA DO FOREM
30.3.2021
VESELÉ VELIKONOCE
1.4.2021

Zvykoslovné předměty se z velikonočních svátků nevytratily. Tradici udržujeme stále živou, i když symbolům jara už nepřisuzujeme magickou moc. Řadu z nich si můžete vytvořit s dětmi.

Duben ještě nezačal, ale jsem tu s velikonočním aranžmá, protože dubnové svátky jsou na spadnutí, a při nejbližším víkendu ještě pohodlně stihnete dozdobit umytá okna - například lidovými sluníčky, která zabydlíte v znovuobjevené bandasce na mléko. 

Podoba slunce a plody země na něm - taková byla představa našich předků, jak uvítat nový rok nebo také jaro. Ozdoby vznikaly z těch nejprostších surovin jen s pomocí lidské fantazie. Střed dekorací tvořil malý brambor či kulička z hlíny (o Vánocích to bylo často jablíčko), konce špejlí se zdobily papírky nebo odstřižky látek, napučeným hráškem či kousky sušeného ovoce. Pakliže se špejle zapíchaly do tvaru prostorové koule, říkalo se jí polaz. Dnes si střed dekorací vytvořte ze slaného těsta. Je trochu zapomenuté, ale protože tvoření z něj může zaujmout děti na celé svátky, nabízím ho teď k vyzkoušení. Z tvárného elastického těsta se dají tvarovat třeba jednoduché figurky zajíčků a dalších zvířátek. Když je výrobek docela suchý, lze ho nabarvit temperovými barvami, upéct, a potom nalakovat voděodolným bezbarvým lakem.

Obyčejové - čili zvykoslovné předměty nebyly určeny k trvalému uchování. Některé měly svou hlubokou symboliku a byly zlikvidovány při jednotlivých obřadních slavnostech. Dnes si jimi dekorujeme své domovy, a stejně radostně s nimi vítáme jaro.

MODELOVÁNÍ ZE SLANÉHO TĚSTA

Možná víte, že z mouky, vody a soli lze vytvořit pružné těsto, které po vytvarování a vysušení můžete uchovat na dlouhý čas. Ze slaného těsta dříve vyráběli chudí lidé ozdoby na vánoční stromeček i nádherné figurky do betlémů. Nakonec se z lidového tvoření stalo umění rozšířené u nás i v sousedním Německu. K vytvoření dokonalého těsta na figurky je třeba ještě vinylové lepidlo, ale to právě teď nemusíte mít doma, takže pracujte bez něj. Alespoň si těsto vyzkoušíte a doslova osaháte, zda vás práce bude bavit. Pro vytvoření pevných středů pro závěsná sluníčka to docela hezky stačí. Připravte si:

Na těsto

  • 100 g hladké mouky, prosáté
  • 100 g soli, hodně jemné
  • 6 lžic vody, měřila jsem odměrkou

Pro základ 10-11 sluníček

  • 1 balení špičatých párátek, je třeba asi 160 ks
  • 2-3 balíčky želatinových bonbonů
  • po 1 balíčku brusinek v bílé a hořké čokoládě

1. Mouku a sůl dejte do misky, prsty promíchejte a přidejte studenou vodu. Je důležité, aby všechny přísady byly jemné, tedy mouka prosátá a sůl co nejjemněji mletá, jinak bude těsto porézní. Začněte zpracovávat těsto a nelekejte se, že je zprvu pořádně hutné. Tuto část příprav musíte udělat za děti, protože si opravdu silou procvičíte ruce. Pokud se po chvíli těsto lepí, přidejte trošičku mouky - pokud se naopak drolí, navlhčete si ruce vodou a pokračujte v práci. Jakmile máte v rukách pěkně spojenou hroudu, přesuňte se s prací na podložku.

2. Těsto hněťte 15 minut, ne méně, je to zkrátka zapotřebí. Po chvíli ucítíte, že se těsto zahřálo a je tvárné jako pevnější plastelína. Končete v okamžiku, kdy je těsto vláčné a má hebký povrch. Vznikne absolutně sympatický materiál, s nímž si rády pohrají děti. Těsto nechte 1 hodinu odpočinout v pokojové teplotě, ale ne v přílišném horku, protože osychá.

3. Po hodině z těsta vytvořte váleček, rozkrájejte ho na stejné části a vytvořte 10-11 kuliček.

4. Do každé kuličky vpíchněte asi 13-17 ks párátek. Zapichujte je v řádce těsně nad sebou a vpíchněte je vždy až do středu kuličky - nevadí, že ucítíte, že se párátka naproti potkají. Je důležité, abyste pro párátko vytvořili jediný otvor a dále s párátkem nehýbali. Po sušení v troubě by z velkých otvorů párátka vypadla. Troubu zahřejte na 50 °C.

5. Polotovary sluníček uložte na plech na pečicí papír a vložte na 30 minut do trouby. Ideální je horkovzduch a v každém případě ponechte otevřená dvířka asi na 2 prsty. Pak sluníčka otočte a znovu sušte asi 30 minut. Poté je nechte v troubě do rána, ať pomalu vychladnou. V žádném případě je neodložte do prostoru s vlhkým vzduchem, jejich povrch by se porušil.

SLADKÉ ZDOBENÍ

Vysušená sluníčka dozdobte podle svého přání. Dětem se bude líbit zdobení barevnými želatinovými bonbony rozkrájenými na menší kousky, které na párátkách dokonale drží. Želé jsem prostřídala brusinkami v bílé a hořké čokoládě, protože do nich jdou párátka perfektně zapíchnout. 

K ZAVĚŠENÍ SE HODÍ BAREVNÉ STUŽKY NEBO NAOPAK NENÁPADNÉ NITKY

Sluníčka jsou připravená, zbývá jen upevnit je na nitky nebo různobarevné uzoučké stužky a pověsit na větvičky. Dekorace jsou poměrně velké a těžké, takže jsem zvolila tradiční kroucenou vrbu, která je v této chvíli už nádherně olistěná. Dokud jsou pruty ještě holé, ozdoby symbolizují správné volání jara. Navíc zůstanou bonbony v pořádku, takže je mohu malí koledníci postupně ujídat.

KOBALTOVÁ MODŘ SLUŠÍ KAŽDÉ KUCHYNI

Celé aranžmá, které má skoro metr na výšku, jsem ukotvila do krásné smaltované konve na mléko s tradičním modrotiskovým vzorem. Smaltované nádobí má v naší zemi tradici a jsem ráda, že si ho dnes můžeme znovu pořídit v plném lesku. Se stejným dekorem pod značkou MODROTISK naleznete na našem e-shopu další kousky:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.