ARANŽ S KROKUSY ANEB DOMA UŽ LZE LÁKAT JARO

ZPRACUJTE OVOCE Z MRAZÁKU A SPÍŽE (A NALAĎTE SE NA JARO)
10.2.2023
PŘIPRAVTE SE NA JARO S NOVÝM KATALOGEM!
15.2.2023

PROJEKTY Z PŘÍRODNÍCH MATERIÁLŮ III

Možná jste si pořídili dekoraci ve tvaru hvězdy, která rozhodně není pouze symbolem vánočních svátků. Po celý rok může rozverně putovat po bytě a krášlit okno, komodu, krbovou římsu, stěnu i jarní stůl.

Vracím se ještě jednou k efektní dekoraci - hvězdě z exotického mangového dřeva. Patří k mým oblíbeným předmětům v domácnosti, protože ochotně přijímá spoustu podob, a to v souladu se sezonou, jak to mám ráda. O možnostech, jak si s hvězdou pohrát, se zmiňuji v předešlém článku, který najdete ZDE. 

Tentokrát vychází inspirace jednoznačně z touhy po jaru. Ještě si počkáme, ale těšit se můžeme už teď, protože květinářské stánky i zahradnictví si pospíšily. Jásavé barvy jsou uprostřed maličko depresivního února velkou vzpruhou pro naše duše, takže si je ve svých domovech rozhodně dopřejte.

CO BUDETE POTŘEBOVAT

HVĚZDA Z MANGOVÉHO DŘEVA V HLAVNÍ ROLI

robustní závěsná hvězda má průměr 35 cm, s provázkem pro zavěšení 65 cm - není třeba jej demontovat, na stole vám nebude překážet

PRO KVĚTINOVÉ ARANŽMÁ

  • 2 květináčky s krokusy nebo jinými drobnými cibulovinami
  • případně zvolte malý petrklíč
  • krátké větvičky z napučených keřů
  • nízkou plastovou žardinku o průměru 16 cm
  • igelitový sáček
  • zelený sušený přírodní mech
  • dřevěnou dekorační drť
  • dřevěnou vlnu
  • vyfouknutá křepelčí vajíčka
  • dekoračního ptáčka
  • zahradnické nůžky a nářadí

1 Plastovou žardinku je třeba koupit v potřebné šířce. Do hvězdy jsem ji trochu vmáčkla, ale získala jsem jistotu, že s hotovým aranžmá bude možné pohybovat po stole. Její vysoký okraj bylo třeba odstřihnout, aby se aranžmá dostalo do úrovně paprsků hvězdy, ale třeba zakoupíte nižší.

2 Dno žardinky jsem pečlivě vystlala igelitovým sáčkem, protože voda, která by odtokovými otvory zatekla pod hvězdu, by dřevo poničila. Krokusy v aranžmá vydrží podobně dlouho, jako květiny ve váze. Během jednoho týdne postupně rozkvetou. Po tak krátkou dobu je při zalévání určitě nepřemokříte.

PŘI DEKOROVÁNÍ POSTUPUJTE OD ŠPIČEK DO STŘEDU

3 Krokusy opatrně vyjměte z obalů (případně využijte krásné petrklíče či další květiny dle svého výběru) a i se zeminou je přesuňte do žardinky. Zeminu mírně smáčkněte. Lze využít více barev a sesadit je dohromady. 

4 Špičky hvězdy pevněji vyplňte dřevěnou vlnou. Při posouvání hvězdy po stole dělá trochu nepořádek, ale dobře drží na místě. Můžete přidat několik úlomků dřeva z dekorační drtě.

5 Pak pokryjte povrch zeminy přírodním sušeným mechem a do prázdných míst zapíchněte různě dlouhé větvičky, které jste si přinesli z přírody. Vytvoří oporu kvetoucím krokusům a v mokré zemině bez nesnází vykvetou. 

6 Do suchých míst rozmístěte pár křepelčích vajíček a přidejte ptáčka. Opatrně a mírně zalévejte, a radujte se z pestré jarní koláže.

ATYPICKÉ HNÍZDEČKO

V ZEMINĚ ROZKVETOU I KŘEHKÉ PROUTKY

Pruty se zelenými lístky jsem nechala vypučet ve váze s vodou, ale jemné proutky se v době focení ještě neprobudily. Jaké bylo moje překvapení, když rozkvetly malými kvítky přímo v zemině, ale dva dny po „zasazení”, takže je zde nevidíte. Krokusům se daří minimálně týden, a jakmile je za okny slunce, otevírají se. V mnoha pošmourných dnech je to radost.

Plastovou žardinku se vyplatilo trochu snížit, přála jsem si, aby základ se zeminou nepřevyšoval hvězdu. Pozor však při aranžování na sestřihnutý okraj plastu, místy může být ostrý. Hvězda se stane ozdobou vašeho jarního stolu, a až rostliny odkvetou, opět se může vrátit na okno, aniž by jakkoli utrpěla.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.