SVÍTÍCÍ DEKORACE DO BYTU

PROMĚNA OBÝVÁKU DO HODINY HOTOVÁ
3.2.2023
NEJKRÁSNĚJŠÍ VALENTÝN: PRO PARTNERA, MAMINKU I DĚTI
8.2.2023

PROJEKTY Z PŘÍRODNÍCH MATERIÁLŮ II

K zábavnému tvoření postačí docela málo. Výtvarné obchody nabízejí spoustu předmětů a rozličných surovin s nimiž lze navrhnout zajímavé výtvarné práce. Možná jste si pořídili dekoraci ve tvaru hvězdy, která rozhodně není pouze symbolem vánočních svátků.

Hvězda z mangového dřeva patří k onomu druhu dekorací, které si oblíbíte a pak zdobí váš příbytek na mnoha místech. Alespoň u nás doma se toulá tak, jako je hvězdám určeno na obloze. Nějaký čas zdobí polici, pak nahradí vánoční věnec v okně a v létě skončí třeba na krbové římse v sousedství svíček dotvářejících pohodovou večerní atmosféru. Je fajn pořizovat si věci, které nekončí v krabicích a nenárokují si po zbytek roku místo na uskladnění.

Ke spokojenému životu toho potřebujeme jen docela málo. Ideální je, když se vybavení domácnosti dokáže proměňovat v souladu s ročními obdobími. Ne vždy se to hodí, ale zvláště u předmětů, které „pouze zdobí", občas pocítíte, že překážejí. Máte-li doma své oblíbence, mezi něž může patřit i robustní hvězda z exotického dřeva, bude vás těšit osvěžit ji novým nápadem a zůstat nadále v její společnosti.

CO BUDETE POTŘEBOVAT

HVĚZDA Z MANGOVÉHO DŘEVA V HLAVNÍ ROLI

robustní závěsná hvězda má průměr 35 cm, s provázkem pro zavěšení 65 cm

PRO JEJÍ ODEKOROVÁNÍ

  • klubko přírodního provázku, středně silného
  • libovolný svítící drátkový řetěz na baterie
  • přírodniny nebo umělé květiny
  • kleště, nůžky
  • průhlednou lepenku k uchycení schránky na baterii

1 Hvězdu nejprve omotejte provázkem. Z klubka odmotejte dlouhý smotek, který vám umožní provázek proplétat. Začněte na jednom hrotu hvězdy a provázek udržujte napnutý, a v místech, kde se přirozeně udrží. Záleží na vás, jak hustý výplet si budete přát. Práci ukončete tam, kde jste začali, a začátek i konec provázku pevně zauzlujte.

2 Do svítícího řetězu vložte baterii a řetěz vpleťte mezi provázky tak, aby schránka na baterii zůstala na podložce. Pokud se to hodí, přilepte ji lepicí páskou ke kostře hvězdy.

3 Dekoraci dokončete umělými růžemi nebo libovolnými přírodninami. Květiny je třeba zbavit dlouhých stonků, ale možná si koupíte i takové, jejichž květ lze ze stonku odpojit a později zase rostlinu dát dohromady. Květy mezi provázky velice dobře drží.

EFEKTNÍ JEDNODUCHOST

Hvězda z mangového dřeva je velká, takže k odekorování jejího prázdného středu vás povede celá řada nápadů. Například v létě si do ní můžete nasušit celý pugét růží. Romantika jí bude slušet a zase bude vypadat jinak. V pošmourných únorových dnech ale potěší hlavně drobná světýlka, s nimiž oživíte blízké okolí na komodě nebo na okenním parapetu. A nezapomeňte, že hvězda může viset, takže velice dobře vynikne na okně nebo na stěně s krásnou tapetou. 

Silná bavlněná deka ZOE (vlevo) vás překvapí svou barevností, jakmile se ukáže v celé své kráse - viz následující obrázek. Zdobí ji třásně a přechod barevných odstínů v základní škále, takže se bude hodit do každého interiéru. Stane se vaším hřejivým společníkem provázející celý rok. 

PROMĚNA LETNÍ A SVĚŽÍ

Mnohé předměty, bytový textil i dekorace s námi bydlí po celý rok. Pokud unesou proměnu jednotlivých sezón a umí v interiéru posloužit v zimě i v létě, pak se na dlouhý čas stanou vaším nejoblíbenějším vybavením.

Neomrzí se a jsou důkazem toho, že jste opravdu dobře a s rozvahou nakoupili.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.