PIVNÍ ROHLÍKY JSOU SNADNÉ

KDYŽ V RECEPTU NECHYBÍ KÁVA…
1.2.2023
PROMĚNA OBÝVÁKU DO HODINY HOTOVÁ
3.2.2023

Pivo je v kynutých těstech dalším bonusem zajišťujícím nadýchané těsto. Nemusíte se však bát, že ho ovlivní chutí, nebo že rohlíky budou nevhodné pro malé děti.

Zkrátka je jednou vyzkoušejte a upečte. Pivní - či také pivařské rohlíky, z košíku zmizí rukou mávnutím. Počítejte s tím, že rodina si hned popřeje další várku. Tak, jako ostatní bílé rohlíkové pečivo, i tento typ rohlíků se peče z jemné pšeničné mouky. Já ale do těsta přidávám žitnou mouku, takže rohlíky mají tmavší střídku a jsou tedy pšeničnožitné.

Při tvarování rohlíků se s hladkou bílou moukou o drobet lépe pracuje, ale při motání rohlíků zvládnete i trochu vláčnější těsto. A kdyby se vám tvarování nějak nedařilo, vytvořte si zaoblené žemličky. Vůbec nic se nestane a změna dobrému těstu chuť neubere.

NEDĚLNÍ SNÍDANĚ V MODRÉ A BÍLÉ

Nechci vás trápit představou, že ráno vstáváte o dvě hodiny dříve, a pečete rohlíky. I večerní pečení stojí ráno za perfektní snídaní. Upečené rohlíky nechte vychladnout a pak je vložte do papírového nebo textilního sáčku. Uchovejte ho v suchu, aby na rohlících nezvlhly krystalky soli. Chcete-li pečivo přece jen teplé, nechte rohlíky ráno chviličku rozpéct.

Na stole pečivu mimořádně sluší sousedství modré a bílé. Touto kombinací barev oplývají především cibulákové vzory v různých modifikacích. Ať si s těmito dekory vyberete talířovou soupravu, smaltované hrnce či kuchyňský textil, pokaždé u vás bude mimořádně útulno.

Příprava: 20 minut + kynutí * Získáte: 10 rohlíků

  • 350 g hladké pšeničné chlebové mouky
  • 150 g žitné celozrnné mouky
  • ½ kostky droždí, 21 g
  • 1 lžička cukru
  • 4 lžíce vlažné vody
  • 60 g sádla, rozpuštěného a zchladlého
  • 11 g soli
  • 260 - 270 ml piva, vlažného + na potírání
  • kmín a hrubá sůl na dokončení

1. Mouky prosejte do mísy robotu a promíchejte. Uprostřed udělejte důlek, do něj rozdrobte droždí, cukr a 4 lžíce vlažné vody. Obsah důlku trochu zamíchejte, abyste k němu nabrali maličko mouky, mísu zakryjte a nechte 15 minut odpočívat.

2. Jakmile vzejde kvásek, přidejte dosud vlahé sádlo, sůl a asi 260 ml piva. Pomocí hnětacího háku vypracujte dokonale promíchané hladké těsto. Těsto přesuňte do mísy na kynutí, kterou nejprve vymastěte olejem. Přikryjte ji a nechte kynout na místě bez průvanu, 45 - 60 minut.

3. Vykynuté těsto rozdělte na vále na 10 částí. Chcete-li mít rohlíky dokonale stejné, každou část zvažte. Měla by mít 90 g. Bochánky nechte 5 minut v klidu a pak z každého vytvořte rohlík podle návodu níže. Jakmile rohlík zavinete, ještě ho mírně poválejte, aby byl pěkně spojený. Pak ho přemístěte na plech opatřený pečicím papírem. Rohlíky nechte ještě 20 minut odpočinout.

4. Mezitím troubu vyhřejte na 220 °C / horkovzduch 180 °C. Rohlíky po dokynutí potřete zbytkem piva, posypejte solí a kmínem,  a pečte 25 minut do zezlátnutí.

Pivo patří do celé spousty těst. Je hořké, kvašené a obsahuje kvasinky a obilný slad. Nic, co by nebylo s kynutým těstem v harmonii. Ačkoli se pivo konzumuje vychlazené, do těsta poputuje vlažné a s pořádně spadlou pěnou. Nevadí, zbytek využijete k potření rohlíků pro vytvoření kůrčičky a zachycení zrnek soli a kmínu. Během pečení se veškerý alkohol vytratí.

JAK NA ROHLÍK

Na vytvarování rohlíků si pořiďte úzký váleček, mívá průměr kolem 3 cm, a vypadá jako silnější násada, takže ho můžete lecčím nahradit. Těsto rozdělené do bochánků je dobré zvážit, aby rohlíky byly souměrné. Z receptu uděláte přesně 10 rohlíků s váhou syrového těsta 90 g. Z každé části vytvořte kulatý bochánek. Rohlík utvoříte tak, že do něj vodorovně v polovině vtlačíte váleček a pak směrem vzhůru rozválíte víceméně jedním tahem cíp. Těsto si otočte cípem dolů a ze zbývající poloviny bochánku vyválejte směrem doleva a doprava další dva cípy. Vznikne velký trojúhelník, jehož širší stranu zabalíte směrem k protějšímu cípu do tvaru rohlíku. Je na vás, zda rohlík prohnete do oblouku nebo necháte rovný.

V troubě se začnou rohlíky zvětšovat, takže mezi nimi ponechejte rozestupy. Ideální pečení je s využitím horkovzduchu.

Rohlíky upečte dokřupava a pochutnejte si na vlažných. Nejlepší jsou, když se na nich rozpouští trocha másla. Ještě vás upozorním na elegantní pivní sklenice. Na e-shopu je nabízíme v párovém balení a vejde se do nich 430 ml. K zvláštnostem patří jejich asymetrický okraj. K pivním rohlíkům si připravte bylinkové máslo, vaječnou tlačenku anebo domácí paštiku a užijte si domácí pohodu.

2 Comments

  1. Alexandra napsal:

    Vaše recepty jsou velmi inspirující a fotografie lákavé. Začalo mě
    bavit jednoduché a nenáročné recepty používat. Děkuji

  2. Jana napsal:

    Alexandro,
    velký dík za mě i za fotografa Honzu. Vaříme a fotíme s láskou :o)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.