KDYŽ V RECEPTU NECHYBÍ KÁVA…

ČERNÝ PRINC – ANEB VYUŽIJTE SUROVINY Z VÁNOČNÍHO PEČENÍ IV
30.1.2023
PIVNÍ ROHLÍKY JSOU SNADNÉ
2.2.2023

V dnešní době káva patří k samozřejmým nápojům a pije ji (skoro) každý. Víte ale, že do českých zemí se dostala už v 17. století? A víte, co všechno dobrého si s ní můžete připravit?

Jako jeden z prvních Čechů kávu ochutnal slavný Kryštof Harant z Polžic a Bezdružic, který na konci 16. století procestoval arabské země. Do českých zemí se káva dostala o 100 let později, první brněnskou kavárnu si v roce 1702 otevřel Turek Achmet, v Praze byla otevřena někdy mezi lety 1711–1714 damašským rodákem Jiřím Deodatem v domě U Zlatého hada, kávu ale ještě před jejím otevřením prodával na ulici – tác s horkou kávou nosíval prý na hlavě. Než se rozšířila mezi venkovský lid, však trvalo ještě dalších téměř 100 let. Pak byla často označována za nevlastenecký nápoj, byly jí přisuzovány různé nemoci, v polovině 19. století už ale byla natolik oblíbená (a stále finančně nedostupná), že se objevily její první náhražky, pravá káva se vařila jen o svátcích. Náhražky jako cikorka nebo melta jsou populární v podstatě dodneška. Já si třeba ze školy pamatuju, jak nám dělávali „bílou kávu“ a udělám si ji s chutí dodneška.

Ať už doma pijete kávu instatntní, turka nebo používáte nějaký kafestroj jako je moka konvička, french press či dokonce presovač, jistě mi dáte za pravdu, že káva patří k pečení stejně neodmyslitelně jako Vánoce k prosinci. A když už si kávu nedáme k nějakému moučníku, tak ji dáme rovnou do něj! A co všechno pro přípravu kávy potřebujete? Mrkněte do článku Koutek pro milovníky kávy.

Někdy káva přijde rovnou do těsta, někdy do krému a někdy do obojího. V těchto řezech hraje prim právě v krému, který tomuto dortu dodá ten správný šmrnc. Pokud stejně jako já doma instantní kávu nemáte, nezoufejte. Uvařte hodně silnou kávu a z receptu uberte trochu mléka, případně kávu zavařte rovnou do něj.

 

Tenhle recept spojuje dvě vášně: vaječný likér a kávu. Káva se dá ochutit mnoha různými druhy alkoholu, někdy se přidává i šlehačka. Tak jako tak takto připravená káva vydá rovnou za celý dezert, a to svojí sladkostí i vydatností. Předčí ji snad jen jedna věc, kopeček zmrzliny přímo do horké kávy. A i tam si trochu toho likéru můžete přidat!

 

Tiramisu dnes patří mezi nejslavnější italské dezerty, jeho historie je však až překvapivě krátká. První tiramisu spatřilo světlo světa v severoitalském Trevisu až v roce 1970 (ačkoliv podobné recepty se objevovaly i o několik století dříve). Do původního receptu nepatří mandlový likér amaretto, já si to bez něj ale představit nedovedu!

 

Kávový krém podruhé! Tomu z prvního receptu dnešního článku se ale nepodobá ani trochu. Do tohohle totiž patří kondenzované mléko, což mu dává úplně jinou konzistenci. Jen varuji předem, že je návykový. Vlastně ani ten medový korpus k němu není potřeba. :-)

 

A ještě jednou se vrátíme i do Itálie, je to totiž právě ona, kde panuje nejvyšší kultura pití kávy a káva tu má opravdu velkou historii. Jen si vzpomeňte, jak celkem nedávno vyhrál nějaký Ital soud, protože kavárna prodávala kávu příliš draze. Když trochu kávy přidáte do klasického nepečeného dezertu panna cotta, dokonalý odpolední mls bude na světě co by dup. Jen to chlazení pak chvíli trvá.


MOHLO BY SE VÁM HODIT...



Články, které by vás ještě mohly zaujmout

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.