KÁVOVÉ DORTOVÉ ŘEZY Z PLECHU

POMAZÁNKA Z PEČENÉHO ČESNEKU
8.4.2021
DOMÁCÍ VÝROBKY Z MLÉKA
13.4.2021

Potřebujete trochu pohody a čerstvé kávy? Pak tu máme něco pro milovníky kávové vůně, skvělého moku i domácích dortíkových sladkostí...

V prvé řádě vám nabídnu krásný dřevěný kávomlýnek hodící se do rustikální kuchyně, který se zalíbí všem, kdo máte v oblibě nejen kafíčko, ale i trošku zašlé časy. A pro obalení nervů tu mám recept na domácí dort, jaký si upečete na úplně obyčejném plechu

I tradiční cukrařinu lze totiž obejít velkým obloukem. Pokud třeba momentálně nemáte kulatou dortovou formu, nebo neradi zápolíte s rozkrajováním dortového korpusu na tenké pláty, vyzkoušejte malý trik - těsto si upečte na rovném plechu, rozkrojte ho na pruhy a pak už z nich vytvořte klasické dortové klíny. Je to rychlé, snadné a výsledek je pokaždé na jedničku.

Příprava: 70 minut * Získáte: z plechu 39 × 25 cm 9 porcí

Těsto vystačí na plech uvedených rozměrů, nebo o málo větší, jinak si jeho množství upravte podle potřeby

  • 4 bílky z vajec velikosti M
  • špetka soli
  • 100 g krupicového cukru
  • 4 žloutky
  • 10 g vanilkového cukru
  • 100 g hladké mouky, proseté
  • 2 lžíce kakaa, měřeno odměrkou

Krém

  • 300 ml plnotučného mléka
  • 6 lžic krupicového cukru
  • sáček vanilkového pudinku, 37 g
  • 40 ml mandlového Amaretta, případně kvalitního rumu
  • 2,5 lžičky instantní kávy v prášku
  • 200 g změklého másla
  • 50 g hořké čokolády, nasekané na kousky

1. Do první mísy šlehače vložte bílky se špetkou soli a začněte šlehat sníh. Jakmile bílky zpevní, přidejte cukr a vyšlehejte dotuha. Troubu zapněte na 175 °C.

2. Do větší šlehací mísy dejte žloutky a vanilkový cukr a vše ušlehejte do světlé pěny. Pak ke žloutkům začněte přidávat střídavě trochu mouky smíchané s kakaem a větší porci sněhu. Míchejte ručně, ale ne příliš energicky, aby vzniklo nadýchané těsto.

3. Těsto rozetřete na plech vyložený pečicím papírem. Urovnejte ho do roviny. Pečte ve vyhřáté troubě 12 minut. Plát nechte zchladnout, vyklopte ho na utěrku a papír sloupněte. Z delší strany ho rozkrojte na 3 díly. 

Krém - Svařte mléko s cukrem, rozmíchejte pudink dle návodu a uvařte hustý krém. Nechte ho zchladnout za občasného míchání, aby se nevytvořil škraloup. Pak krém prošlehejte s likérem a instantní kávou a přidejte změklé máslo. Vyšlehejte dohladka a nakonec ručně vmíchejte čokoládu nasekanou v chopperu.

Dokončení

  • hrnek silné zrnkové kávy
  • 40 ml mandlového Amaretta / rumu

Kávu nechte zchladnout a smíchejte ji s likérem. Pak pomocí štětce napusťte první plát, přidejte třetinu krému, urovnejte a stejně naložte i s druhým plátem. Další vrstvu krému uzavřete třetím plátem, jemně ho přitiskněte, případně zatižte a  dort dejte do lednice alespoň na 2 hodiny. Zbytek krému příliš nevychlaďte, je hutný a špatně by se s ním zdobilo. Nakonec dort rozkrájejte pomocí šablony na klíny a libovolně dozdobte.

K vypracování řezů budete potřebovat umlít čerstvou kávu a uvařit silný nápoj pro provlhčení těsta. Káva ještě svou chuť a sílu spojí s hořkomandlovým likérem Amaretto. Když není po ruce, směle ho nahraďte dobrým rumem. Těsto, které upečete na plechu, rozkrojte na pruhy a dále poskládejte, jako když vrstvíte dort. S těstem se výborně pracuje, ale je třeba ho důkladně provlhčit, aby nebylo suché (představte si ho jako těsto pro roládu). Nakonec se spojí ještě s krémem z másla a pudinku, v němž samozřejmě nemůže chybět další porce kávové chuti, takže výsledek bude famózní.

Promazaný korpus nechte ztuhnout v lednici, můžete jej trošku zatížit, aby vrstvy byly kompaktní. Tady je zobrazena příprava teprve před chlazením, ale pomocí papírových klínků chci ukázat, jak vzniknou trojúhelníkové dortové řezy. Až se korpus vychladí a krém díky máslu ztuhne, budou se dobře krájet. Pokud se vám tento způsob pečení dortu zalíbí, pak je třeba spočítat si množství těsta přesně pro rozměry vlastního plechu, abyste mohli plát rozkrojit na třetiny. Pak si podle vzniklého tvaru vytvořte šablonu jednoho klínku. Pro své účely ji mám vystřiženou ze silnějších plastových desek, a mohu ji omýt a opakovaně použít.

Zbývá jednotlivé porce libovolně nazdobit. Zbytek krému dávám do cukrářského sáčku s rovně řezanou trubicí, ale tvořte podle svého. Pokud vám krém nezbude, klidně přidejte navrch našlehanou smetanu. Hlavně nešetřete na množství kávy a korpusy pěkně provlhčete, jako když děláte punčové řezy. Rychlodortíky nechte do rána rozležet, pak jsou úplně nejlepší.

3 Comments

  1. Dana napsal:

    Asi jsem „natvrdlá“, ale – ta instantní káva, to jsou ty pytlíčky už i s cukrem? Chápu správně, že granulovaná rozpustná to není?
    Dík za odpověď.

  2. Lenka napsal:

    Dobrý den. Ne nejsou to “ pytlíčky “ je normální instantní káva – granulky ….. nescafé a pod. 🙂

  3. Jana napsal:

    Dano a Lenko,
    díky za komunikaci, ano jedná se o rozpustnou instantní kávu ve sklenicích, používám Velvet, ale dejte svou oblíbenou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.