DOMÁCÍ VÝROBKY Z MLÉKA

KÁVOVÉ DORTOVÉ ŘEZY Z PLECHU
12.4.2021
VÍTE JAK SPRÁVNĚ UKLÍZET?
14.4.2021

Mléko je v posledním čase hodně diskutovanou surovinou. Pít, či nepít? V každém případě máme na výběr celou řadu jeho forem.

Pro někoho zůstane mléko po celý život životabudičem, pro jiného je to cenná surovina do kuchyně, někdo ho bytostně nesnáší chuťově nebo dokonce trpí alergií na bílkovinu kravského mléka. Pokud mléko „můžete”, vedle konzumace syrového mléka není  těžké nalézt potraviny, v nichž je mléko zastoupeno velkou měrou, a které jíme s potěšením. Mléčné výrobky jsou pro náš organizmus už po tisíciletí účinným zdrojem bílkovin, sacharidů, kalcia, magnézia, draslíku, zinku a vitamínů A, B1, B2 a B12. 

Ne náhodou přesunula Světová zdravotnická organizace (WHO) Světový den mléka (který se od roku 1957 slavil v květnu) na 1. června, tedy na Mezinárodní den dětí. Cílem je každoročně připomenout význam mléka a mléčných výrobků, protože děti by měly denně zkonzumovat 1000 až 1 200 miligramů vápníku, jehož hlavním zdrojem jsou právě mlékárenské výrobky. Pro nás starší platí, že látky v mléce obsažené napomáhají prevenci závažných onemocnění, jako je např. trombóza, vysoký krevní tlak a osteoporóza.

Takže odpověď je jednoznačná - mléko je nepostradatelnou surovinou a platí rozhodně slůvko pít a konzumovat v jakékoli formě a skupenství. Vzhledem k tomu, že řadu dobrot z mléka si můžete připravit i ve vlastní kuchyni, kde máte absolutní kontrolu nad vším, co do nich přidáváte, zkuste si čas od času užít výrobu vlastního sýra s bylinkami, zdravých koktejlů nebo domácího jogurtu. Pochutnáte si vy i děti.

Je mi líto, že vám k výrobě jogurtu nemůžu nabídnout soupravu pro jeho přípravu (jogurtovač máme vyprodaný), nicméně jogurt vyrobíte z domácích zdrojů i tak. Pravidelným zásobováním nabídnete své rodině důležitou potravinu do zdravého jídelníčku a získáte surovinu pro přípravu dalších dobrot studené i teplé kuchyně. Nejlepší na tom je, že budete mít jogurt stále po ruce, neboť živým jogurtem vlastní výroby můžete opět zaočkovat další várku. Jogurt spotřebujete ho do salátů, sladkých přesnídávek, na pečení i k dokončení omáček. 

Výrobu tvarohu - čerstvého sýra krok za krokem objevíte v příslušném článku. Ačkoliv jeho spotřeba je v mé domácnosti úctyhodná, sama jsem se do jeho přípravy nikdy nepouštěla. Až v okamžiku, kdy jsem mohla vyzkoušet tuto speciální soupravu. Moje prvotina nebyla dokonalá, ale po čase je to rutinní záležitost. Určitě si to vyzkoušejte. Teď s jarem se rozšiřuje nabídka čerstvých bylinek, s nimiž si připravíte mnoho dobrých a zdravých pomazánek a sýrů. Vyzkoušejte třeba medvědí česnek, nakrájené zelené olivy nebo růžový pepř.

Možná si pravidelně připravujete instantní ovesné kaše, ale - tentokrát si tuhle dobrotu vyrobte doma úplně jednoduchou cestou. Mléčnou ovesnou kaši si můžete také udělat zcela bez vaření. Mléko a jogurt je samozřejmě u jejího zrodu, ale pak ještě přijdou na řadu chia semínka, oříšky, rozinky, kousky čerstvého ovoce. Samé dobré věci. Výsledkem je výživná a sytící lahodná kaše, kterou si můžete vzít s sebou do práce a děti do školy (až to půjde). Pořiďte si na ni chytrý kelímek, v němž zůstanou suché přísady pěkně oddělené od šťavnatých až do okamžiku konzumace.

Mandlové mléko není kravské či jiné mléko ochucené mandlemi. Patří do společnosti rostlinných mlék a ač vypadají na první pohled stejně jako mléko živočišného původu, nesmí být za mléko označována. Nejčastěji tyto nápoje naleznete v obchodech se zdravou výživou a nejsou právě nejlevnější. Takto se můžete setkat s nabídkou mlék-nemlék rýžových, sójových, ovesných, mandlových a dalších. Výbornou chuť si s sebou nese mandlové nemléko, tedy mandlový nápoj vyrobený z mandlí a vody. Dále si z něj připravíte výtečný nápoj ochucený medem, který skutečně stojí za pokus, pokud není ve hře další alergie, tentokrát na skořápkové plody.

Světový den mléka patří 1. červnu, kdy si každoročně společně s Mezinárodním dnem dětí připomínáme význam konzumace mléka a mléčných výrobků.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.