ČOKOLÁDOVÉ MISKY S MALINAMI

UPEČTE SI RŮŽIČKY + VIDEO
21.4.2016
KVÁSKOVÝ CHLÉB KYNUTÝ V OŠATCE
25.4.2016

stuha_hneda

Tento nápad patří přesně k těm bláznovstvím, které mě ponoukají, abych je vyzkoušela.

Protože se výrobou čokoládových skořápek zabývají i mistři cukráři, zkusila jsem to na své amatérské úrovni. Představa, že když máte něco dobrého, můžete to sníst i s miskou, je naprosto fascinující, nemyslíte?

Zkušenost předávám dál, protože výroba čokoládových misek je jednoduchá a dokonce to není tak velké patlání, jak jsem si původně myslela. Mističky jsou nahoře poměrně tenké, ale vydržely všechnu mou nešetrnou manipulaci. Protože jejich objem není zanedbatelný, zvolila jsem do misek krém z mascarpone, bez přídavku cukru a žloutků, jako je tomu u klasické čokoládové pěny. Vzhledem k tomu, že jsem tvořila pro dospěláky, přidala jsem do krému kvalitní whisky.

stuha_hneda

ČOKOLÁDOVÝ KRÉM S WHISKY A MALINAMI

Příprava: 20 minut * Naplníte: 3-4 misky

  • 125 g hořké čokolády (nejméně 70 % kakaa)
  • 150 ml 30% smetany ke šlehání
  • 80 ml whisky
  • 250 g mascarpone
  • 300 g čerstvých malin
  • mátové lístky

1. Čokoládu rozlámejte do speciální misky do vodní lázně a nechte ji pozvolna rozpouštět. Když čokoláda změkne, přimíchejte smetanu a malou metličkou šlehejte, dokud se směs nespojí do hladkého krému.

2. V závěru přilijte whisky a dobře promíchejte.

3. Hladkou čokoládovou směs nechte zchladnout. Pak ji stěrkou přesuňte do větší misky s mascarpone pokojové teploty a krátce našlehejte do luxusního krému. Krém nechte asi tři čtvrtě hodiny v chladničce, potom naplňte sáček s velkou hubicí a krém nastříkejte do čokoládových misek. Poháry dozdobte malinami a mátou.


 

VÝROBA ČOKOLÁDOVÝCH MISEK

DSCF1618

Připravte si asi 300 g hořké čokolády, nerezovou misku do vodní lázně a párty balonky. Snažte se koupit takové, které mají po nafouknutí malý průměr. Ještě si připravte pečicí papír a pojďte se upatlat od čokolády…

DSCF1620

Balonky nafoukněte do velikosti menšího grepu a pevně zauzlujte. Čokoládu rozpusťte nad vodní lázní. Musí být poměrně hustá. K ochraně ruky nad párou používám silikonové chňapky, které schovají prsty. Jsou bláznivé a moc šikovné. Na pečicí papír vytvořte kolečka o průměru 8 cm, jež vytvoří miskám pevná dna.

DSCF1627

Čokoládu přesuňte do misky, která je zhruba o 2 cm  větší, než jsou balonky. Balonky pečlivě umyjte pod tekoucí vodou a osušte. Pak je vmáčkněte jeden po druhém do čokolády. Pozor – čokoláda by neměla přeběhnout nejširší bod balonku, protože při vyfukování by ji balonek polámal. Balonky nechte okapat a každý posaďte na kolečko, které zachytí zbytek čokolády. Misky jsem nechala ztuhnout při pokojové teplotě a pak je přesunula do chladničky, kde zůstaly do druhého dne.

Teď přijde to napínavé – Je potřeba odstranit balonky. Rozhodně ne zhurta, nebo se rozprsknou i s čokoládou. Použijte špendlík a vytvořte asi 3 dírky. Balonek nechte vyfouknout a v okamžiku, kdy splaskne na úroveň čokolády, rychle ho rozstříhejte směrem k čokoládovému plášti. Pak už zbytky gumy odloupnete od stěn. Rozhodně mi to nešlo samo, balonek se docela dobře přilepí, ale žádná z mističek nepraskla a nezničila se. Znovu dejte misky ztuhnout a těsně před podáváním je naplňte.

Přeji vám nekonečnou slast při konzumaci. Myslím, že tenhle hřích stojí za to!

stuha_hneda

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.