ČOKOLÁDOVÁ POMAZÁNKA Z USKLADNĚNÝCH JABLEK

CO NAMAZAT NA CHLEBA? NEJLEPŠÍ POMAZÁNKY NEJEN NA JARO
10.4.2024
PAMPELIŠKOVÝ OLEJ A MAST
15.4.2024

Snídaně, svačiny, ovesné kaše a jogurty se občas neobejdou bez sladkého pohlazení. To neznamená, že musíte holdovat cukru ve zvýšené míře a přibírat na váze.

Navazuji na pomazánkovou nabídku kolegyně Jany z předchozího článku a ke všem oblíbeným receptům z mé kuchyně přidávám jeden zbrusu nový a sladký. Někdy to tak přijde, že vás chutě dohoní, ale stále máte možnost čerpat ze své spíže, kde koneckonců víte co jíte, namísto náhodného výběru z obchodu. K tomu přidejte ještě praktické využití surovin, které po zimě už vážně potřebují zkonzumovat, a poslední plus - což je bleskové zpracování následujícího receptu. To už vás možná zažene do kuchyně :o)

I mě se to přihodilo, když jsem testovala jednoduchou pomazánku s čokoládou, do níž můžete přidat i lískové oříšky. Připravíte ji ze starších jablek, která už mají málo šťávy, jaká zpracováváte do ovocných knedlíků či v receptech na jablečný crumble. Čím kvalitnější čokoládu v jablíčkách rozpustíte, tím lepší bude pomazánka, i když chuť jablek bude mít stále navrch. Vřele ji doporučuji na lívance z pohankové mouky.

Příprava: 40 minut * Získáte: 4 menší skleničky

  • 1 kg jablek, oloupaných a nakrájených na malé kousky
  • malé množství vody
  • 250 g cukru (záleží na kyselosti jablek)
  • 40 g vanilkového cukru, bio
  • 100 g čokolády na vaření
  • 40 g kvalitního kakaa
  • 60 g želírovacího cukru
  • hrst lískových oříšků (nemusejí být)

1. Rozkrájená jablíčka dejte do kastrolu a mírně zastříkněte vodou. Na mírném plameni je rozduste doměkka. Trvá to asi 15 minut, pak kastrol odstavte.

2. Do jablek vmíchejte cukr a vanilku a vše rozmixujte ponorným mixérem do hladké kaše. Stále ještě do horkých jablek vložte nalámanou čokoládu, která se sama rozpustí. V závěru přisypte kakao a vše dobře promíchejte metličkou.

3. Do chladnoucí čokoládové směsi vmíchejte 60 g želírovacího cukru a za stálého míchání ji přiveďte k bodu varu. Plamen stáhněte a vařte celkem 5 minut. Hned pak pomazánku rozlijte do vypařených sklenic, uzavřete je víčky a na 5 minut otočte dnem vzhůru.

Pomazánku ponechejte v chladu a temnu, po otevření ji dejte do lednice a v krátké době zpracujte. Pokud vám zachutná a vyrobíte si větší množství, pak ji můžete sterilovat při 80 °C po dobu 20 minut.

POMAZÁNKA S LÍSKOVÝMI OŘÍŠKY

Během dušení jablek si můžete opražit lískové oříšky, které lze v závěru receptu přidat do čokoládové směsi. Oříšky rozložte na plech a dejte je do trouby rozpálené na 180 °C. Po 10 minutách je vysypte do utěrky a promněte, abyste je zbavili slupek. Vychladlé oříšky rozsekejte na hrubé kousky a po ukončení vaření je zamíchejte do hotové horké pomazánky. 

Jablíčka ztrácející svou šťavnatost se v kuchyni stále ještě dají využít na mnoho způsobů. Strouhám je do lívancového těsta, které se krásně nakypří a zvláční, ta kyselejší se hodí do nastrouhaného křenu skvěle sekundujícímu vařeným masům, nemluvě o rychlých koláčích s vločkami a oříšky. Čokoládová pomazánka z jablek je zase něco docela jiného. Je svěží a určitě stojí za vyzkoušení.  Budete-li chtít, v závěru lze přidat i nahrubo nasekané oříšky, které znamenají v pomazánce opět další zpestření.

Čokoládu jednoduše utopte v rybníčku horkých jablek. Okamžitě se rozpustí a pak už jen přidejte dobré kakao. Vzhledem k tomu, že vysoké teploty používající se při zpracování kakaového prášku zničí prakticky všechny výživově zajímavé látky, stojí zato zaměřit se na RAW kakao. Jedná se o kakaový prášek zpracovaný při pouhých 40 °C zaručujících zachování velkého množství výživových látek. Choroboplodné zárodky spolehlivě zničí přidávaná zdravotně nezávadná kyselina askorbová.

V kakau jsou obsaženy minerály, zejména hořčík, železo, zinek a měď,  z vitaminů jsou zastoupeny provitamin A, vitamin C, který je přítomen díky fermentaci a v neposlední řádě také vitaminy skupiny B a velké množství snadno vstřebatelných antioxidantů podílejících se na ochraně našeho imunitního systému.

Tento recept se hodí do sbírky tipů na jedlé dárky s označením „ Domácí kuchyně”. Klidně si s ním zaexperimentujte, přidejte do něj celé blanšírované mandle nebo trochu mletého kokosu, kapičku alkoholu, skořici i další koření. Zkrátka co máte rádi, anebo co potěší vaše blízké. 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.