TORTANO NAPOLETANO PATŘÍ K JARNÍM SVÁTKŮM V ITÁLII, OCHUTNEJTE

S NOVÝM KATALOGEM SE NACHYSTÁTE NA LÉTO
5.4.2024
CO NAMAZAT NA CHLEBA? NEJLEPŠÍ POMAZÁNKY NEJEN NA JARO
10.4.2024

Vařená vejce se dávají jen do mála připravovaných jídel. Neapolský velikonoční dort je jich plný a také navíc několika druhů sýrů a kvalitní uzeniny. Stojí zato jej ochutnat.

Dát si něco - tzv. odjinud - vždy vzbuzuje zvědavost. Máme týden po Velikonocích, kdy jsme holdovali kuchyni s rodinnými specialitami, a můžeme při chystání výborných večeří s chutí zabrousit za hranice. Ochutnejte rustikální plněný dort s dávnou historií patřící k pochoutkám podávajícím se v italském regionu Kampánie v rámci bohatých slavnostních obědů.

K výrobě dortu, koláče, nebo já spíš zůstanu u chleba, patří ingredience (především sýry), které nebudete mít ve své kuchyni běžně po ruce. Ač nerada nahrazuji suroviny v recepturách, zde jsem pekla tak, abych práci usnadnila sobě i vám. Uvádím tedy suroviny původní, které do jedné z receptur patří, i náhradu. Nakonec tento lahodný chléb můžete ochutnat na svých cestách a porovnat se svou kuchyní. 

Měkký a chutný slaný dort je pro neapolské Velikonoce typický a kromě sýrů, především pecorina, do něj patří uzenina a zmíněná vejce vařená natvrdo. Bohatost ingrediencí v tomto pokrmu představovala konec dlouhého postního období, jako je tomu o svátcích i u nás. S těstem se výborně pracuje a tak nebudete mít problém stočit po okraj naplněnou roládu do tradičního kruhu. Ale kdyby se vám motat nechtělo, klidně upečte dlouhý závin. Pochutnáte si právě tak. 

Příprava: 45 minut + kynutí a pečení

Kynuté těsto

  • 25 g čerstvého droždí
  • 1 lžička cukru
  • 260 ml vlažné vody
  • 500 g hladké mouky, prosáté
  • ½ lžičky mletého pepře
  • 8 g soli = 1 ½ lžičky
  • 60 g změklého sádla + lžíce rozpuštěného na pomazání

Náplň ***

  • 3 vejce, uvařená natvrdo
  • 300 g měkkého neapolského salámu / šunkového salámu nebo šunky od kosti
  • 200 g pikantního sýra Provolone + 100 g sýra Fontina / 300 g mozzarelly
  • 150 g ementálu
  • 25 g strouhaného sýra Pecorino / strouhaného parmezánu

*** vysvětlivky níže u první fotografie

1. Droždí rozdrobte, přidejte lžičku cukru a vše rozmíchejte asi v polovině vlažné vody. Misku přikryjte a nechte vzejít kvásek na teplém místě.

2. Mezitím dejte do mísy robotu mouku s pepřem a promíchejte. Přidejte vzešlý kvásek, zapněte hnětač a nechte 5 minut zpracovávat. Během této doby přilejte zbytek vlažné vody. 

3. Potom do těsta nasypejte sůl a přidejte asi třetinu sádla. Další kousek vložte až když se předchozí vstřebá, stejně tak poslední kus. Těsto hněťte 10 minut, až začne být soudržné, hladké a měkké.

4. Vytvarujte bochánek, vložte ho do mísy, přikryjte a nechte kynout 1 - 1,5 hodiny dokud nezdvojnásobí svůj objem.

5. Během této doby uvařte vejce natvrdo - 8 minut. Zchlaďte je a oloupejte. Šunku a sýry (kromě nastrouhaného) nakrájejte na kostičky o velikosti 1 cm.

6. Vykynuté těsto vyklopte na pomoučený vál, vršek poprašte moukou a válečkem rozválejte do výšky 1 cm přičemž dodržte rozměry obdélníka cca 48 - 50 × 33 cm. Směs uzeniny a sýrů rovnoměrně rozložte na těsto, přidejte kostičky vajec a vše posypejte strouhaným sýrem. Roládu zabalte po delší straně co nejtěsněji. 

7. Kruhovou formu na pizzu o průměru 30 - 33 cm vymažte sádlem a stočte na ni roládu do kruhu, konce dobře spojte. Svůj chléb přikryjte utěrkou a nechte ještě 1 hodinu kynout. Ke konci rozpalte troubu na 170 °C a pečte 10 minut, pak zvyšte teplotu na 190 °C a pečte ještě 45 - 50 minut. Asi v polovině pečení můžete těsto potřít rozpuštěným sádlem, aby lépe zezlátlo.

Chléb nechte zchladnout na plechu, pak ho opatrně přesuňte na talíř na pizzu a příjemně teplý rozkrájejte na silnější klínky.

Ptáte-li se po svátcích - kam s vykoledovanými vejci natvrdo, pak si tento recept schovejte napřesrok. Ale předpokládám, že dopadnete jako já. Ochutnáte nyní a během roku se k plněnému chlebu vrátíte několikrát. Přinejmenším pokaždé, když čekáte hosty. Teplý chléb je úžasný a dozajista sklidíte pochvalu.

Sýry potřebné k plnění rolády u nás zakoupíte ve specializovaných obchodech s nabídkou z Itálie (z běžně dostupných zmíním alespoň Italat, jejichž mozzarellu, ricottu nebo mascarpone znáte z obchodních řetězců). Zde jsou jejich charakteristiky:

  • pikantní sýr Provolone - sýr z pařeného těsta, tedy těsta které se používá i na výrobu mozzarelly; vyrábí se z kravského mléka v různých variantách (podle doby zrání) a je sladký, středně nebo výrazně pikantní
  • Ementál - sýr původem ze Švýcarska s typickými oky uvnitř vznikajícími při zrání sýra; prodává se v mnoha variantách a cenách
  • Fontina - velmi výrazný sýr z čerstvého nepasterovaného kravského mléka z alpských pastvin v severní Itálii, zraje 3 měsíce ve velkých bochnících 8 - 12kg, často se používá k tepelné úpravě (fondue)
  • Pecorino - tradiční sýr z ovčího nepasterovaného plnotučného mléka vyznačující se typickou vůní; je velmi aromatický, lehce pikantní a trochu víc slaný; patří k nejstarším sýrům světa

Pro český chléb to není až tak typické, ale přejete-li si, aby byl váš chléb zlatavější, pak ho asi v polovině pečení potřete rozpuštěným sádlem. Pak ho nechte dopéct. Chléb zůstane uvnitř měkký a na povrchu vytvoří slabou kůrčičku. Další zvláštností je obsah pepře v těstě. Italové dávají až 1 celou lžičku, ale dávám jen půl lžičky, a mám zato, že těsto je kořeněné dost.

20240328_009

STŘED DOZDOBTE TŘEBA ČERSTVOU ŘEŘICHOU

V Itálii se bylinkami určitě nešetří, ale do Tortano Napoletano je nedávají. Přidala jsem si je alespoň při konzumaci. Kousek čerstvě vypěstované řeřichy je k jednotlivým porcím perfektní.

20240328_012

CHLÉB JE SKVĚLÝ TEPLÝ I STUDENÝ

Jemné měkké těsto je v sousedství nádivky v menšině, ale jeho chuť nepřehlédnete. Ostatní ingredience se spojí do jednoho kulinářského koncertu... 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.