Vítejte u decoDoma!
Přihlaste se k odběru novinek
získáte pravidelnou dávku vyzkoušených receptů, fungujících návodů a inspirace na zútulnění vašeho domova.
Odběr můžete odhlásit v každé zprávě nebo telefonicky na zákaznickém oddělení.
Vařená vejce se dávají jen do mála připravovaných jídel. Neapolský velikonoční dort je jich plný a také navíc několika druhů sýrů a kvalitní uzeniny. Stojí zato jej ochutnat.
Dát si něco - tzv. odjinud - vždy vzbuzuje zvědavost. Máme týden po Velikonocích, kdy jsme holdovali kuchyni s rodinnými specialitami, a můžeme při chystání výborných večeří s chutí zabrousit za hranice. Ochutnejte rustikální plněný dort s dávnou historií patřící k pochoutkám podávajícím se v italském regionu Kampánie v rámci bohatých slavnostních obědů.
K výrobě dortu, koláče, nebo já spíš zůstanu u chleba, patří ingredience (především sýry), které nebudete mít ve své kuchyni běžně po ruce. Ač nerada nahrazuji suroviny v recepturách, zde jsem pekla tak, abych práci usnadnila sobě i vám. Uvádím tedy suroviny původní, které do jedné z receptur patří, i náhradu. Nakonec tento lahodný chléb můžete ochutnat na svých cestách a porovnat se svou kuchyní.
Měkký a chutný slaný dort je pro neapolské Velikonoce typický a kromě sýrů, především pecorina, do něj patří uzenina a zmíněná vejce vařená natvrdo. Bohatost ingrediencí v tomto pokrmu představovala konec dlouhého postního období, jako je tomu o svátcích i u nás. S těstem se výborně pracuje a tak nebudete mít problém stočit po okraj naplněnou roládu do tradičního kruhu. Ale kdyby se vám motat nechtělo, klidně upečte dlouhý závin. Pochutnáte si právě tak.
Příprava: 45 minut + kynutí a pečení
Kynuté těsto
Náplň ***
*** vysvětlivky níže u první fotografie
1. Droždí rozdrobte, přidejte lžičku cukru a vše rozmíchejte asi v polovině vlažné vody. Misku přikryjte a nechte vzejít kvásek na teplém místě.
2. Mezitím dejte do mísy robotu mouku s pepřem a promíchejte. Přidejte vzešlý kvásek, zapněte hnětač a nechte 5 minut zpracovávat. Během této doby přilejte zbytek vlažné vody.
3. Potom do těsta nasypejte sůl a přidejte asi třetinu sádla. Další kousek vložte až když se předchozí vstřebá, stejně tak poslední kus. Těsto hněťte 10 minut, až začne být soudržné, hladké a měkké.
4. Vytvarujte bochánek, vložte ho do mísy, přikryjte a nechte kynout 1 - 1,5 hodiny dokud nezdvojnásobí svůj objem.
5. Během této doby uvařte vejce natvrdo - 8 minut. Zchlaďte je a oloupejte. Šunku a sýry (kromě nastrouhaného) nakrájejte na kostičky o velikosti 1 cm.
6. Vykynuté těsto vyklopte na pomoučený vál, vršek poprašte moukou a válečkem rozválejte do výšky 1 cm přičemž dodržte rozměry obdélníka cca 48 - 50 × 33 cm. Směs uzeniny a sýrů rovnoměrně rozložte na těsto, přidejte kostičky vajec a vše posypejte strouhaným sýrem. Roládu zabalte po delší straně co nejtěsněji.
7. Kruhovou formu na pizzu o průměru 30 - 33 cm vymažte sádlem a stočte na ni roládu do kruhu, konce dobře spojte. Svůj chléb přikryjte utěrkou a nechte ještě 1 hodinu kynout. Ke konci rozpalte troubu na 170 °C a pečte 10 minut, pak zvyšte teplotu na 190 °C a pečte ještě 45 - 50 minut. Asi v polovině pečení můžete těsto potřít rozpuštěným sádlem, aby lépe zezlátlo.
Chléb nechte zchladnout na plechu, pak ho opatrně přesuňte na talíř na pizzu a příjemně teplý rozkrájejte na silnější klínky.
Ptáte-li se po svátcích - kam s vykoledovanými vejci natvrdo, pak si tento recept schovejte napřesrok. Ale předpokládám, že dopadnete jako já. Ochutnáte nyní a během roku se k plněnému chlebu vrátíte několikrát. Přinejmenším pokaždé, když čekáte hosty. Teplý chléb je úžasný a dozajista sklidíte pochvalu.
Sýry potřebné k plnění rolády u nás zakoupíte ve specializovaných obchodech s nabídkou z Itálie (z běžně dostupných zmíním alespoň Italat, jejichž mozzarellu, ricottu nebo mascarpone znáte z obchodních řetězců). Zde jsou jejich charakteristiky:
Pro český chléb to není až tak typické, ale přejete-li si, aby byl váš chléb zlatavější, pak ho asi v polovině pečení potřete rozpuštěným sádlem. Pak ho nechte dopéct. Chléb zůstane uvnitř měkký a na povrchu vytvoří slabou kůrčičku. Další zvláštností je obsah pepře v těstě. Italové dávají až 1 celou lžičku, ale dávám jen půl lžičky, a mám zato, že těsto je kořeněné dost.
V Itálii se bylinkami určitě nešetří, ale do Tortano Napoletano je nedávají. Přidala jsem si je alespoň při konzumaci. Kousek čerstvě vypěstované řeřichy je k jednotlivým porcím perfektní.
Jemné měkké těsto je v sousedství nádivky v menšině, ale jeho chuť nepřehlédnete. Ostatní ingredience se spojí do jednoho kulinářského koncertu...