CO NAMAZAT NA CHLEBA? NEJLEPŠÍ POMAZÁNKY NEJEN NA JARO

TORTANO NAPOLETANO PATŘÍ K JARNÍM SVÁTKŮM V ITÁLII, OCHUTNEJTE
8.4.2024
ČOKOLÁDOVÁ POMAZÁNKA Z USKLADNĚNÝCH JABLEK
11.4.2024

Snídaně, svačiny, večeře... To všechno jsou okamžiky, kdy člověk často sáhne po pečivu, protože na nic jiného nemá čas, ale klidně taky prostě proto, že ho má rád. Zapomeňte ale na máslo a plátek šunky, i namazané pečivo může být kulinářský kousek!

Nevím totiž, jak vy, ale já prostě čerstvé pečivo miluju a žádná studie o tom, že by se ho nemělo jíst moc, mě nemůže přesvědčit, abych se čerstvých rohlíků a křupavého chleba vzdala. A zejména, když je na něj co namazat! Moje mamka dělávala tisíc a jednu pomazánku a já je mám moc ráda dodneška. Vystačím si s tvarohem, solí a trochou pažitky nebo stroužkem česneku. :-)

Tady jsem pro vás ale sesbírala pár skvělých pomazánek z našeho blogu, na které zužitkujete i leckterý zbytek z vaření, ať už se jedná o syrovou zeleninu nebo třeba kousek pečeného masa. Ušetříte tak hned 2krát: poprvé proto, že zužitkujete opravdu všechno, a podruhé, když nebudete utrácet za pomazánky mnohdy pochybného složení v obchodě.

Mimochodem, kdysi mi přišel recept na jednu báječnou pomazánku z kysaného zelí od jedné čtenářky. Je to trochu, lidově řečeno, „prasárnička“, ale já tímto způsobem už roky ráda spotřebovávám tu hrst kysaného zelí, co nám z jednoho sáčku od prejtu k obědu zbyde. Na 200 g kysaného zelí potřebujete asi 70 ml majonézy, lžíci strouhaného křenu, 2 utřené stroužky česneku a trochu soli a pepře. Zelí pokrájejte, smíchejte se zbylými ingrediencemi a můžete mazat na chleba!

A do komentáře mi můžete napsat, která pomazánka je oblíbená u vás doma!

Jednou z prvních zelenin na domácích zahrádkách jsou často ředkvičky. Když se sklidí včas, tak ani nezdřevnatí, a pěstovat je můžete i na balkoně. Receptů na ředkvičkové pomazánky a saláty je spousta, tahle ředkvičková pomazánka s lučinou a vařenými vejci je pro velikonoční období ale jako stvořená.

Pravé mexické avokádové guacamole je mojí možná nejoblíbenější pomazánkou vůbec a naučila jsem ji jíst i svoji 70letou známou, která se na něj původně tvářila dost nedůvěřivě. Avokádo si od pohledů hodně lidí zařadí mezi ovoce, zakousne se a konstatuje, že tohle už nikdy jíst nebude – a já je v tu chvíli chápu. Když z něj ale uděláte guacamole (klidně bez česneku, taky ho nedávám), zjistíte, že jeho máslovitá konzistence je naopak jeho velké plus. (P. S.: Nejlepší je na teplém, právě opečeném toastu!)

Celer můžete nejspíš jen milovat nebo nesnášet – neznám nikoho, kdo by to měl „mezi“. Pokud patříte do první skupiny a celerovou pomazánku náááhodou neznáte, měli byste to napravit. Je to ideální způsob, jak zpracovat zbylý kousek celeru (který jde koupit vždy jen příliš velký kus a nespotřebovaný pak rychle plesniví), stačí přidat mrkev a kousek jablka.

Jednou z největších hvězd máminy pomazánkové kuchyně byla ta z uzené makrely: dohladka vyšlehané máslo s obraným rybím masem, cibulkou, solí a pepřem a trochou citronové šťávy je klasika, kterou určitě znáte i vy. Příště ale určitě vyzkoušejte tenhle recept s čerstvým sýrem a olivami, má toho chuťově hodně co nabídnout!

Krajíc čerstvého chleba namazaný pořádnou vrstvou škvarkové pomazánky a posypaný cibulí je přesně jeden z důvodů, proč ze mě nebude nikdy vegetarián, tohohle se prostě vzdát nedokážu. O to víc mě zaujal recept na tuhle škvarkovou pomazánku s vařenými vejci, francouzskou hořčicí a česnekem a hned jsem ji musela taky vyzkoušet. Resumé je zřejmé: stojí za to!


MOHLO BY SE VÁM HODIT...


 

Články, které by vás ještě mohly zaujmout

2 Comments

  1. Natálie napsal:

    Krásný den Nejraději dělám pomazánku ze sušených rajčat. Do pomazánkového másla jich pár nakrájím na menší kousky a pak už jen rozmixuji tyčovým mixérem. Namazané pečivo pak ozdobím rukolou, rajčaty, polníčkem, čerstvými bylinkami,… Výhoda této pomazánky je, že je hned hotová a nemusí se nijak dochucovat

  2. Jana Pippichova napsal:

    Natálie,
    děkujeme za váš tip! Určitě vyzkoušíme a ochutnáme. Také vám přejeme krásný den.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.