POMAZÁNKA Z UZENÉ RYBY JE VÍTANOU VEČEŘÍ

5 TIPŮ NA JARNÍ ÚKLID I ZDOBENÍ OKEN
26.2.2023
RYBÍ RECEPTY MOHOU CHUTNAT VŠEM!
1.3.2023

Receptů na zdravé a rychlé večeře je mnoho. K těm nejvyhledávanějším patří bylinkové pomazánky, a je-li třeba něco vydatnějšího, pak sáhněte po specialitách s masem a rybami.

Takové pomazánky jsou dokonale sytící a obsahují celou řadu důležitých látek prospívajících našemu tělu. Potřebné bílkoviny naleznete v čerstvých sýrech a tvarohu, vitaminy dodají bylinky, a konzumací ryb si díky mastným kyselinám omega-3 významně posílíte svůj imunitní systém. 

Kombinací všech zmíněných potravin si připravíte perfektní večeři během okamžiku. Uzenou rybu lze použít třeba i konzervovanou. Může být zajímavým způsobem dochucena a pomazánka dostane zase jiný rozměr. Nakonec vaše zvyklosti jsou rozhodující. V případě, že chcete rodinu rozmazlovat, dejte si záležet na výběru pečiva. K tomu nejluxusnějšímu, co můžete nabídnout, patří samozřejmě domácí pečení. K němu naleznete na našem e-shopu celou řadu vybavení - pečicími plechy a zajímavými formami počínaje, a ošatkami a nezbytnými chlebníky konče. Samotné uspořádání potravin vyřešíte praktickými dózami ze skla i plastu, takže váš stůl, police i zásuvky budou vždy upravené.

Příprava: 25 minut * Získáte: porce pro 4 - 5 strávníků

  • 250 g čerstvého sýra
  • 220 g uzené ryby, makrely apod.
  • 3 lžíce másla, rozpuštěného a zchladlého
  • 1 menší cibule
  • sůl, čerstvě mletý pepř
  • velká hrst nasekané pažitky
  • 2 lžíce zelených oliv, nakrájených na kolečka
  • pár kapek citronové šťávy na dochucení

1. Do velké misky vložte sýr a přidejte rybu pečlivě zbavenou kostí, a nakrájenou na malé kousky. Přidejte rozpuštěné zchladlé máslo a nadrobno nasekanou cibuli. Základ pomazánky osolte, opepřete, a pečlivě promíchejte.

2. Přidejte nasekanou pažitku, nakrájené olivy a pár kapek citronu. Nyní míchejte opatrně, aby pomazánka zůstala kouskovitá a olivy se nerozpadly. 

3. Chlebíčky - Nakrájejte bagetu nebo kváskový chléb, bohatě navršte pomazánku a dozdobte pažitkou a olivami.

Do pomazánky se hodí jakýkoli druh uzené rybky. Jak jsem se zmínila, mohou to být i ryby konzervované. Pokud bude ryba sušší, vláčnost pomazánce dodá trocha másla. Preferenci čerstvého sýra ponechávám zcela na vás. Ráda využívám bylinkový sýr, který si doma připravím z jogurtu - recept naleznete ZDE, ale můžete použít ricottu, cottage, lučinu či palouček. Příprava je samozřejmě rychlejší. Na pomazánky většinou dojde, když není nachystaná bůhvíjaká večeře, a po uspokojivém mrknutí do lednice lze ze surovin něco vytvořit.

TIP: Máte-li rádi zelené olivy, v pomazánce jsou naprosto vynikající. Nedejte se však strhnout a nepřidejte jich moc. Mohly by nad ostatními chutěmi zvítězit.

Tuto pomazánku si vychutnejte s kváskovým chlebem i s francouzskou bagetou. Uvidíte, co vám víc zachutná. Pomazánka není určena ke skladování, ale pokud se vám právě hodí přinést na návštěvu něco dobrého na zub, věnujte pochoutku i s elegantní dózou. Je to milá pozornost, kterou hostitelé docela určitě ocení. Váš dárek může samozřejmě obsahovat vynikající druh kávy nebo čerstvě připravenou zavařeninu.

TIP: Skleněné dózy s označením AKÁT ve velikostech 0,4 /1 / 1,5 l jsou určeny k uskladnění kusových i sypkých potravin. Malá velikost je vhodná pro uložení kávy, cukru, ořechů, vysoké tvary dobře uzavřou mouku, různé těstoviny i vysoké špagety. Elegantní víčka z akátového dřeva jsou opatřena těsněním, aby si potraviny zachovaly chuť i vůni a odolávaly vlhkosti i potravinovým molům. 

Pomazánky nejsou nijak vzhledově atraktivní, ale čerstvý chléb je jaksepatří vylepší. Vyzkoušené recepty na různé druhy chlebů, houstiček i na bagetky naleznete na tomto blogu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.