CELERKA, POMAZÁNKA S JABLKEM A SÝREM

5 JÍDEL PRO POŘÁDNÉ CHLAPY
17.6.2023
BALKON MŮŽE BÝT VAŠÍM DRUHÝM OBÝVÁKEM
21.6.2023

Při putování za prázdninovými jídly našeho dětství nelze zapomenout na pomazánky. K těm oblíbeným, které chutnají i dospělým, patří pomazánky s celerem.

Tahle zdravá kořenová zelenina není tak opomíjená, jak si převážně myslíme. V mnoha rodinách jsou pomazánky častým hostem letních večeří, celer se s oblibou připravuje smažený i obalený jako řízek, přidává se do mletých mas a jistě si bez něj nedovedete představit základ svíčkové omáčky nebo nedělní masový vývar. Ale na druhé straně ve staročeské kuchyni byste ho patrně nenašli. Dočetla jsem se, že ani Magdalena Rettigová s ním v kuchyni nepočítala. Celeru se říkalo miřík a považoval se za rostlinu léčivou. U nás se v kuchyních ujal, už jako celer, až v druhé polovině 19. století. 

Dnes už víme, že bulvový celer obsahuje, mimo jiné, mnoho vápníku, železa, draslíku i cukrů. I syrový se vám bude zdát sladký a chutný, takže se pro svou zemitou chuť konzumuje v salátech i pomazánkách, výtečný je i celer naložený ve sladkokyselém láku. V současnosti se bulvový celer těší stále většímu zájmu v nových moderních úpravách jídel. Možná jste ochutnali celerové hranolky nebo výtečnou krémovou polévku, chutný je i zapečený celer se šunkou a sýrem.

K snadné a rychlé letní přípravě celerové pomazánky si vezměte k ruce větší misku na zpracování zeleninové směsi, a pak už jen hotový pokrm přesuňte do oblíbené misky, z níž si každý naloží svou porci. Pomazánku lze připravit zcela dietně, ale možná vám zachutná i s trochou majonézy, tučnějším sýrem a česnekem.

Velký výběr pracovních a šlehacích misek naleznete na našem e-shopu, stejně tak jako misky parádní, polévkové, na party dobroty, dělené pro více chutí, nebo efektní s praktickými dřevěnými podnosy. Určitě si vyberete.

Příprava: 30 minut * Získáte: středně velkou misku pomazánky

  • ½ menšího celeru, jemně nastrouhaná, asi 200 g čisté váhy
  • 80 g mrkve, očistěné, jemně nastrouhané
  • ½ kyselého jablka, nahrubo nastrouhaná i se slupkou
  • 100 g goudy, 48%, jemně nastrouhané
  • 80 g žervé
  • 2 plné lžíce majonézy
  • 1 větší stroužek česneku, rozmělněný
  • svazek zelených bylinek - řeřicha, petrželka, pažitka apod.
  • sůl, čerstvě mletý pepř

1. Celer a mrkev nastrouhejte v robotu najemno, jablko ručně nahrubo. Jemně nastrouhejte i sýr, část ponechte stranou na dozdobení.

2. Zeleninu dejte do větší misky, přidejte sýr, žervé a majonézu, rozmělněte česnek dle chuti. Pokud ho neradi, nemusíte ho přidávat. Nasekejte velkou hrst bylinek a vše lehce promíchejte.

3. Dochucení - Přidejte sůl a pepř a pomazánku promíchejte vidličkou. Snažte se, aby zůstala trochu nadýchaná. Ochutnejte, případně přidejte co chybí. Podávejte s žitným chlebem nebo s bílým pečivem. Pomazánku dozdobte strouhanou goudou, bylinkami, nasekanými feferonkami apod.

Suroviny, které použijete, jsou šťavnaté a mají výraznou chuť. Celer i mrkev je sladká, takže ji doladí trocha kyselého jablíčka nebo pár kapek citronové šťávy. Pikantnost přidá česnek, ředkvičky i feferonka, chuť vytáhnou bylinky a trocha majonézy, která spolu se žervé udrží pomazánku pohromadě. V podstatě je pomazánka hodně variabilní, ale vyhovte svým chutím, které si možná pamatujete z dětství. Přiznávám, že než jsem se přiblížila směsi, která nám tolik chutnala, pěkných pár pokusů to trvalo. Výhodou této pomazánky ale je, že užité suroviny jsou tak běžné, takže je budete mít patrně kdykoli po ruce...

... zkoušejte, ochutnávejte průběžně. Při smíchání zeleniny a dalších ingrediencí se snažte, abyste z pomazánky nevytvořili slepenou kouli. Když použijete vidličku, směs bude stále nadýchaná a pěkná na pohled.

Pokud se vám podaří vybalancovat pomazánku tak, aby nebyla příliš šťavnatá, dejte si ji na čerstvě upečený chléb. Mokřejší variantu lépe svěřte opečenému chlebu, s nímž bude vynikající. No, a pokud nejíte bílé pečivo každý den, křupavý rohlík je také skvělý parťák.

 

BLUE FLOWER - Ještě vás upozorním na půvabný dekor modrobílé keramiky, kterou pod tímto označením také naleznete na našem e-shopu. Třeba vám právě chybí pěkná slánka na stůl, anebo dárek pro někoho blízkého.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.