ŠKVARKOVÝ CHLÉB S OMLÁDKEM

ROZLIČNÉ MINI ZAHRÁDKY PŘINESOU JARO DO BYTU
23.2.2024
PÁR BRAMBOR OD OBĚDA? DEJTE JIM DRUHOU ŠANCI
28.2.2024

Na pohled obyčejný chléb, ale uvnitř lehce zbarvený od zlatavých škvarků, s měkkou střídkou a netradiční vůní. Povede se pokaždé.

OBYČEJNĚ, ALE S CHUTÍ III

to je náš nový malý seriál, v němž pro vás nachystáme rychlé večeře pro každý den, kdy nevíte, co vařit a péct.

Čerstvý křupavý chléb ve mě vzbuzuje vášně. Když jsem byla malá, nikdy jsem od pekaře nedonesla obrovský rozpraskaný bochník domů celý. Pokaždé byl nakousaný a dostala jsem pohlavek. Dnes už je pekárna zase v každém městě, ale chovám se způsobně a vesele peču chleba doma. Ne vždy je čas, protože příprava ho vyžaduje, ale udělám si ho ráda. Ten podíl práce je mezi čekáním na teplou patku minimální. Uvidíte! 

Navíc se naučíte péct s omládkem - drožďovým kváskem, který stoprocentně přinese povzbuzení všem začátečníkům pečícím chléb bez zkušeností. Nejen, že droždí pak v těstě není cítit, ale omládek ho nechá pěkně vykynout a chlebu vytvoří jemnou a chutnou střídku. Kdybyste ho nesnědli na posezení, dejte mi vědět.

Příprava: 20 minut + 2,5 hodiny průtahů s kynutím a pečením :o) 

Omládek

  • 110 ml vlažné vody
  • 1 lžička třtinového cukru
  • 12 g čerstvého droždí
  • 130 g hladké mouky, proseté

Těsto

  • 300 - 320 g pšeničné mouky chlebové
  • 50 g žitné celozrnné mouky hladké
  • 100 g škvarků, menší část nasekaná nahrubo
  • 1 lžička tlučeného koriandru
  • 2 lžičky tlučeného kmínu, celý na posyp
  • 2 lžičky soli
  • 230 ml vlažné vody

1. Omládek - Do středně velké misky dejte vlažnou vodu, rozpusťte v ní cukr, rozdrobte droždí a přidejte hladkou mouku. Metličkou rychle zpracujte drožďový kvásek. Přikryjte ho a dejte vykynout. Trvá to 45 - 60 minut podle teploty okolí.

2. Po vykynutí omládku prosejte do mísy robotu obě mouky, přidejte jemně rozsekané škvarky (část nechte nasekanou nahrubo stranou), koření, sůl, vodu a omládek. Množství vody vždy přizpůsobte těstu. Ve výsledku je hladké, kompaktní a výrazně nelepí. Před koncem zpracování přidejte hrubé škvarky. Těsto přikryjte a nechte 45 minut kynout.

3. Pak těsto překulte do moukou vysypané ošatky a nechte ho přikryté dalších 45 - 60 minut kynout, dle potřeby. Ke konci vyhřejte troubu na 230 °C.

4. Vykynutý bochník vykulte na plech s pomoučeným pečicím papírem, postříkejte ho vodou a posypejte celým kmínem. Pečte 15 minut, pak teplotu snižte na 200 °C a pokračujte v pečení do zezlátnutí kůrky. Trvá to asi 30 minut.

Hotový chléb nechte vychladnout na mřížce, aby nezvlhl.

Omladek je drožďový kvásek, který vám řádně vykynutý dovolí v receptu použít menší množství droždí, takže kvasinky mají v těstě lepší start. Těsto s omládkem se trochu liší, je plné vzdušných bublinek a velice dobře kyne. Výsledné pečivo má jemnou a nadýchanou střídku a druhý den je mnohem lepší, než klasické drožďové těsto. Navíc v něm droždí nebudete cítit, i když kuchyni při pečení provoní, to se nebojte. Pro podporu kvasnic přidávám běžně třtinový cukr, ale pekaři používají též včelí med nebo sladěnku. 

Tady vám nenápadně, hned na začátku ukazuji, jak bude chléb vypadat. Beztak nezůstane jen u jednoho bochníku. Střídku má jemnou a zlatavou, škvarky nechávám v těstě hodně rozmělněné - odtud ta barva a rovnoměrné ochucení, a jen část nasekanou nahrubo si nechávám stranou, abych je přimíchala nakonec a dala těstu charakteristický rys.

Když zapracujete omládek do těsta, nechte ho odpočinout a jakmile se začne nafukovat, překulte ho do ratanové ošatky dávající chlebu tvar. Můžete zvolit bochník i tvar veky, chlebové ošatky na našem e-shopu naleznete v různých velikostech. Když těsto dokyne, obtisknou se do něj charakteristické vroubky, které zůstanou na povrchu i po upečení.

Čerstvé škvarky, kmín a koriandr nesmí v těstě chybět, ale můžete použít i kvalitní směs koření na chléb, například od firmy Sonnentor, zpracovávající suroviny z ekologického zemědělství.

Po správném upečení musí bochník zazvonit! Ano, když poťukáte na pomoučněný rub bochníku, ozve se příjemný dutý zvuk. Tak to má být. Zakrátko můžete těsto obohatit o čerstvě vypěstované bylinky. Jaro už je ve vzduchu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.