ROZLIČNÉ MINI ZAHRÁDKY PŘINESOU JARO DO BYTU

SUKULENTY ZE ŠIŠEK ANEB ZÁBAVA NA NEDĚLI
22.2.2024
ŠKVARKOVÝ CHLÉB S OMLÁDKEM
26.2.2024

Je to tu. Za měsíc už tu bude první jarní den! Pojďme se na jaro (a taky na Velikonoce) těšit společně s malými zahrádkami na okno či na stůl!

Zelená paráda oknům vždycky dodá na půvabu a pokud máte dostatečně velký jídelní stůl, může se taková nádhera hodit i tam. Způsobů, jak pustit jarní zeleň do bytu, je opravdu spousta! Už nyní je navíc čas začít vysévat první semínka paprik a okurek, abyste je v květnu měli nachystané na přesazení do záhonů, tak to můžete vzít z gruntu a rovnou zasít i pár bylinek nebo aspoň na perlit přihodit pár semínek oblíbených zelenin, na kterých si pochutnáte jako na klíčcích a o pár dní později i jako na tzv. microgreens.

Teď se ale pojďme podívat na to, co všechno ještě můžete pěstovat, aby to bylo nejen k jídlu, ale i na parádu.

 

robin 7

ROBIN DOPORUČUJE

Microgreens se někdy překládají do češtiny i jako mikrobylinky nebo mikrozelenina. Dají se zakoupit speciální pěstební sady, zvládnete to ale i bez nich. Jedná se vlastně o vzrostlejší klíčky – jsou to rostlinky, které mají první pár pravých listů. Pravé listy vypadají už jako u té konkrétní rostliny, nejsou to ty první dva „univerzální“. Na rozdíl od klíčků se jí jen jejich nadzemní část, bez kořínků, a celá rostlinka v této fázi stejně jako u klíčků chutná jako její budoucí plody. Vyzkoušejte brokolici, mungo nebo červenou řepu, skvělá je i pikantnější ředkvička nebo třeba hořčice. Semínka pro klíčení kupujte jen ta k tomu určená v potravinářské kvalitě a ne běžná ze zahradnictví: ta bývají různě ošetřená, aby klíčila, jak mají, a tyto látky jíst určitě nechcete!

Jednoduchý způsob, jak si vypěstovat zmiňované microgreens nebo pár bylinek, je využití plata od vajec, stačí pod něj dát tácek nebo misku. Pro výsev používejte čistý a k tomu určený substrát, semínka potřebují hodně kyprou a provzdušněnou půdu a také se nekamarádí s příliš velkým množstvím živin. Zeminu můžete promíchat s pískem nebo perlitem, případně rostlinky pěstovat na čistém perlitu, koupíte jej stejně jako substrát v zahradnictví.

Velkým hitem poslední doby jsou skleničky plné zeleně. Můžete si je koupit už hotové, zároveň je to ale super způsob, jak strávit trochu volného času něčím opravdu relaxačním. Potřebujete k tomu jen zavařovací sklenici a pár rostlinek, hrst zeminy, kousek mechu či drobnou dekoraci. Zrovna nedávno mi říkala kamarádka, že má takovou sklenici zavřenou korkovým špuntem doma už přes půl roku a jen zhruba jednou za měsíc ji rozprašovačem rosí.

Nádhernou bylinkovou zahrádku na okno si můžete zasadit i do klasické smaltované mísy. Když je doplníte i o nějakou drobnou dekoraci jako ptáček, mini krmítko nebo plůtek, efekt divoké zahrady bude dokonalý. Takový tymián, saturejka nebo šalvěj také krásně kvetou a třeba pažitku já doporučuji i do okrasných záhonů, její květy jsou navíc mimořádně chutné.

Ještě méně náročnější, než zahrádky ve sklenicích, jsou ty ze sukulentů. Umořit sukulent už totiž chce mít trochu talent. :-)  Sukulenty se snadno řízkují (nedávno jsem zrovna viděla video, že se středová růžice dobře odřezává zubní nití) a udělat z nich dekorační mini zahrádku je pak už hračka.

Vrby už kvetou, takže se do výroby téhle jarní mechové dekorace můžete pustit ještě teď o víkendu. Stačí kousek mechu, pár větviček vrbových „kočiček“ a klidně i pár umělých květů nebo už sáhněte po velikonočních dekoracích. Fantazii se v tomto případě meze opravdu nekladou.


MOHLO BY SE VÁM HODIT...


 

Články, které by vás ještě mohly zaujmout

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.