ARANŽMÁ PRO MĚSÍC BŘEZEN: ZELENÉ DÁRKY

SKLÁDÁNÍ UBROUSKU NA JARNÍ STŮL
11.3.2021
5x SLADKÉ JARNÍ PEČENÍ A MAZANCE K TOMU
16.3.2021

Jaro ťuká na okna, a nejlépe o tom něco ví domácí rostliny v květináčích. U všech je vidět sympatická aktivita, která nám přináší radost.

Možná, že už nějaký čas vesele zakořeňujete zelená mimina pokojových rostlin a myslíte přitom na někoho, komu je věnujete, až se trochu rozrostou. Rozdávám takto každé jaro, a tihle poslové dobré nálady patří k hezkým osobním dárkům, v nichž přívětivě zůstává předaná energie. 

Situace na trhu s pokojovými rostlinami není nijak omezená, a to ani v současné době, kdy je většina obchodů zavřená. Přesto rozdávání sazenic nebo jejich odnoží patří k přátelským gestům. A dělat si malé radosti je víc jak nutné. Dokud jsou rostlinky malé, nezaberou doma mnoho místa. Chvilku jim to trvá než si vytvoří kořenový bal a tak je soustřeďte v malých sklenkách s vodou. Může k nim dostatek nepřímého světla a většinou se jim po tu krátkou dobu dobře daří. Vodu je třeba udržovat čistou a tak je dobré mít zahrádku někde na očích. Celek je tak dekorativní, že zcela přirozeně vznikne květinové aranžmá, které vás bude těšit pozorovat. Tentokrát jsem využila zbrusu nové kuchyňské prkénko z akácie. Je určeno ke krájení i servírování, ale než se zabydlí v kuchyni, vytvořilo půvabný ostrůvek.

Rostliny nemusíte nijak složitě aranžovat. Jsou samy o sobě krásné svou rozdílností. Sjednoťte trochu nádoby, v nichž zakořeňují, můžete přidat i nějakou dekorativní drobnost, jako například kamínky, v létě lastury, suvenýry z cest. Až budete chtít květinu věnovat, zasaďte ji do květináčku, v němž vynikne. Můžete ho omalovat třeba jednou z pastelových barev Balakrylu Uni (dokonce i odmaštěný plast), přírodní aranžmá vytvoříte díky proutěnému obalu z pedigu, ale směle využijte i zakoupený hrnek, který se stane působivou součástí dárku.

 

 

Hrnečky PETRONIA za vámi doputují v dárkovém balení, které se hodí k jarnímu slavení. Hrnky však můžete věnovat i s vlastnoručně vypěstovanými rostlinkami, jimž poskytnou na krátkou dobu obydlí. Hrnky mají objem 370 ml a jsou vhodné do mikrovlnné trouby i myčky nádobí.

JAK NECHAT ZAKOŘENIT MLADÉ ROSTLINY

Množení rostlin je celkem rozměrné téma. Přece jen si musíte o svých pokojovkách něco málo zjistit, protože množit se mohou:

  • řízkováním - z listu nebo stonku
  • odnožemi
  • dělením vzrostlých trsů
  • hřížením

Většina rostlinek má na jaře takovou snahu růst, že zakoření i ve vodě, případně s příměsí roztoku Lignohumátu (směsi přírodních látek, které zrychlují klíčivost rostlin). Zůstaňme tedy u nejběžnějšího množení pomocí listových řízků - kdy řízek stačí zapíchnout rovnou do zeminy, ale u většiny rostlin je dobré zakořenit jej ve vodě. Možná jste zkoušeli africké fialky, begonie, gloxinii nebo některé sukulenty, tchýnin jazyk, či tlustici jejíž list nemusíte nařezávat, stačí když ho položíte na substrát.

Množení pomocí stonkových řízků - zde zajistěte, aby měl řízek pouze 2-3 listy. Bohatší řízky koření špatně - například delší šlahoun břečťanu, kdy se rostlina snaží dát energii listům. Úspěšně namnožíte různé druhy voděnek, scindapsus, mučenku nebo voskovky. Pokud máte na mateřské rostlině vzdušné kořeny, rostlina sama ukazuje, kde lze udělat tzv. vrcholový řízek. Řez proveďte čistým řezákem a do vody ponořte jen tu část, z níž mají vyrašit kořínky. Listy by měly být nad hladinou. Mnoho rostlin vytváří také vzdušné odnože - např. zelenec. Postačí, když je odstřihnete a spodní částí ponoříte do vody. Kořínky se objeví velice brzy, a hned pak lze dát rostlinu do květináče. 

NASERVÍROVANÁ ZAHRÁDKA 

Rostlin se do celkového aranžmá vejde víc, ale chtěla jsem, aby bylo vidět na akáciové dřevo kuchyňského prkénka, které celek krásně dokončilo. Pevné dřevo je zapotřebí ošetřovat minerálním olejem vhodným pro styk s potravinami. Dá vyniknout kresbě dřeva a prkénko bude v kuchyni dlouho sloužit. Kamínkovou drť používat nemusíte. Nechávám ji ve skle pouze na okrasu, ale mimoto udrží rostlinku pěkně vzpřímenou. Když začne kořenit, krásně se pomocí kamínků udrží sama. Jakmile jsou kořínky dostatečně vyvinuté, můžete sázet a rozdávat :o)

HOYA KERRII - SRDEČNÍ ZÁLEŽITOST

Na závěr ještě jeden tip na milý dárek. V aranžmá naleznete také tento druh tropické voskovky, která má listy ve tvaru baculatých srdíček, proto se jí občas říká „Valentýnská”. Je to pevná liána, která potřebuje pro svůj růst oporu, ale neroste příliš rychle. Navíc má tu zvláštnost, že srdčitý list může zůstat velice dlouho samotný, takže dělá parádu tak, jak jej vidíte. Hoya má ráda světlé místo bez přímých slunečních paprsků a pokojovou teplotu. V horku si libuje v rosení a v zimě ji dávám do chladu do místnosti s teplotou kolem 15 °C. Množí se řízkováním. Pokud vám z mateřského listu vyraší stonek s lístkem, uřízněte ho a nechte zakořenit v květináči se substrátem. Postačí květinová zemina s příměsí písku. Zalévejte mírně, rostlina přemokření nesnáší. Pokud hoyiu dokážete dostat do vzrůstu, odmění se vám úžasnými voskovými květy a budete mít na léta krásné dárky - na srdíčka pořiďte hezké květináčky, převažte je mašlí, a udělejte radost někomu dalšímu...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.