SUKULENTY ZE ŠIŠEK ANEB ZÁBAVA NA NEDĚLI

JARNÍ KATALOG SE NESE V KVĚTINOVÉM DUCHU
21.2.2024
ROZLIČNÉ MINI ZAHRÁDKY PŘINESOU JARO DO BYTU
23.2.2024

PROJEKTY Z PŘÍRODNÍCH MATERIÁLŮ XVII

Vyrobit bytovou dekoraci doslova „za babku”, to nám téměř pokaždé umožní nasbírané přírodniny. Tentokrát to budou šišky, které se na sklonku zimy dají bez problémů najít pod vzrostlými borovicemi.

Domov s rostlinami je hned útulnější. Proto se o ně věrně staráme celou zimu, ale v tomhle ohledu je únor ještě měsícem klidu a naše zelené kamarádky nás ničím nepřekvapují. I když - možná i tak vidíte, že mírně a nenápadně ožívají. Také venkovní příroda už přeje procházkám a leckde narazíte na záplavu sněženek skromně připomínající předzvěst jara. Něco se děje.

Není toho mnoho, co si můžete nasbírat ke svému tvůrčímu zápolení, ale když narazíte na tratoliště borových šišek, které přestály zimu bez úhony, nasbírejte si je. Tahle dekorační dřevina se vám postará o víkendovou zábavu.

ŠIŠKY ROZPULTE A NABARVĚTE

SPODNÍ ČÁST ŠIŠKY PŘIPOMÍNÁ SUKULENTNÍ ROSTLINY

Možná jste si se šiškami hráli celé Vánoce, protože nápady na tvoření neznají konce. Já nakonec taky. A protože mi jich pár zbylo, vydala jsem se ven za dalším úlovkem. Přála jsem si najít co nejmenší tvary, abych jimi mohla osadit misku z mangového dřeva, kterou představuji na titulní fotce a v závěru článku. Šišky jsem ale získala urostlé, tak jsem jimi zaplnila velký květináč. Vás to dovede ke stejné úvaze - kam svou dekoraci naaranžovat? Použijte cokoli - terakotovou mísu, keramický obal na květináč, dřevěný tác, smaltovaný pekáč, zkrátka to, na co se vám bude hezky koukat. Připravte si:

  • libovolnou nádobu nebo podnos
  • staré noviny pro výplň hlubší nádoby
  • přírodní nebo sušený mech
  • borové šišky
  • pilku na kov
  • temperové barvy
  • kelímky na vodu
  • plochý menší malířský štětec
  • hadřík a pracovní podložku

1  Do výčtu pomůcek se mi chce připsat i živého pomocníka. Alespoň já jsem rozkrájení šišek bez mužské ruky nezvládla. Šišky jsou opravdu hodně tvrdé a je třeba je rozpůlit.

2  Máte-li to nejhorší za sebou, pusťte se do zábavnější činnosti. Konce šišek, které budou představovat sukulenty, je třeba nabarvit různými odstíny zelené a modré barvy. K míchání použijte bělobu a svou fantazii. Šišky můžete mít klidně i bordó nebo fialové, záleží na tom, v jakém pojetí má vyznít celek. Šišky nejprve zbavte jemných pilin a k barvení použijte užší plochý štětec jímž se dostanete mezi šupiny. Barvu pak nechte dokonale zaschnout.

3  Mezitím vybranou nádobu vyplňte zmačkaným novinovým papírem tak, aby pevná vrstva dosahovala až nahoru. Když noviny hodně smáčknete, v otvoru nádoby vytvoříte mělkou prohlubeň, kterou vyplníte sukulenty. Spodní část šišek se v záhybech papíru velice dobře zachytí přesně na potřebných místech.

4  Na noviny nepravidelně navrstvěte mech, naaranžujte nabarvené sukulenty různých velikostí a celé aranžmá libovolně dokončete.

ARANŽUJTE PODLE TVARU NÁDOBY

MECHEM VYPLŇTE MEZÍRKY MEZI ŠIŠKAMI

Mech jako symbol klidu a odolnosti nesmí chybět u celé spousty přírodních dekorací. Tady skvěle zachytí rozkrájené části šišek a celému aranžmá dopřeje přirozený výraz. Využívá se k výrobě různých obrázků, závěsných koulí, na jaře z něj budeme vytvářet věnce. Nasbírejte si ho mimo chráněné lokality a často s ním pracujte. Rukám přináší příjemné uklidnění. 

PŘÍRODNINÁM SLUŠÍ DŘEVO I KERAMIKA

MISKA Z MANGOVÉHO DŘEVA

Jak jsem se zmínila, aranžmá bylo zamýšleno pro malou misku z mangového dřeva, ovšem za předpokladu, že nasbírám také malé šišky. Skvěle by připomínaly drobné netřesky, které mám moc ráda. Takhle vznikla velká keramická mísa, ale nabarvenými šiškami si můžete vyplnit například prázdná místa v truhlících, v nichž se teprve začnou rozvíjet jarní cibuloviny. Určitě budete mít spoustu dalších nápadů.

Podívejte se na výrobky z mangového dřeva, které budou (nejen) sukulentům slušet.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.