MÓDNÍ SKLENÍČKY PLNÉ ZELENĚ

LÉTO NA DNĚ SKLENICE
10.7.2019
DOMÁCÍ LIMONÁDY Z OVOCNÝCH ČAJŮ
15.7.2019

Miniaturní azyl dopřejete rostlinám díky dózám, zavařovacím sklenicím a nepotřebným vázám. Tyto dekorace přinášející pohodu do vašeho domova mohou být také nevšedními dárky.

Nejčastěji se jim říká terária (ale proč ne akvária, když lze některé rostliny pěstovat jen ve vodě?), a tak se raději dopracovávám ke správnému termínu - tyhle malé oázy zeleně se nazývají florárium. Je to trošku o zlomjazyk, tak si zkrátka vyberte dle svého gusta. Já zůstanu u milého a trochu netradičního skleníku.

Půvabné zelené zahrádky lze pěstovat i zakládat po celý rok. Rostliny si v otevřených sklenicích vytvoří své vlastní mikroklima a vegetují si tu velice ochotně. Stačí dodržovat pár jednoduchých pravidel:

pěstování rostlin ve skle

* Můžete pěstovat suchomilné i vlhkomilné rostliny, ale nedávejte je do jednoho prostředí. Rostlinní nájemníci potřebují stejné podmínky pro pěstování.

* Obsah skleníčku nepřemokřete. Rozhodně platí - méně je více. Rostlinám vytvořte půdu s drenážními vrstvami, aby mohla voda protéct a nezůstaly jim mokré kořínky.

* Do velké nádoby je vhodné umístit na dno keramzit, který pohltí přebytečnou vlhkost. Nechcete-li, aby se s ním zemina smísila, zakryjte ho kolečkem vystřiženým z netkané textilie, kterou používáte v zahradě např. pod štěrk nebo mulč.

* Jako florárium poslouží kuchyňské dózy, zavařovací sklenice, skleněné válce, objemné svícny i nevyužité vázy. Podstatné je, abyste otvorem prostrčili ruku a mohli pohodlně sázet a zdobit.

CO BUDETE POTŘEBOVAT PRO OSAZENÍ SKLENÍČKU

Při výběru rostlin se nemusíte nijak omezovat. Tím spíše, pokud sklenici použijete jen jako pěkný dárek, a nový majitel tam nechá rostlinu jen zakořenit. Pak lze dovnit umístit i tu, která kvapem poroste a byla by pro tento způsob pěstování nevhodná. Připravte si například:

    - kuchyňské dózy Grande, zavařovačky, starou láhev od okurek, skleněný svícen a pod.

    - kaktusy, drobné sukulenty, skalničky, mini orchideje i rostliny, kterým vyhovuje hydroponie
    - substrát pro příslušný druh rostlin
    - pro vícevrstvou strukturu a drenáž - keramzit, přírodní nebo sušený mech, drobný říční i dekorativní štěrk, barevné nebo bílé kamínky, skleněné kuličky, písek a pod.
    - pro případ dárku - drobné dekorace, keramické figurky, lastury, suvenýry z cest
 
Na dno nádoby dejte keramzit nebo dekorativní štěrk a přisypte zeminu. Zasaďte rostlinu, dobře zakryjte kořeny, substrát kolem přimáčkněte a zalijte. Povrch dozdobte kamínky, lasturami, pískem nebo jak vás momentálně napadne. Mech se hodí k pokrytí substrátu, který nemá tolik vysychat.

KAŽDÉ ROSTLINĚ VYMYSLETE JINÉ ARANŽMÁ

Jednotlivé druhy rostlin si samy vyberou své prostředí. Například k sukulentům se hodí kameny, k vodním rostlinám říční písek a lastury. Mnohé rostliny ve sklenici teprve zakoření a takové, které jsou rády ve vodě, přesadím až s pěkným kořenovým základem. Řadu pokojových rostlin takto namnožím a daruji. Pokud osazujete větší nádoby s více rostlinami vedle sebe, počítejte s tím, že porostou a začnou se utiskovat. Nesázejte je těsně k sobě a prázdné plochy zatím využijte pro nápadité aranžmá. V opačném případě byste zahrádku zase brzy rozebírali. Rostlinám se ve skleníčcích velice dobře daří.

SKLENICI S VÍČKEM MŮŽETE DOBŘE PŘENÉST A DAROVAT

Zbrusu nové kuchyňské dózy GRANDE se hodí k vyrobení dárků. Šikovné je, že mají víčka, takže je snáze přetransportujete na místo určení. K dárku přidejte i nějakou drobnost, která má pro novou majitelku či majitele smysl. K umístění stříbrného ptáčka jsem použila rovné pruty z keře. Jistě vymyslíte spoustu dalších nápadů.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.