ZAHRÁDKA NA STŮL DO VELKÝCH VEDER

DOMÁCÍ LIMONÁDY I / MALINOVKA
27.6.2016
LETNÍ ZAHRADA PLNÁ ODPOČINKU
29.6.2016

ornament_01

Prázdniny budou brzy v plném proudu, a každý z nás plánuje být mimo domov, jak to půjde. Všichni, kdo rádi pěstujeme květiny, pak loudíme na rodině a kamarádech, aby k nám zaskočili a postarali se o zalévání…

Kromě kytkami obalených oknech mám ráda květinové dekorace na stůl. Patří ke každému období v roce. Od jara do zimy se najde tisíc příležitostí, k nimž si všichni vytváříme sezonní výzdobu. Ne jinak je tomu v létě. Jenomže, jak jak si vyrobit pěkné květinové aranžmá na stůl, aby nás rostlinky přivítaly v plné síle, i bez opatrování?

Letos to zkusím se sukulenty. Pravda, mám je ráda a pěstuji je doma i na zahrádce. Trošku jsem se na to připravila a nechala jsem si doma malá sukulentí mimina. Vysadím je do malých květináčků a naaranžuji na velký tác. Doufám, že když dopřeji suchomilným sukulentním rostlinám dostatek vláhy díky propustnému a nasákavému substrátu, budou věrně čekat, až do mého návratu z dovolené.

Sukulenty působí robustně a trošku exoticky, takže se v jejich sousedství dobře usadí i textil s neméně výrazným dezénem. V létě používám místo ubrusů běhouny. Jsou to pruhy látky, které jen tak rozhodím po stolní desce, kde působí moderně a svěže. Rozhodně mi nevadí, když zachytí bryndající se šťávy a zmrzliny a musím je rychle hodit do pračky. S velkými ubrusy je přece jen víc práce. Běhouny vřele doporučuji.

ornament_02

004

CO BUDETE POTŘEBOVAT PRO LETNÍ ZAHRÁDKU

V podstatě vše, co vám připomíná léto, vodu, zážitky z cest. Připravte si

  • chromovaný tác s průměrem nad 30 cm (stačí i glazovaná miska pod květináče)
  • oblázky a černé lávové kameny
  • drť různé hrubosti
  • nejrůznější poklady z mořského dna
  • skleněné kalíšky (třeba od vysvícených svíček) jako okrasné obaly na květináče
  • malé plastové květináčky se směsí zeminy a drobnými sukulenty

Pokud s pěstováním sukulentních rostlin začínáte, pak tento nápad využijte pro rozpěstování mladých rostlinek. Na konci léta je beztak přemístíte do větších květináčů nebo na stabilní stanoviště do zahrádky. Každý druh sukulentů potřebuje většinou jinou skladbu substrátu. Pro krátkodobé pěstování (v letních měsících) postačí hotový substrát pro sukulenty a kaktusy, který zakoupíte v zahradnickém centru, případně smíchejte zeminu pro pokojové rostliny s propláchnutým říčním pískem v poměru 1:1. Rostliny zasaďte a každý květináč schovejte do skleněného obalu. Prostor mezi oběma květináči vyplňte drobnou kamínkovou drtí. Na tácu můžete stejně tak ponechat terakotové květináčky a dále je neupravovat. Záleží na tom, jaký charakter chcete dát své letní zahrádce. Zda elegantní, nebo rustikální. Celé aranžmá dokončete přírodninami, které jste si možná právě přivezli z daleké dovolené.

002

JEŠTĚ TROCHU TEXTILU

Černobílé běhouny z kolekce Esprit promění váš stůl ve velmi elegantní místo. Pro čtyřčlennou rodinu budete potřebovat 2 běhouny (mají velikost 36 × 140 cm). Přehoďte je přes kratší strany stolu a mezi nimi ponechte místo pro zahrádku, jejíž kontakt s látkou není nutný. Mám moc ráda, když textil přiznává okolní stolní desku – barvu i strukturu dřeva. Sladíte-li všechno dohromady, vypadá to dobře.

behoun4

BĚHOUNY A SPOL.

Nemáte-li tak velký stůl, můžete si pořídit čtvercový ubrus velký 90 × 90 cm. Vyberte si z módních dezénů s velkoplošným potiskem i s vyšivkou, s ohledem na to, jaké nádobí v létě používáte.

Osazený a naaranžovaný květináček se může hodit i jako originální dárek při letních setkáních. Uděláte s ním větší radost než kupovanou květinou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.