LIBEČKOVÁ MAGGI PASTA

CO SE VEJDE NA BALKON
16.8.2017
5 SLADKOSTÍ Z EXOTICKÉHO OVOCE
22.8.2017

bylinky_02

Libečku mnozí říkají české maggi, protože jeho vůně připomíná známé tekuté polévkové dochucovadlo, které bylo uvedeno na trh roku 1886 švýcarským podnikatelem Juliem Maggi. 

Julius Maggi tak dal své jméno tradičním bujonovým kostkám i polévkám založeným na dehydrataci jednotlivých složek. Byl to objev, který hospodyňkám urychlil zdlouhavou práci v kuchyni, ale jídlům podsunul víceméně podobnou chuť. To podstatné, co z tohoto kulinářského objevu vyplývá, je to, že bez bylinek neuvaříte dobrou polévku. A tu nejlepší si rozhodně připravte sami a z čerstvých surovin. Také vy si je můžete zakonzervovat na zimu.

Pro mě libeček znamená především vůni celerové natě, kterou mám nesmírně ráda. Kořeněnou vůni ještě chvíli cítíte z dlaní, i když si je umyjete. Vonné silice obsažené ve velkých vějířovitých listech byly kdysi uznávány za velice silné afrodiziakum, a tak se libeček přidával do nápojů lásky. Odtud pramení i jeho pojmenování, libý = libeček. Nicméně jeho název – libeček lékařský (Levisticum officinale) napovídá, že jeho účinky patří i do sféry léčebného využití.

Francouzi nazývají libeček nepravým celerem, a jeho semena přidávají i do likérů a chlebových těst. Můžete vyzkoušet cokoli, z libečku zkonzumujete každičký stonek. V každém případě si všechny přebytky schovejte na zimu, například v podobě pasty, kterou pevně natlačte do skleniček, a uzavřenou pod víčky ponechte v chladničce. Postupně z ní po lžičkách odebírejte a užívejte si vůni i chuť lahodných polévek nebo kořeněných brambor.

Kdybyste neměli dostatek ideálních skleniček, doporučuji praktické nízké sklenice Facet, z nichž se libečkové maggi dobře odebírá. Dobře uskladněná směs vám vydrží přes zimu až do nové sklizně.

Užijte si chuť bylinek v různých podobách.  Na blogu najdete celou řadu dalších receptů například v článcích 5 nápadů pro uchování bylinek nebo 6 x zelené bylinky.


LIBEČKOVÁ MAGGI PASTA

Příprava:  30 minut * Získáte: 1-2 menší skleničky

  • 130 g libečku
  • 20 g soli, buď Fleur de sel (solné květiny) nebo jiná hrubší mořská sůl
  • 4 lžíce kvalitního olivového oleje

1. Nať libečku vyperte a lehce osušte v papírových utěrkách. Listy nasekejte a vhoďte do mixéru. Přidejte sůl a lžíci oleje a začněte sekat. Pomalu přilívejte zbytek oleje, až vznikne konzistence hrubé pasty. Libeček by měl být stále jen rozsekaný na kousky.

2. Lžičkou natlačte směs do vypařené a suché sklenice, nahoře vytvořte slabou hladinku oleje a sklenici uzavřete. Uložte ji nejlépe do chladničky a pastu postupně odebírejte.

Do směsi ponořte vždy čistou lžičku a sklenici pevně uzavřete. Pamatujte na to, že pasta je slaná, takže úměrně tomu osolte základní pokrm.

maggi1

Libeček dokáže vyrůst až do 1,5 m. Je to odolná trvalka a během roku se dobře vypořádá s častým řezáním listů. Na zimu rostlina nad zemí úplně odumře, ale na jaře znovu obrazí. Dejte na ni pozor, a místo si zprvu označte. Nejlépe je jí v polostínu, ve vlhké, propustné půdě. Poslední listy sklízím právě teď. Venku je krásně, takže si můžete vyrobit libečkovou pastu přímo na zahradě. Budete potřebovat jen olej, sůl, mixér a šikovné skleničky.

maggi2

Listy okrájím, a společně se solí a olejem zpracuji do hrubší konzistence. Stonky však nevyhodím. Buď je přidám do vařících se brambor a samozřejmě do polévky, a pokud se to nehodí, nastrkám je do hrnku se solí. Klidně tam počkají na další využití.

maggi3

Libečkovou pastu namačkám lžičkou do nízkých sklenic. Ne, nějak dramaticky, ale je dobré, když je hmota kompaktní. Nakonec nahoru naleji hladinku oleje, aby k směsi nešlo tolik vzduchu. Sklenice pak uchovám uzavřené v chladu a temnu.

Ještě pár rad

  • Pokud libeček použijete k přípravě esenciálních olejů, pak trhejte listy pouze před kvetením.
  • Semena sbírejte ihned po dozrání a uschovejte je v suchu, nejlépe ve skle.
  • Z rostliny pravidelně odstraňujte hnědnoucí listy a nečekáte-li na semínka, pak v létě seřízněte květní lodyhu asi 30 cm nad zemí, abyste podpořili růst listů.
  • Listy, které nevyužijete v kuchyni, klidně nastrkejte do zahradních holínek. Libeček totiž funguje jako skvělý deodorant.

bylinky_02

2 Komentáře

  1. Šárka Matyášová napsal:

    oliváč ne naprosto hnusnej ,v kombinaci s libečkem,tomu vašemu množství libečku stačí lžička řepkového nebo slunečniocopvého oleje..ty nepřenesou svoji chuť a neruší tak „maggi“ a té soli také stačí půlka…

  2. Jana Pippichová napsal:

    Paní Matyášová,
    děkuji za váš názor. Libečku dělám vždy 130-150 g a to je bez stonků velká hromádka (na fotce je jen část). Zakonzervovaný vydrží po celou zimu…

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *