LIBEČKOVÁ MAGGI PASTA

CO SE VEJDE NA BALKON
16.8.2017
5 SLADKOSTÍ Z EXOTICKÉHO OVOCE
22.8.2017

bylinky_02

Libečku mnozí říkají české maggi, protože jeho vůně připomíná známé tekuté polévkové dochucovadlo, které bylo uvedeno na trh roku 1886 švýcarským podnikatelem Juliem Maggi. 

Julius Maggi tak dal své jméno tradičním bujonovým kostkám i polévkám založeným na dehydrataci jednotlivých složek. Byl to objev, který hospodyňkám urychlil zdlouhavou práci v kuchyni, ale jídlům podsunul víceméně podobnou chuť. To podstatné, co z tohoto kulinářského objevu vyplývá, je to, že bez bylinek neuvaříte dobrou polévku. A tu nejlepší si rozhodně připravte sami a z čerstvých surovin. Také vy si je můžete zakonzervovat na zimu.

Pro mě libeček znamená především vůni celerové natě, kterou mám nesmírně ráda. Kořeněnou vůni ještě chvíli cítíte z dlaní, i když si je umyjete. Vonné silice obsažené ve velkých vějířovitých listech byly kdysi uznávány za velice silné afrodiziakum, a tak se libeček přidával do nápojů lásky. Odtud pramení i jeho pojmenování, libý = libeček. Nicméně jeho název – libeček lékařský (Levisticum officinale) napovídá, že jeho účinky patří i do sféry léčebného využití.

Francouzi nazývají libeček nepravým celerem, a jeho semena přidávají i do likérů a chlebových těst. Můžete vyzkoušet cokoli, z libečku zkonzumujete každičký stonek. V každém případě si všechny přebytky schovejte na zimu, například v podobě pasty, kterou pevně natlačte do skleniček, a uzavřenou pod víčky ponechte v chladničce. Postupně z ní po lžičkách odebírejte a užívejte si vůni i chuť lahodných polévek nebo kořeněných brambor.

Kdybyste neměli dostatek ideálních skleniček, doporučuji praktické nízké sklenice Facet, z nichž se libečkové maggi dobře odebírá. Dobře uskladněná směs vám vydrží přes zimu až do nové sklizně.

Užijte si chuť bylinek v různých podobách.  Na blogu najdete celou řadu dalších receptů například v článcích 5 nápadů pro uchování bylinek nebo 6 x zelené bylinky.


LIBEČKOVÁ MAGGI PASTA

Příprava:  30 minut * Získáte: 1-2 menší skleničky

  • 130 g libečku
  • 20 g soli, buď Fleur de sel (solné květiny) nebo jiná hrubší mořská sůl
  • 4 lžíce kvalitního olivového oleje

1. Nať libečku vyperte a lehce osušte v papírových utěrkách. Listy nasekejte a vhoďte do mixéru. Přidejte sůl a lžíci oleje a začněte sekat. Pomalu přilívejte zbytek oleje, až vznikne konzistence hrubé pasty. Libeček by měl být stále jen rozsekaný na kousky.

2. Lžičkou natlačte směs do vypařené a suché sklenice, nahoře vytvořte slabou hladinku oleje a sklenici uzavřete. Uložte ji nejlépe do chladničky a pastu postupně odebírejte.

Do směsi ponořte vždy čistou lžičku a sklenici pevně uzavřete. Pamatujte na to, že pasta je slaná, takže úměrně tomu osolte základní pokrm.

maggi1

Libeček dokáže vyrůst až do 1,5 m. Je to odolná trvalka a během roku se dobře vypořádá s častým řezáním listů. Na zimu rostlina nad zemí úplně odumře, ale na jaře znovu obrazí. Dejte na ni pozor, a místo si zprvu označte. Nejlépe je jí v polostínu, ve vlhké, propustné půdě. Poslední listy sklízím právě teď. Venku je krásně, takže si můžete vyrobit libečkovou pastu přímo na zahradě. Budete potřebovat jen olej, sůl, mixér a šikovné skleničky.

maggi2

Listy okrájím, a společně se solí a olejem zpracuji do hrubší konzistence. Stonky však nevyhodím. Buď je přidám do vařících se brambor a samozřejmě do polévky, a pokud se to nehodí, nastrkám je do hrnku se solí. Klidně tam počkají na další využití.

maggi3

Libečkovou pastu namačkám lžičkou do nízkých sklenic. Ne, nějak dramaticky, ale je dobré, když je hmota kompaktní. Nakonec nahoru naleji hladinku oleje, aby k směsi nešlo tolik vzduchu. Sklenice pak uchovám uzavřené v chladu a temnu.

Ještě pár rad

  • Pokud libeček použijete k přípravě esenciálních olejů, pak trhejte listy pouze před kvetením.
  • Semena sbírejte ihned po dozrání a uschovejte je v suchu, nejlépe ve skle.
  • Z rostliny pravidelně odstraňujte hnědnoucí listy a nečekáte-li na semínka, pak v létě seřízněte květní lodyhu asi 30 cm nad zemí, abyste podpořili růst listů.
  • Listy, které nevyužijete v kuchyni, klidně nastrkejte do zahradních holínek. Libeček totiž funguje jako skvělý deodorant.

bylinky_02

13 Comments

  1. Šárka Matyášová napsal:

    oliváč ne naprosto hnusnej ,v kombinaci s libečkem,tomu vašemu množství libečku stačí lžička řepkového nebo slunečniocopvého oleje..ty nepřenesou svoji chuť a neruší tak „maggi“ a té soli také stačí půlka…

  2. Jana napsal:

    Paní Matyášová,
    děkuji za váš názor. Libečku dělám vždy 130-150 g a to je bez stonků velká hromádka (na fotce je jen část). Zakonzervovaný vydrží po celou zimu…

  3. Svatý libeček napsal:

    Díky za recept. Libeček ( nebo také vopich,magovka) je pro mě nepostradatelný. Zjara jej vytahuji ze země očima a dopouštím se „vraždění neviňátek“, když trhám ještě malé stonky, – alespoň jeden,aby staré brambory lépe voněly a chutnalo. Na zimu se musíme rozloučit, tedy já a bylinka, proto jsem zkoušela sušený i mražený. Ale neměl tu úžasnou vůni, pro kterou ho cpu do všech jídel (mimo buchtiček s krémem ). Dokonce ho baštím i uvařený, pokud jsem jej přidala při vaření brambor. Zkrátka ani lístek vopichu nazmar! Váš recept na pastu tedy vyzkouším a bude-li fungovat, máte ve mně trvalou obdivovatelku. Tak tedy konečků,vopichu i mágovce zdar Zdar ZDAR!!! Vaše Ljuba Šimonová

  4. Jana napsal:

    Hezký den, paní Šimonová,
    to je tak milé, co sdělujete :o) Se vším souhlasím, já si s libečkem voním i ruce při vaření, a kdyby se libeček, kopr nebo tymián přidával do parfémů, ani nemrknu. Ať vám stále chutná!

  5. Jiří Mošna napsal:

    Zdravím.
    Náhodou jsem narazil na libečkové pesto a tak jsem hned vyrazil na zahrádku.Je jaro,nať byla pěkně svěží.Udělal jsem dvě malé skleničky a zbytek jsem napěchoval do tvořítka na led,zakryl alobalem a dal do mrazáku.No – „uvidimo“

    Jirka

  6. Jana napsal:

    Hezký den, Jiří,
    děláte dobře, ani lístek nazmar! Mráz působí nepříznivě na konzistenci bylinek, proto je lepší zamrazit je v troše vody nebo v oleji. Pokud vyzkoušíte olej, pak platí asi 1 lžíce olivového oleje na 3 lžíce nasekaných bylin. Jen je tak trošku obalte a vložte do malých sáčků. Vydrží až 4 měsíce. Mrazení ve vodě je podobné, rozsekat, napěchovat do tvořítka a zalít vodou, aby byly potopené. Po zamrazení kostky vystrčte ven z tvořítka a rozdělte do malých sáčků na odebírání. Spotřeba je do 6 měsíců.

  7. Vyskočilka napsal:

    Janičko, a dá se libeček uchovat jen tak v oleji a soli v krátce zavařených skleničkách?

  8. Jana napsal:

    Milá Vyskočilko,
    musím říct, že jsem zavaření nezkoušela, zdá se mi zbytečné podrobit libeček tepelnému zpracování, i když při použití ho následně něco podobného čeká. Libečková pasta tak, jak ji popisuji, vydrží v lednici hodně dlouho. Je fakt, že ji časem spotřebuji, ale půlrok, žádná míra. Nic se nekazí, takže nezavařuji.

  9. Dobrý den Jano, právě jsem dočetla váš recept na pesto z libečku. Miluji ho. Díky, hned si ho natrhám a udělám. Takže ne hned začalo pršet , ale udělám. Ještě jednou moc díky.

    Slunečnice

  10. Všechny zdravím na této stránce. Již jsem 1 komentář napsala vše. Jsem tu nová, tak trochu tápu, proč mám psát ještě 1 komentář.

    Slunečnice

  11. Jana napsal:

    Dobrý den, Aničko,
    rádo se stalo, také se zítra chystám na libeček, dělám ho pravidelně a též ho miluji.
    Teď tápu, proč na vás vyběhl požadavek na další komentář, to se zřejmě něco vygenerovalo samo. Poptám se po víkendu, ale určitě je vše v pořádku a můžete to pustit z hlavy.
    Děkuji vám za příspěvek a přeji krásné léto!

  12. Jitka napsal:

    Hezký den, myslíte že bude stejný recept fungovat s koprem? 🙂

  13. Jana napsal:

    Zdravím, Jitko,
    i vám hezký den. Kopr nakládám do sladkokyselého nálevu, záleží pak na užití. Jinak do soli ho naložte směle také, počítám vždy, že asi pětinu váhy kopru tvoří sůl. Olej už nedávám. Kopr prosolím, trochu soli nechám stranou, jemně ho natlačím do sklenic a zbytek soli nasypu nahoru. Zavíčkovat a uložit do tmy a chladu, ne do lednice. Kopr vydrží pěkně zelený, načatý už nechávám v lednici. Pozor pak na solení při přípravě jídla :o)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.