Jak se nám příroda pomaličku balí do babího léta, je čas rozhlédnout se po zahradě, zda nezbylo nějaké to zdraví, co se dá sklidit na zimu. V květinářstvích lze teď koupit pěkně zakořeněné květináčky s bylinkami, od nichž lze očekávat, že půjdou pěstovat doma. Je ta správná doba myslet na zadní kolečka…
Možná jste objevili článek s 6 recepty na zpracování bylinek formou bylinkového másla, bazalkového pesta, lahodného sirupu z máty, či nakládání do soli, které vřele doporučuji, protože vám skleničky vydrží v chladničce do příštího roku v nezměněném stavu (tedy, pokud na ně zapomenete). Nyní si můžete doplnit recepty o 5 dalších rozmanitých nápadů, aby u vás nezůstal ani lísteček nazmar.
Jak bylinky zazimovat:
1 Libečková maggi pasta Poslední kus libečku vždy napěchuji do nízkých sklenic společně s olejem a solí. Umixovanou pastou si pak v zimě provoníme polévky i bramborová jídla.
2 Ochucené oleje s bazalkou V obchodech si za tuhle delikatesu docela připlatíte, takže si vyzkoušejte výrobu olejů podomácku. Jsou vynikající a je to prima způsob, jak sklidit poslední trs bazalky. Přes zimu ji na parapetu udržím jen občas, takže ji raději komplet sníme. Na olej, kterým ochutíte pozdní zeleninu, si pořiďte pěkné láhve.
3 Tymiánový sirup Letos jsem ho vyráběla kvůli limonádám s alkoholem i bez. Už není ani kapička. Tymián samotný je však velice odolná bylina, která vydrží přezimovat na záhoncích. Jen trochu zešedne, ale na jaře zase obrazí. Dokud je čas, seřízněte ji a navařte si fůru sirupu. V zimě podpoří vaše dobré zdraví. Limonádu můžete servírovat v atraktivních sklenicích s brčkem.
4 Houbové koření Ještě je teplo, a horká polévka mi v tuto chvíli nic neříká. Ovšem jakmile se ochladí, přijde vhod. Patříte-li ke šťastlivcům, kteří mají nasušené houby, neváhejte si udělat lahvičku báječného koření s libečkem, koriandrem a muškátovým květem. Masové polévky jsou s ním naprosto skvělé. Koření uchovejte v dobře uzavíratelné dóze ze skla nebo z plechu, a těšte se na zimu.
5 Domácí pot-pourri Na závěr musím připomenout moji milovanou levanduli. Nasušené květy si schovávám na zimu pokaždé. Dávám je do pečení, do čajů i do vonné sušené bylinkové směsi s pomerančovou kůrou. Je to taková hezká vzpomínka na slunečné léto.