KVĚTINÁČ S MOZAIKOU VYROBENOU KNOFLÍKY

BALKON MŮŽE BÝT VAŠÍM DRUHÝM OBÝVÁKEM
21.6.2023
LEVANDULE V PLNÉM KVĚTU: CO S NÍ? UPÉCT KOLÁČ, SVAŘIT SIRUP
23.6.2023

PROJEKTY Z PŘÍRODNÍCH MATERIÁLŮ VIII

Vyzdobte si hliněný květináč. Je to jednoduchý projekt, s nímž prožijete příjemný relax v němž čas bude poklidně plynout kolem. Přírodní terakotový odstín dolaďte barvami, které se vám líbí.

Záhy tu budou prázdniny a s nimi téměř nekonečná řada volných dní. Alespoň na začátku to tak vypadá. Brzy však bude zapotřebí mnoho zábavných námětů, které dny s dětmi smysluplně vyplní. Jedním z nich může být i zkrášlení květináče barvami nanesenými na samotvrdnoucí modelovací hmotu vytvarovanou do malých mozaikových kamínků. Jsou o to zajímavější, že je dozdobíte výtvarně působícími reliéfy. 

Prohlédněte zákoutí domácích krabic na šití, kde se mohou ukrývat poklady v podobě dávno zapomenutých knoflíků. Každý z nich mívá svůj příběh. Když se k podobné práci dostanu, v prstech najednou držím vzpomínky. Vzpomínky na máminy letní šaty, na rozesmátého dědu v parádním saku s kovovými knoflíky s emblémy, na sestřinu róbu do tanečních, která se mi z pozice mých o mnoho mladších let zdála nekonečně nedostupná. Knoflíky jsem nikdy nedokázala vyhodit. Stále se s nimi dá tvořit, vymýšlet mnohé uplatnění. Dnes je ponořím do modelovací hmoty a jejich otisky nechám vytvrdnout:

CO BUDETE POTŘEBOVAT

MODELOVACÍ HMOTA JE INSPIRATIVNÍ

Trošku se s ní pracuje podobně jako s pevným těstem. Dá se z ní modelovat a vytvářet 3D předměty, a pokud si ji přejete rozválet na placku, je třeba trochu víc se opřít do válečku. Právě vyválený plát bude zapotřebí, než ho rozkrájíte na maličké kousíčky. Co si celkem připravit:

  • bílou samotvrdnoucí modelovací hmotu
  • kuchyňský váleček
  • korkový špunt od vína
  • hladkou pracovní podložku / prkénko
  • nůž
  • pečicí papír
  • knoflíky se spodním šitím s nápadným reliéfním vzorem
  • zbytky akrylových barev
  • ploché štětce
  • kelímky / skleničky na vodu
  • lepidlo v tavné pistoli
  • středně velký květináč
  • matný lak ve spreji

Samotvrdnoucí hmota zn. Primo italské výroby mi zbyla z minulého tvoření (Misky na odkládání šperků). Mám s ní dobré zkušenosti. Výrobky suším zvolna pouze na vzduchu, po vytvrzení jsou lehké a jejich povrch se neodírá. Přesto doporučuji povrch nového výrobku zafixovat matným lakem ve spreji, protože plastický reliéf nebude přijímat prach.

1  Z hmoty část odkrojte a položte ji na podložku. Přikryjte ji kouskem pečicího papíru, abyste si nezašpinili váleček používaný v kuchyni, a opřete se do něj. Hmota je tuhá, ale tlakem povolí. Vyválejte placičku v tloušťce 2 - 3 mm. 

2  Nyní vezměte jeden z knoflíků a lícovou stranou ho vtlačte do rozválené hmoty. Pomáhejte si přitom zátkou od vína, protože knoflíky se spodním šitím mají na rubu očko, což by vás tlačilo do prstů. Knoflíky střídejte a klaďte je poměrně blízko vedle sebe. 

3  Nakonec ostrým nožem vykrojte mozaikové tvary. Mohou být jakkoli nepravidelné. Rozložte je na papír a nechte schnout minimálně do druhého dne. POZN.: Kousky by měly být malé, protože na zaobleném plášti květináče by větší mozaika odstávala.

VYBERTE ZÁŘIVÉ BARVY

ALE NA TERAKOTĚ JE PŮSOBIVÁ I BÍLÁ

Můžete se pro ni rozhodnout, určitě neuděláte špatně. Plastické reliéfy v mozaikových kouscích krásně stínují. V každém případě doporučuji si pár kousků nechat v bílém provedení.

Rozhodněte se tedy, zda se pustíte do barvení povrchu. Pokud ano, natřete barvami nejen horní plochu, ale také hrany každého mozaikového kamínku. Opět nechte barvy dokonale uschnout. 

5  Druhý den nahřejte lepidlo v tavné pistoli a začněte lepit. Nejprve ozdobte řadu pod lemem květináče a pak libovolně skládejte mozaiku, jak vás napadne. Mezi jednotlivými kousky jsem nechala dostatek místa, jednak aby se nestejně tvarované hrany mozaikových kamínků míjely, a pak také proto, aby vynikl terakotový podklad.

POVRCH JEMNĚ PŘELAKUJTE

VÝROBEK VYUŽIJTE JAKO OBAL NA KVĚTINÁČ

Jakmile květináč polepíte kolem dokola, je vhodné nastříkat jeho povrch matným lakem. Přece jen je to předmět, který přijde do styku s vlhkostí i špínou. Pak do něj vložte rostlinu v základním plastovém květináčku, ale obal využijte i jiným způsobem - třeba jako zásobník na tužky a pastelky apod. Určitě u vás nalezne mnohé uplatnění, třeba i v kuchyni, na pracovním stole, v dětském pokoji.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.