LEVANDULE V PLNÉM KVĚTU: CO S NÍ? UPÉCT KOLÁČ, SVAŘIT SIRUP

KVĚTINÁČ S MOZAIKOU VYROBENOU KNOFLÍKY
22.6.2023
ZMRZLINOVÉ SENDVIČE
26.6.2023

Levandule okouzluje lidstvo svou krásou, vůní a léčivými vlastnostmi už celá staletí. Její sezóna, která vrcholí právě v těchto dnech, přináší do našich zahrad, polí a květinových aranžmá krásu a harmonii.

Levandule pochází ze Středomoří a lidé ji znali už ve starověku. Egypťané ji používali při balzamování a aromaterapii, Římané k aromatizaci koupelí a jako ochranu před nemocemi. Levandule byla oblíbená i u středověkých léčitelů, kteří ji používali k léčbě různých nemocí a hojení ran.

Dnes je levandule oblíbená ve formě esenciálního oleje, který se používá v aromaterapii a kosmetických výrobcích. Ten má blahodárné účinky na pokožku, pomáhá uklidnit mysl a redukovat stres. Je také oblíbenou přísadou v parfémech, mýdlech a čajích.

Levandule má také široké využití i v kuchyni. Její květy se používají k dochucení dezertů, čajů, sirupů a koktejlů, neobejde se bez ní ani poctivé provensálské koření.

Na pěstování je to nenáročná rostlina, potřebuje jen dost slunce a nepřemokřit, libuje si spíš v suchu. Levandule je také oblíbenou rostlinou u včelařů, protože její květy jsou bohatým zdrojem nektaru. Existuje v mnoha odrůdách, které se liší velikostí, barvou i vůní. Mezi nejznámější odrůdy patří angustifolia (levandule lékařská), která je vysoce aromatická a má modré nebo fialové květy. Další populární odrůdou je intermedia, známá také jako francouzská levandule, s většími květy a intenzivnějším aroma. Odrůda stoechas je charakteristická svými vyčnívajícími fialovými listeny, které jí dávají nezaměnitelný vzhled. 

Levandule se používá do voniček pro ochranu prádla před šatními moli ale i jako univerzální jemná vůně čistého prádla, která se nebude nijak tlouct s vaším parfémem. Na výrobu potřebujete jen kousek stužky a šikovné ruce, o zbytek se postará příroda sama.

Sirupy jdou vyrobit prakticky z jakékoliv byliny, tak proč by to nešlo z levandule? Přidejte plátky růže (nebo třeba tymián pro kořenitější chuť) a lahodný sirup je  na světě. Bude vyjímat jak k pití, tak třeba na zmrzlinu.

Levandule je neodmyslitelně spjatá s jižní Francií, a právě z Francie pochází i tyhle něžné jemné sušenky madlenky, které miloval i slavný spisovatel Marcel Proust. Jestli je měl rád i s přídavkem levandule mi není známo, vy to ale určitě zkuste.

Připravuje se stejně jako vanilková, jen se do smetany dají vylouhovat i kvítky levandule. Výsledná zmrzlina je rozhodně zajímavým zpestřením letních dní. Jen je třeba s nimi být opatrný, abyste při jídle neměli pocit, že jíte marseillské mýdlo :-).

Znáte skvělý dezert jménem bownies? Jeho hutná čokoládová chuť je neopakovatelná. A když klasickou čokoládu vyměníte za bílou, jsou na světě... Blondies! A protože k bílé čokoládě levandule ladí, recept je na světě.


MOHLO BY SE VÁM HODIT...



Články, které by vás ještě mohly zaujmout

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.