ARANŽMÁ PRO MĚSÍC ČERVENEC: LEVANDULOVÉ VONIČKY DO PRÁDLA

STARÁTE SE SPRÁVNĚ O RUČNÍKY A OSUŠKY?
28.7.2021
VENKOVSKÝ PUDINKOVÝ KOLÁČ ANEB BEZ ZÁSTĚRY TO NEJDE
2.8.2021

Levandule léčí, je skvělá pro vaření a pečení, je nedostižně krásná - a především omamně voní. Její vůni si schovejte do prádelníku a těšte se z ní až do příští sklizně.

S květinovým aranžmá pro tento měsíc jsem se poněkud zacourala. Jednak za to mohla moje dovolená, ale především to, že se mé levanduli na zahrádce letos nijak nedařilo. A na výrobu levandulových paliček je jí třeba docela dost. Pomohla až moje milá sousedka Maruška, která se o svůj záhon pečlivě stará a levanduli má jaksepatří. 

O levanduli jsem na těchto stránkách napsala už mnohokrát. Dnes zavzpomínám na květomluvu. Levandule znamená v její  symbolice ŠTĚSTÍ, proto také čerstvé nebo usušené kytičky předáváme každému, komu přejeme štěstí vrchovatě. Ve znamení zvířetníku je levandule přisouzena lidem narozeným pod měsíčním znamením sebevědomého lva. O významu samotném bych raději pomlčela, protože v květomluvě není právě příznivý - říká: „Tvá slova nejsou upřímná”, ale to si k srdci neberte. Málokdo se těmito významy dokáže v dnešní době zabývat. Levandule je krásná a její poselství si ponechejme v lichotivějším světle. Její květy právě teď dozrávají v celé své kráse, a pokud tuto vděčnou bylinku pěstujete na zahrádce, prokazujete dobrodiní včelkám a dalšímu medonosnému hmyzu.

Schovejte si malou voničku do každé zásuvky svého prádelníku. Pokud nevíte jak květy zamotat do šikovně tvarovaných paliček, z nichž se nedrobí části rostliny ven, zde je rychlý návod. A kdybyste snad levanduli nepěstovali a neměli hodnou sousedku, pak si pořiďte alespoň romantický levandulový dekor prostřednictvím půvabného ložního povlečení nebo hezkého hrnku do kuchyně. Více na našem e-shopu a v galerii pod článkem.

CO BUDETE POTŘEBOVAT NA VÝROBU PALIČEK

Nastříhejte si levanduli a zpracujte ji ideálně hned, maximálně do 3 dnů, pokud je ve vodě. To proto, aby stonky nezaschly a byly ohebné. Při tvarování paličky je budete muset obrátit ve směru proti jejich růstu. Připravte si:

  • svazek čerstvé levandule
  • nůžky
  • stužku širokou asi 5-6 mm

Nejhezčí nápady jsou ty nejjednodušší. S přírodninami dříve lidé pracovali tak, aby využili co jim příroda nabízí, a nebylo k tomu třeba další investice. Ale dobrý nápad je v podstatě to nejcennější.

K výrobě paličky si připravte lichý počet stonků zbavených listů a to tak, aby z nich vznikl lichý počet pramenů - pramenem budu nazývat trojici stonků. Dám příklad. Pracovala jsem s 33 stonky levandule = 11 pramenů po 3 stoncích. Tyto počty si samozřejmě můžete upravit. Máte-li levandule hodně, vzniknou vám paličky pěkně tlusťoučké.

Stonky nastříhejte dlouhé. Květy levandule složte k sobě přibližně do stejné výšky. Stonky urovnejte a těsně pod květy je stáhněte stužkou, kterou zajistěte na uzlík. Stužku si ustřihněte tak, aby byl jeden její konec o kousek delší než je délka stonků a druhý konec, kterým budete vázat, měřil asi 50-60 cm.

STUŽKOU ZAČNĚTE PROPLÉTAT PRAMENY

Svázanou kytičku uchopte, stonky směřují vzhůru. Nyní k patě květů přiložte delší konec stužky a první tři stonky (pramen) překlopte směrem přes květy. Stužka leží pod pramenem. Ohněte a překlopte další pramen, přičemž stužka bude ležet nad ním. Takto pokračujte spirálovitě dokola - stužku pod pramen, nad pramen, až opletete celou délku květů a všechny prameny budou zpracované. Pod rukama vám začne vznikat palička, jejíž tvar, rozšíření a zúžení si bude určovat objem květů. Příliš je nemačkejte a pracujte citem. Důležité je, aby stužka pěkně přiléhala k sobě a nenechala kvítky vykouknout ven. Těmito otvory by se pak suchá levandule drobila.

DOKONČENÍ

V okamžiku, kdy paličku dopletete, svažte volné konce stužky na uzlík, a chcete-li, uvažte na nich ozdobnou mašličku. Do roviny sestřihněte konce stonků a voničku můžete používat.

Vložte ji do prádla, do skříňky s rodinnými památkami, zavěste si ji do koupelny nebo na příborník. Všude bude šířit příjemnou vůni. Až se vám po delším čase vyvoní, jednoduše dovnitř kápněte pár kapek levandulové esence.

2 Comments

  1. Mirka napsal:

    Krásné blogy děláte. Děkuji.

  2. Jana napsal:

    Hezký den, Mirko,
    jste moc milá, také děkuji :o)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.