MERUŇKOVÝ SIRUP S LEVANDULÍ

BUCHTY PRO HONZU
22.8.2019
KVĚTINOVÁ ARANŽMÁ BABÍHO LÉTA
27.8.2019

Jestli se chcete rozmazlovat, uvařte si tuto meruňkovou dobrotu. Voňavý ovocný nápoj z pohodové domácí kuchyně, je uprostřed babího léta to pravé.

Výtečných ovocných limonád jsme si v uplynulém horkém létě docela užili. Momentálně se na nás valí spousta zralého ovoce, a pokud máte něčeho opravdu nadbytek - například meruněk nebo broskví, vyplatí se naplnit jejich tekutou formou každou láhev, kterou máte po ruce. Nedokáži vám říct, jak dlouho sirupy vydrží. Ovoce nadbytek nemám, a sirupy se vytratí rychlostí blesku. Však uvidíte sami :o)

Na sirupy mám nejraději láhve s klipovými uzávěry. Patřím k pamětníkům limonád s porcelánovými zátkami, a tak na ně stále trpím. Na stole vypadají báječně (na našem e-shopu už máme pouze jeden typ, léto zkrátka končí). Perfektně těsní, což oceníte především při současných náletech vos, bez nichž se moje vaření na zahradě neobešlo. Za kapku sirupu by ochotně daly svou pruhovanou duši.

Užijte si krásně teplé dny, udržujte v chodu pitný režim s veškerými požitky, a nezapomeňte, že se za vámi brzy rozběhne náš podzimní katalog plný inspirace!

 

002

MERUŇKOVÝ SIRUP S LEVANDULÍ

Příprava: 15 minut + 25 minut vaření * Získáte: 2 půllitrové láhve a cca čtvrt další

   1 kg meruněk, opraných a vypeckovaných
   1 kg cukru - krupicový pro zářivější barvu, nebo třtinový, ale sirup ztmavne
   550 ml vody, nejlépe filtrované (Brita a pod.)
   1 lžíce sušené levandule, v sezoně 15 čerstvých snítek
   2 citrony, středně velké
 
1. Oprané meruňky rozloupněte, zbavte pecek a máte-li velké plody, pokrájejte je. Vložte je do širokého kastrolu s těžkým dnem, minimálně zastříkněte vodou a promíchejte s třetinou cukru, aby meruňky byly pěkně obalené.
 
2. Kastrol dejte na mírný oheň a za stálého míchání nechte ovoce pustit šťávu. Cukr se začne tavit a karamalizovat. Pozor, nic nepřipalte!
 
3. Tento proces trvá krátce a v okamžiku, kdy je ovoce rozměklé a tone v cukerném roztoku, pomalu přidejte vodu a směs dokonale promíchejte. Ovoce neprská, ale dávejte pozor. Nakonec přisypte sušenou levanduli nebo celé čerstvé snítky a meruňky nechte rozvařit na kaši.
 
4. Když směs začne pěnit, udržte ji v mírném varu a vařte ještě 8-10 minut, pak ji stáhněte z plotny. Máte-li v kastrolu čerstvou levanduli, snítky vytáhněte a ovoce rozmixujte ponorným mixérem. Sirup přeceďte přes hustý cedník, abyste zachytili kousky a rozdrobenou levanduli.
 
5. Sirup vraťte do hrnce, přidejte zbylý cukr a šťávu ze 2 citronů. Dobře promíchanou směs povařte do zhoustnutí a po 5 minutách vypněte. Horký sirup nalijte do sterilovaných nahřátých láhví. Po vychladnutí uložte v chladu a temnu; načatý sirup ponechte v chladničce.

Nápoje nařeďte podle své chuti čistou vychlazenou vodou bez bublin.

Klipové uzávěry dobře těsní, takže se nemusíte bát vzít si láhev někam do terénu. Sada půllitrových láhví, které naleznete v galerii pod článkem, jsou na sirupy ideální, protože zabarvené sklo nedovolí slunečnímu světlu změnit barvu sirupu (není tu žádná chemie a barviva). Fotit jsem v nich pochopitelně nemohla, protože z vařeného produktu byste neviděli zhola nic. Použila jsem třtinový cukr, takže je sirup laděný víc dohněda. Namíchaný ledový nápoj si nařeďte vodou podle své chuti. Doporučuji pramenitou vodu, protože bublinky sodovky trošku pozmění lahodnou chuť sirupu, a to je škoda. Nejvíc si užijete při vaření - nad hrncem se vznáší opojná vůně meruněk a levandule. Je to vážně zážitek.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.