VYCHLAZENÝ OPILÝ FRANTIŠKÁN

DVĚ MENU NA OSLAVU LÉTA
7.7.2023
ZAHRADNÍ DEKORACE, KTERÉ JSOU I PRAKTICKÉ
12.7.2023

Pokud v rámci prázdnin tu a tam objíždíte regionální cukrárny, možná někde narazíte na výtečné meruňkové řezy, které si dopřávají pouze dospělí. Jsou křtěné rumem a podávají se pořádně vychlazené.

Lehce opilý ovocný moučník, k němuž patří chuť hořké čokolády, patří k mému notně zasutému dětství. V 70. letech byl docela známý, ale recept předávaly hospodyňky výhradně dobrým známým. Rozhodně bylo lepší se takovou dobrotou blýsknout a neprozradit nic z poměru ingrediencí :o) Moje maminka získala recept od vyhlášené domácí pekařky z malého východočeského městečka a doma se připravoval výlučně při zvláštních příležitostech.

V mnoha verzích ho můžete znát pod názvem opilý František, ale často bývá bez meruněk, pouze s velkou dávkou ořechů, rumu a čokolády. V našem rodu - v čele s Josefem a Václavem - se spíš ujal první název, ale já už jsem příslušnost jménu dohonila, a mému muži Františkovi řezy peču v létě i s meruňkami už dobrá čtyři desetiletí. Určitě si pochutnáte i v pekelném vedru, které právě nastalo. Pečení je rychlé a příprava jednoduchá.

Příprava: 1 hodina + pečení * Získáte: 40 kostek

Na korpus na plech 22 × 34 cm

  • 2 meruňkové kompoty, celkem 40 půlek
  • kvalitní tmavý rum
  • 5 vajec, bílky a žloutky zvlášť
  • 250 g másla
  • 120 g moučkového cukru
  • 120 g polohrubé mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva, bio
  • 2 lžíce dobrého kakaa
  • 4 plné lžíce domácí meruňkové zavařeniny s kousky ovoce

Ořechová drobenka

  • 200 - 250 g vlašských ořechů, jemně mletých
  • 2 plné lžíce moučkového cukru, prosetého
  • 3 lžíce rumu

Čokoládová poleva

  • 140 g hořké čokolády
  • 140 g másla

1. Meruňky sceďte, vložte do misky a dle chuti pokapejte rumem.

2. Bílky ušlehejte se špetkou soli dotuha.

3. Máslo a cukr ušlehejte do pěny a postupně zapracujte 5 žloutků.

4. Zlehka vmíchejte prosetou mouku smíchanou s práškem do pečiva a kakaem.

5. Nakonec opatrně zapracujte ušlehané bílky. Krémové těsto rozetřete na plech opatřený pečicím papírem.

6. Korpus pečte v troubě předehřáté na 170 °C po dobu 30 minut.

Kompletace - Vychladlý korpus potřete rumem a meruňkovou zavařeninou. Pak po celé ploše rozprostřete ořechovou drobenku vyrobenou promnutím ořechů, cukru a rumu. Navrch položte těsně vedle sebe půlky meruněk bříšky nahoru a řezy uložte do chladničky. Mezitím rozpusťte čokoládu ve vodní lázni, promíchejte ji s máslem, a hladkou hustou polevou zalijte vrcholy meruněk. Čokoládu nechte pomalu stéct a řezy důkladně vychlaďte. Podávejte je druhý den rozkrájené na kostky.

Mohu-li poradit, korpus upečte den předem. Trvá to jen chvilku a na druhý den už budete mít před sebou jednoduchou kompletaci všech ingrediencí. Rumem obvykle nešetřím a opravdu vám neřeknu čím ho nahradit, aby opilé řezy zůstaly opilé. Tohle je zkrátka skutečně dobrota pro dospěláky.

Původní recepty hýří cukrem, ale dávám ho jen tolik, kolik je třeba, jak do těsta, tak následně do ořechové drobenky. Je lepší nechat vyznít ovocnou a čokoládovou chuť. Možná to ale byl důvod, jak vyrovnat chuť čerstvých meruněk, které jsou v některých receptech také uváděny.

V našem kraji se meruňkám nedařilo a obchody je běžně nenabízely. Proto jsme doma pekli s kompotovanými, a já u toho zůstala, protože řezy je možné připravit kdykoli během roku (a je to další důvod vymáchat meruňky v rumu). Meruňky vyrovnejte blízko sebe do vrstvy ořechové drobenky; čokoláda je pak efektně zabalí. Na plech o velikosti 22 × 34 cm se jich vejde 40 ks. Řezů bude dost.

TIP: Pořiďte si nerezovou misku do vodní lázně. Má dlouhou rukojeť, takže se horkou čokoládou nepopálíte, a díky prohlubním na vylévání bude vaše práce pohodlnější.

Ještě tip k čokoládě. Kvalitní čokoláda v poměru 1 : 1 s máslem vytvoří hustou polevu. Pokud budete mít řidší konzistenci, přidejte kousky čokolády tak, aby opravdu zhoustla. Jinak z kluzkých meruněk steče. Hustou čokoládu nanáším lžící na vrcholy meruněk a nechám ji pomalu stéct, aby je celé pokryla, ale jak vidíte, zůstane jí nahoře pěkná vrstvička. Řezy nechte důkladně vychladit a chcete-li, před podáváním je poprašte hořkým kakaem.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.