DVĚ MENU NA OSLAVU LÉTA

PRO DOMOV ÚTULNĚJŠÍ: DESIGN JAKO OD MOŘE
5.7.2023
VYCHLAZENÝ OPILÝ FRANTIŠKÁN
10.7.2023

Léto je období, kdy začíná největší sezona čerstvého ovoce a zeleniny, ze kterých se dá udělat obrovské množství jídel. Jako malou inspiraci jsme pro vás připravili dvě letní menu: jedno tak trochu na gril a jedno spíš do kuchyně.

Kdo náš decodomácký blog čtete pravidelně, určitě víte, že se snažíme recepty přinášet vždycky trochu vylepšené. Někdy je to lehká úprava surovin tak, aby jídlo víc vyhovovalo moderním nárokům na výživu a přitom chutnalo stále stejně skvěle, někdy spíš úprava servírování nebo nápad, jak oblíbený pokrm udělat zase trochu jinak.

Ať tak nebo jinak, přejeme vám, ať vám celé léto chutná. U babičky (nebo vašim vnoučatům), u přátel na grilovačce (nebo na té, co uspořádáte vy), na cestách i doma.

A pokud náhodou zrovna chystáte nějakou letní párty, oslavu nebo posezení s přáteli, nahlédněte i do záložky v horním menu stránky, která se jmenuje Letní party.

MENU Č. 1: Z KUCHYNĚ

Genialita jemného hráškového krému spočívá v tom, že je skvělý jako klasická polévka do menu, když do něj ale přidáte dostatek krutonů a třeba i opečené slaniny, je z něj klidně hlavní jídlo, takže jej můžete na oběd udělat rovnou víc a pak si smlsnout ještě při večeři. Dáte si?

Nejrůznější masové rolády jsou v české kuchyni velmi oblíbené, ať už jde o mini-rolky jako jsou třeba španělské ptáčky nebo klasické velké rolády, které se dělají snad ze všech druhů masa, a to i mletého. Tady pro vás máme zajímavou letní obměnu, kdy jsme do kuřecího masa zamotali cuketu a sušená rajčata (protože teď se každý recept na zpracování cukety hodí :-)). Berte to ale opravdu jen jako inspiraci: zamotat do masa jde prakticky všechno.

Co by to bylo za léto bez ovocných knedlíků! Někdo si je rád dopřeje jako hlavní chod, leckomu ale sladké hlavní jídlo nevyhovuje, protože se ho prostě „nenají“. Pro všechny případy tu máme jednoduchý nápad, jak udělat ovocné knedlíky v cuku letu, aby se hodily i jako dezert: bez plnění, s čerstvým ovocem.

MENU Č. 2: KE GRILU

Jestli něco u nás doma na grilu máme opravdu rádi, jsou to burgery. Ty u nás má na starosti výhradně můj muž, zatímco já k nim peču domácí briošky. Dřív jsme řešili ošemetný problém, jak mít všechny burgery stejně velké, aby dobře padly do housek, ale pak jsme objevili tvořítko: všechny karbanátky mají stejnou velikost a já jsem si odladila, jakou váhu má mít těsto na burgerovou briošku (z mého máslového kynutého těsta je to 100 g).

I u grilu (nebo opékání špekáčků) přijde chuť na sladké. Přesně pro tyto příležitosti je jako stvořená tahle blesková bublanina. Je nejen rychle hotová, ale hlavně se dobře krájí a přenáší či převáží. Použijte libovolné sezonní ovoce a nebojte se vyrazit někam do alejí třeba na špendlíky, které právě teď dozrávají. 

Jestli mám na létu něco ráda, tak je to obrovské množství míchaných alkoholických i nealkoholických nápojů, které si člověk může dát nejen v restauracích, bistrech a stáncích u vody, ale samozřejmě i doma. Mezi ně patří třeba ananasový punč, který chutná po exotických dálavách, ale vypít si ho můžete i na domácí grilovačce.


MOHLO BY SE VÁM HODIT...



Články, které by vás ještě mohly zaujmout

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.