ZAPEČENÉ PALAČINKY S JAHODAMI A KOKOSOVÝM KRÉMEM

JAHODY V MANDLOVÉ ČOKOLÁDĚ PRO MALÉ I VELKÉ
25.6.2020
LEVANDULOVÉ LÉTO V KUCHYNI
30.6.2020

Jahodová sezona je na vrcholu a nabízí nejen lahodné čerstvé ovoce, ale rovněž skvělé možnosti k přípravě sladkých prázdninových obědů.

Pekáč plný palačinek v jemném kokosovém krému patří k onomu druhu jídel, na která později rádi vzpomínáme. A je to zase trochu něco jiného, než ovocné knedlíky, které jíte možná raději s jiným druhem ovoce. Pokud náhodou vlastníte elektrický palačinkovač, připravíte si oběd velice rychle, protože konečná úprava jídla v troubě trvá asi 20 minut.

K zapékání palačinek, švestkových a meruňkových nákypů i žemlovek, mám nejraději pekáče z borosilikátového skla. Vypadají zranitelně, ale při správném zacházení vám vydrží desítky let. Jídlo v nich podávané vypadá velice dobře a můžete ho servírovat přímo na stůl. Sklo udrží teplotu, takže si pekáč plný dobrot užijete i při stolování pod širým nebem.

Na e-shopu naleznete celou řadu velikostí a tvarů tohoto nádobí. Nízké formy a pekáče se hodí k přípravě bublanin, zapečených těstovin, zeleninových nákypů apod., vyberete-li si vysoký pekáč s víkem, pak si dokonale připravíte pečenou drůbež, sekanou a další skvělé pokrmy.

Příprava: 1 hodina * Získáte: 4 porce

  • 8 velkých palačinek, o průměru 27 cm
  • ½ větší sklenice jahodového džemu
  • 500 g jahod, opraných a nakrájených na hrubší plátky
  • máslo na vymazání pekáče
  • 3 žloutky
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • 250 g mascarpone, pokojové teploty
  • 3 lžíce strouhaného kokosu
  • meduňka na dozdobení

1. Připravte si palačinky obvyklým způsobem, každou namažte jahodovým džemem a poklaďte plátky jahod - trochu jahod si ponechte stranou. Každou palačinku složte na čtvrtiny.

2. Pekáček vymažte máslem a vějířky palačinek navrstvěte od jednoho rohu přes sebe. Troubu vyhřejte na 175 °C.

3. Žloutky smíchejte se 2 lžícemi cukru a ušlehejte do světlé pěny. Přidejte mascarpone, 2 lžíce kokosu a metličkou ručně promíchejte. Krémem hustě pokapejte palačinky.

4. Pekáček zakryjte alobalem a dejte 15 minut zapékat, pak fólii sundejte a pečte ještě 5-6 minut do ztuhnutí krému.

5. Povrch posypejte zbylými jahodami a kokosem, dozdobte lístky meduňky a teplé jídlo podávejte.

Skleněné pekáče a formy jsou zhotoveny z borosilikátového skla, které je teplotně i mechanicky velmi odolné. Sklo nemůžete poškrábat a neváže na sebe žádné pachy a vůně. Nádobí se bezvadně myje, stačí ho jen odmočit, ale svěřit ho lze i myčce na nádobí. Palačinky budou ve skle vypadat lákavě. Nejprve je naskládejte do vrstvičky másla a pak si připravte kokosový krém...

...kokosového krému je hodně, takže vystačí i na větší počet palačinek, než jsem připravila. Kokos výtečně vytáhne chuť jahod, ale pokud mu zrovna neholdujete, vynechte ho a nakonec posypte jednotlivé porce nasekanými oříšky nebo mandlovými lupínky.

Jakmile se nadýchaný krém v troubě lehce zpevní, pekáček můžete vyndat ven. Nechte ho 5 minut vydýchat a můžete porcovat.

Nádobí z borosilikátového skla lze použít v elektrické i plynové troubě, v mikrovlnné troubě i na elektrických sporácích. S hotovým jídlem ho můžete odložit do lednice či mrazáku. Pekáče odolávají teplotám od -50 do + 500 °C. Pokud je nevystavíte střídání prudkých teplot, budou vám dobře sloužit celá léta.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.