PRÁZDNINOVÝ PUNČ S ANANASEM

koláč vejce
SLANÉ KOLÁČE: PERFEKTNÍ I NA CESTY
15.7.2022
JAK ZÚTULNIT I MALOU PŘEDSÍŇ
20.7.2022

V horkých letních dnech vypijeme obrovskou spoustu vody a ledových čajů, a tak není divu, že máme někdy chuť na sklenici vyšperkovanou i něčím ostřejším.

S alkoholem to není třeba přehánět, do aromatických nápojů se spoustou ovoce ho stačí jen trošička, aby chytly tak říkajíc šmrnc. Ve vedru toho opravdu moc nepotřebujeme. Prázdninový punč můžete směle nechat úplně bez, i tak vám bude chutnat, protože je plný zdraví. 

V prvém případě obsahuje výtečnou jablečnou šťávu, které sekunduje šťáva z ananasu, přičemž základ ochuceného rakytníkového čaje vám asi nemusím představovat. Přidejte kousky ovoce, které doporučuji vychladit v lednici, protože společně s kostkami ledu pomohou nápoji udržet nízkou teplotu. Pokud jste se letos rozhodli pořídit mechanický nebo elektrický odšťavovač, udělali jste dobře. Prožeňte jím každý kousek ovoce i zeleniny, který doma leží a v horku vadne, a zpracujte ho do nápojů, smoothie apod. Slaďte medem dle chuti a užijte si klidnou letní pohodu, kdykoli to čas dovolí.

Příprava: 30 minut * Získáte: 1 l

Čajový základ

  • 2 sáčky rakytníkového čaje
  • 500 ml vody
  • špetka skořice + rulička
  • 3 hřebíčky
  • 3 plné lžíce medu

Do vychlazeného základu přidat

  • 50 - 100 ml rumu (nemusí být)
  • 200 ml jablečné šťávy, 100%
  • 200 ml ananasové šťávy, čerstvé nebo džusu
  • 1 zralý ananas
  • menší hrozen modrého vína, bezsemenný
  • 1 zásobník kostek ledu

1. Připravte si 2 sáčky čaje a dejte svařit vodu. Sáčky přelijte, přidejte skořici, hřebíček a med, a za občasného promíchání nechte čaj vychladnout. 

2. Pak přidejte libovolní množství rumu (stačí 50 ml) a jablečnou i ananasovou šťávu. Punč promíchejte a dejte chladit i s kořením. Ananas rozkrájejte na kostky nebo trojúhelníčky, část přidejte spolu s kuličkami hroznového vína do džbánu a zbytek ovoce nechte chladit v lednici.

3. Před podáváním přidejte kostky ledu, punč rozlijte do sklenic, doplňte chlazeným ovocem a s dlouhou lžičkou podávejte.

Rakytníkový čaj mám nesmírně ráda, stejně, jako ovocné čaje Basilur. Chutnají zatepla i zastudena a nejvíc se lžící medu. Vyberte si je jako základ prázdninového punče, který vám v letním podvečeru určitě zachutná. Punč připravuji - i bez rumu, kdykoli přinesu domů zralý ananas. Ještě mu dám chvíli, a jakmile se objeví návštěva, může putovat do nápojů. Ananas má minimum kalorií, zato oplývá spoustou vitaminů a minerálních látek.

 

Skleněný džbán patří k základní stolní výbavě. Neobejdete se bez něj v létě, ani v zimě. Silnostěnné sklo můžete směle využít i k servírování teplých čajů. Tento praktický džbán nabízíme v provedení 1 l a 1,6 l. Využijete ho nejen k nalévání vody, ale chutně působí s džusy, domácími limonádami i alkoholickými nápoji. Litrový džbán se pohodlně vejde do lednice, kde může být s nealkoholickými nápoji připraven ve stálé pohotovosti.  

Nebojte se nabídnout ledový nápoj, při posezení rychle získá okolní teplotu. Nabídnete-li na stůl ještě vychlazené kousky ovoce, každý si je může přidat do pití dle své chuti. Nápoji dodají další šťávu i aroma.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.