ROLÁDKY S CUKETOU A SUŠENÝMI RAJČATY

HORKÉ RADY Z KUCHYNĚ III – MRAZENÍ A ROZMRAZOVÁNÍ
9.3.2022
MEDOVÉ ŘEZY S KÁVOVÝM KRÉMEM
14.3.2022

Kuřecí maso je skvělou volbou. K nedělnímu obědu připravte zajímavou variantu v kombinaci se sladkou chilli omáčkou.

Jemná chuť masa občas potřebuje trochu rozparádit. Tyto rolády dělám z kuřecích prsou se směsí šunky, plátků cukety a kouskem sušených rajčat. Maso nejprve naložím do sladké chilli omáčky, a nechám ho do druhého dne odpočinout. Tím si připravím věru kluzký základ k další práci, ale dá se to zvládnout. Známou omáčku (recept naleznete ZDE) si připravuji sama, jednak aby byla zcela bez konzervantů, a pak také proto, že do ní přidávám kousky ananasu, které ji činí výtečnou a toto jídlo výborně podpoří.

Roládky jsem nakonec spoutala nerezovými skřipci  k tomu určenými, a maso se opeklo velice dobře. Kovové skřipce nabízíme v sadě po 10 ks, a pojmou velké plátky masa, které si můžete naplnit tak, jak zamýšlíte. Ideálně vám pomohou při pečení v troubě, kdy maso jen podléváte a není třeba ho otáčet. 

Příprava: 45 minut + marinování * Získáte: 4 porce

  • 4 ks větších kuřecích prsou
  • menší cuketa
  • sušená šunka
  • sušený nebo čerstvý tymián
  • sušená rajčata bez nálevu
  • olivový olej + máslo

Marináda

  • 1 plná lžíce olivového oleje
  • 4 lžíce sladké chilli omáčky + na dokončení

1. Po omytí prsa osušte, nařízněte a mírně rozklepejte tak, aby vznikly pláty na rolády.

2. Marinádu prošlehejte metličkou a maso v ní ze všech stran obalte. Misku přikryjte a nechte ji v chladničce do druhého dne.

3. Druhý den širokou škrabkou vytvořte plátky z celé délky cukety. Nechte z nich vysrážet vodu a osušte je.

4. Zabalte rolády - na prkénko položte pruh sušené šunky, na něj pruh cukety a mírně osolené maso. Přidejte tymián a na jeden konec kousek sušeného rajčete. Od tohoto konce roládu pevně smotejte a zajistěte ji skřipcem.

5. Litinovou pánev nebo zvolený pekáček vymažte olejem, přidejte plátky másla a roládky uložte vedle sebe. Pečte je 40 minut při teplotě 200 °C až povrch masa zezlátne. Během pečení je 2× přelijte výpekem.

Maso podávejte zakápnuté chilli omáčkou, nejlépe se šťouchanými bramborami.

Skřipce fungují tak, že spodní nožky si vymění pozici a pevně smáčknou roládu uvnitř, mezi sebou. Vzniknou docela velké porce. V zimě kupuji nejraději sluncem sušená rajčata bez nálevu, ale v letní sezoně si tuto pochoutku lze připravit i z domácí úrody. V sušičce vysušená rajčata pak nakládám do bylinkového oleje. Recept naleznete ZDE.

Balení rolád probíhá víceméně naruby. Místo toho, aby se náplň zabalila dovnitř, tady je třeba připravit nejprve plátek sušené šunky, na který přijde cuketa a pak teprve okořeněné a osolené maso. Rajčata přijdou nakonec, aby vytvořila v roládě střed. Naložené maso se stane díky chilli omáčce kluzké, takže se s tím musíte poprat. Výsledek za to stojí.

Skřipce drží v masu pevně, a s roládami se při dokončení pokrmu dobře manipuluje. Nemusíte se zkrátka zabývat provázkem, i když to je klasická praktika, bez níž ostatní velké rolády nevytvořím. Pořiďte si na ně provázek v hygienickém obalu (viz níže).

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.