HORKÉ RADY Z KUCHYNĚ III – MRAZENÍ A ROZMRAZOVÁNÍ

ZAMOTEJTE TO! I
8.3.2022
ROLÁDKY S CUKETOU A SUŠENÝMI RAJČATY
10.3.2022

Potraviny se velice snadno kazí. Mrazák je jedno z nejúspornějších řešení, jak prodloužit potravinám dobu spotřeby a zdravotní nezávadnost.

Sledovat koloběh potravin v lednici a mrazáku není jednoduché, ale pro větší rodinu to znamená, že je možné nakoupit ve velkém a uložit potraviny na týden i na měsíc. Můžete navařit větší objemy oblíbených jídel, rozdělit je na malé porce a zamrazit pro pozdější užití, když vám nezbývá čas. Odložíte tak krabičky s polévkovými vývary, hotové polévky, maso s omáčkou, syrová těsta na koláče nebo pizzy a další spoustu potravin. Vytváření smysluplných zásob chce trochu cviku.

Zakoupené potraviny i navařené jídlo rychle podléhá zkáze. Kvasinky a bakterie se nacházejí ve všem živém, a nejlépe se jim daří ve vlhkém a teplém prostředí. Jakmile se rozbují, jídlo vám může uškodit. Úkolem chlazení je omezit činnost bakterií a mrazením je zcela zastavit. Činnost mikroorganizmů ustává při teplotě -18 °C, ale jakmile potravina rozmrzne, opět se obnoví.

locknlock_eco_prezentace_1_eshop_z6

V ČEM POTRAVINY SKLADOVAT

- aneb sklo kontra plast

Syrové potraviny a uvařená jídla nejčastěji vkládáme do sáčků a plastových, silikonových i skleněných boxů. Nezapomeňte, že při zamrazení musí zůstat v každé krabičce malý volný prostor, protože potraviny zvětší svůj objem a mohly by víčko odtlačit.

V zásadě platí nepoužívat obaly od jiného zboží, protože by nemusely splňovat zdravotní nezávadnost pro dlouhodobé skladování. Zaměřte se výhradně na označené zboží určené do mrazniček. Patří k nim:

  • plastové sáčky do mrazniček - k těm nejpraktičtějším patří sáčky uzavíratelné plastovými zipy
  • plastové boxy s pevně uzavíratelnými víčky - je výhodné pořídit si sadu se všemi možnými velikostmi, abyste sáhli po té správné, která v mrazáku zbytečně nezabírá místo; krabičky mohou mít i silikonová víčka nebo víčka z roztahovací fólie, která se přizpůsobí nerovnému povrchu potravin; při nákupu sledujte výhradně ekologické výrobky s atestem pro styk s potravinami
  • krabičky ze speciálního skla s plastovými víčky (viz následující foto) - v poslední době jsou hodně užívány, protože sklo při následném ohřevu neuvolňuje škodlivé látky; toto tvrzené sklo je tepelně odolné od -20 °C do +70 °C, můžete ho tedy vložit do myčky na nádobí, do mrazáku i mikrovlnné trouby; nejmenší krabičky mají velikost 240 ml, a rády je využívají maminky pro rozdělení masových i ovocných přesnídávek pro děti; speciálně upravené sklo lze užívat za teplai v chladu, ale nevystavujte ho však prudkým změnám teplot - po vyjmutí z mrazničky nechte potravinu rozmrazit v pokojové teplotě a ihned ohřejte

DÓZY NA POTRAVINY LOCK ECO od 350 ml do 1 l

kvetakova3

JAK SPRÁVNĚ ZAMRAZIT

- a jak dlouho nám potraviny vydrží

Mrazák spolyká ledacos. Čím větší jste si pořídili, tím pečlivější musíte být při záznamech o uložených potravinách. K mrazení se ideálně hodí:

  • čerstvé ovoce - syrové ovoce opláchněte a nechte okapat na utěrkách, teprve pak ho uložte v zazipovaných sáčcích, abyste mohli odebírat jednotlivé porce - vydrží vám 12 měsíců
  • čerstvá zelenina - většinu druhů je třeba blanšírovat - např. hrášek, brokolici, květák apod. nejprve spařte ve vroucí vodě a po 1 - 2 minutách zchlaďte ledovou vodou (i s kostkami ledu), nechte okapat na utěrkách a zamrazte; ostatní zeleninu zpracujte pro následné použití formou dušení (houby), případně v hotových zeleninových pokrmech (lečo apod.) - vydrží vám 12 měsíců
  • chléb, pečivo, pizza a korpusy na moučníky - upečená i syrová těsta se výborně mrazí, korpusy zamrazte raději před plněním; chléb vydrží 1 měsíc / pečivo bez plnění 6 měsíců / upečené korpusy a pizza 3 měsíce
  • těstoviny - plněné i neplněné, s omáčkou i bez - vydrží 3 měsíce
  • maso, drůbež, ryby - rozdělte si je na menší porce, aby se rychleji zmrazily; hovězí maso a zvěřina - vydrží 8 - 12 měsíců / drůbež 8 měsíců / bělomasé ryby 3 měsíce / tučné ryby 2 měsíce
  • mléčné výrobky - nejlépe se mrazí vše, co obsahuje hodně tuku; plnotučné tvrdé sýry uskladněte na 6 měsíců / plnotučné měkké sýry na 6 týdnů / plnotučné jogurty a výrobky z nich (zmrzlina apod.) na 1 měsíc / máslo na 3 měsíce

SKLENĚNÁ DÓZA S PLASTOVÝM VÍKEM, 1,1 l

001

JAK SPRÁVNĚ ROZMRAZIT

- a jak postupovat při ohřívání

Rozmrazování potravin má svá pravidla, stejně tak jako jejich ohřívání a vaření:

ROZMRAZOVÁNÍ

  • Syrové zmrazené kousky masa a drůbež nenechávejte roztát v pokojové teplotě, nechte je vybalené povolit v chladničce, ale dbejte na to, aby uvolněná tekutina neskapávala na ostatní suroviny.
  • Uvařené potraviny můžete nechat v pokojové teplotě povolit, a pak je okamžitě zpracujte.
  • Povolené potraviny už nikdy nezamrazujte!
  • Pokud si rozmrazená hotová jídla  pobudou v pokojové teplotě déle než 2 hodiny, bez lítosti je vyhoďte.

OHŘÍVÁNÍ A VAŘENÍ

  • Polévky a omáčky pomaličku zahřívejte, až se bezezbytku rozmrazí. Rozmrazená hotová jídla ihned spotřebujte.
  • Zmrazenou zeleninu a těstoviny vložte ihned do vroucí vody nebo na pánev do tuku.
  • Rybí filety připravujte bez povolení, zmrazené.
  • Kousky masa a drůbež připravte okamžitě po jejich rozmrazení v chladničce (viz výše).
HORKÉ RADY Z KUCHYNĚ III – MRAZENÍ A ROZMRAZOVÁNÍ

VYUŽIJTE I MALÁ MNOŽSTVÍ SUROVIN

- bylinky, ovoce, polévkové výtažky, to vše uchová zásobník na led

Na závěr ještě trochu praktické spořivosti. I tak nenápadný předmět - jako je zásobník na led, vám zpříjemní přípravu jídla a nápojů. Co všechno můžete mít okamžitě po ruce? Tak například:

  • nespotřebované bylinky rozsekejte nadrobno, zalijte olivovým olejem a užijte do jídel, kam olej patří; podobně si zamrazte bylinky do osoleného másla, které si užijete při snídaních
  • petrželku nebo pažitku zalijte pouze obyčejnou vodou a kostky později použijte do polévky
  • pokud si připravujete silný masový nebo zeleninový vývar, nechte ho trošku zchladnout a nadávkujte do zásobníku; oceníte to při přípravě malé porce omáčky k masu
  • v létě vám může zbýt drobné bobulové ovoce - do vody si zamrazte třeba rybíz, borůvky, ostružiny nebo maliny; později kostky přidejte do džbánu s perlivou vodou a dochuťte si domácí limonádu
  • ovoce, které je zdravé, ale už trošku unavené, jednoduše rozmixujte a zamrazte si třeba jahodové nebo meruňkové pyré; můžete ho nechat rozpustit na misce s jogurtem nebo jím opět dochutit ovocné limonády
  • zamrazte si také ovocnou šťávu z kompotu - například, když spotřebujete ananas
  • pro osvěžující nápoje přidejte k malým kouskům citronu či limetky pár lístečků meduňky nebo máty a vše zalijte vodou
  • pokud vám v konvici zbyla opravdu silná káva (nebo si ji speciálně vyrobíte), hned ji zamrazte; kostky pak vložte do sklenice a přidejte k nim kopeček vanilkové zmrzliny zalité našlehaným mlékem; pochutnáte si na ledové kávě

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.