ZAMOTEJTE TO! I

SLAVNOSTNÍ POMERANČOVĚ MRKVOVÝ DORT
7.3.2022
HORKÉ RADY Z KUCHYNĚ III – MRAZENÍ A ROZMRAZOVÁNÍ
9.3.2022

Zamotat v kuchyni něco s něčím znamená jeden z rafinovaných způsobů, jak udržet zvolenou náplň na místě. Zdaleka jej nepoužíváme pouze při dochucení sladkostí.

Někdy si na sebe připravíte nelehký úkol, protože základ těsta se trhá a příliš tekutá, nebo naopak nekompaktní náplň, vám vylézá mezi prsty. To je pak dílo hodné zatracení. Rolády všeho druhu potřebují trpělivost a dobrý recept, který vás zkrátka nevypeče. Jen tak vznikne slané nebo sladké pohoštění podle vašich představ.

K zamotání rolád, ptáčků, šneků apod. budete potřebovat malé pomocníky i rady, s nimiž všechno funguje:

  • pomoc, kterou máte v kuchyni vždycky po ruce, nabídnou ostré špejle a párátka
  • velké masové rolády udrží speciální provázek určený ke styku s potravinami; malé kousky masa lze zajistit ocelovými jehlami nebo pružnými nerezovými skřipci (viz galerie pod článkem)
  • zamotané záviny je třeba uložit na plech vždy koncem těsta směrem na podložku; vlastní vahou se plát těsta udrží na místě a rychle se zapeče do jednoho celku
  • upečený plát pro piškotovou roládu stočte pomocí utěrky ještě zatepla
  • vyvarujte se příliš tekutých náplní, které vás odradí od další práce

Na tomto chlebu je nejlépe vidět, jak hezky se projeví náplň v těstě, které zároveň dochutí. Kynuté olivové těsto Italové dokončují rozmarýnem a tymiánem, ale také ho plní modrým sýrem a hroznovým vínem. Zavinutý chléb je chutný, snadný, rychlý a k jeho tvarování budete potřebovat hlubší formu na chléb nebo na biskupský chlebíček. Tento tvar již na e-shopu nemáme, ale pokud se vám kombinace silikonu a skla líbí, pořiďte si kulatou dortovou formu, kterou jsem předvedla při pečení mrkvového dortu ZDE. Ochucenou chlebovou roládu zaplétám do tvaru copu, takže v řezu vynikne jeho zajímavá struktura. Jak na to, uvidíte na krátkém videu.

Piškotová roláda se šlehačkou a oříšky, to byla v 70. letech minulého století klasická nabídka všech malých cukráren. Dnes je vystřídaly ještě luxusnější bezé rolády, ale rychlý moučník, který zvládnete připravit doslova na poslední chvíli, v domácí kuchyni nenahradí. Piškot není příliš sladký, a pokud smetanu dochutíte pouze medem, cukru mnoho nespotřebujete. Jednoduchou roládu si brzy doladíte jahodami a malinami, a pokud si chcete zavzpomínat na kuchyňskou výbavu roků minulých, pořiďte si pístový šlehač, s nímž bleskově vyrobíte nejen šlehačku, ale také majonézu nebo sníh z bílků.

Jarní polévky bývají plné zeleniny a k jejich silnému masovému základu se do třetice hodí dobrá zavářka. Mohou k ní patřit například celestýnské nudle, které jsou velmi jemné, ale vydatné, při jejichž přípravě uplatníte první jarní bylinky. Nudle se správně krájejí na delší rovné obdélníčky, a do polévky se vkládají postupně těsně před podáváním, aby se příliš neprovlhčily. Vzhledem k tomu, že jsou to v podstatě tenké palačinky, je možné smotat je do ruliček a krájet tak, aby vznikly malé spirálky. V polévce vypadají zajímavě, a u stolu si je může každý přidat podle své chuti, nabídnete-li je v mističkách.

Krůtí maso patří k dobře stravitelným pokrmům vhodným pro dietní stravování, chutná malým dětem. Je chudé na tuk, takže mnozí tvrdí, že maso je suché, ale obsahuje velké množství bílkovin, což je pro naše zdraví prospěšné. Když maso nevysušíte v troubě dlouhým pečením, a navíc ho vyšperkujete sýrovou omeletou a čerstvě připraveným špenátem, určitě změníte názor. Krůtí prsa je snadné vytvarovat na velký plát, takže připravit roládu není nijak těžké.

Co by to bylo za slavnostní oběd, kdybyste ho nezakončili sladkým dezertem. K těm nejklasičtějším patří bezesporu tažený jablkový štrúdl, který se podává vychlazený i teplý. Chcete-li vyzkoušet maličko odlišnou chuť, nabízím štrúdl s hruškami a marcipánem, který rozhodně stojí za hřích. S hladkým pružným těstem se krásně pracuje, jen ho nechte po zpracování odpočinout v chladu, aby šlo vytáhnout dotenka. Jde to snadno, a můžete pracovat ve dvou. Ve dvou se to zkrátka lépe táhne :o)

 

Ještě upozorňuji na to, že ve čtvrtek budu pokračovat v rolování masa pomocí nerezových skřipců (viz níže), které udrží roládky při pečení v potřebném tvaru. Tak si čerstvou novinku nenechte ujít.

 

POZOR, NOVINKA

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.