SLAVNOSTNÍ POMERANČOVĚ MRKVOVÝ DORT

3x OVOCNÉ SMOOTHIE
3.3.2022
ZAMOTEJTE TO! I
8.3.2022

S nadcházejícím jarem myslíme čím dál častěji na vitaminy. Není divu, že si pak vzpomeneme i na mrkvové dorty a koláče. Jsou vynikající.

Tradiční mrkvový dort dá docela práci. Je promazaný sýrovým krémem, a nejlepší je druhý den, když se pořádně rozleží. Vzhledem k tomu, že zítra slavíme Mezinárodní den žen, nabízím jeho rychlejší verzi, ale zato vyšperkovanou pomerančovou chutí, mandlemi, kořením a kakaem. Upečte korpus, nechte ho vychladnout a navršte na něj čepici tvarohového sýra se smetanou. 

Dort jsem pekla v nové silikonové formě se skleněným dnem. Tahle vychytávka je určena k tomu, abyste dort mohli servírovat přímo na skle. Silikon doporučuji promazat olejem a na skleněné dno vystřihněte kolo z pečicího papíru. Forma je rozevírací, takže po upečení korpus snadno vyndáte ven. Sloupněte z něj papír a dort nechte vychladnout na drátěné mřížce. Na skle by se srážela horká pára, a navíc sklo pomalu chladne, takže by se prodloužila doba, kdy chcete pokračovat v práci. Jakmile je dort akorát, přesuňte ho zpět na skleněné dno a dozdobte ho krémem. Pak už jen udělejte radost frontě strávníků, která se kupí za dveřmi...

Pokud vás oranžová barva formy nastartujte do jarní nálady, poohlédněte se u nás na e-shopu, co jásavého si domů pořídit. Pár tipů k atraktivnímu stolování naleznete v galerii pod článkem.

Příprava: 40 minut + pečení a zdobení * Získáte: dort o průměru 24 cm

Korpus

  • 200 g mrkve, nastrouhané najemno
  • 5 vajec M
  • 150 g třtinového cukru
  • špetka soli
  • 200 ml řepkového oleje
  • šťáva a kůra z 1 pomeranče / šťáva z 1 pomeranče a 50 g kandované kůry
  • 300 g hladké špaldové mouky
  • 1 ½ lžičky prášku do pečiva
  • 1 lžička skořice, mleté
  • ¼ lžičky kardamomu, mletého
  • 2 lžičky kakaa
  • 100 g mandlí, hrubě mletých

Krém

  • 100 ml smetany, 33%
  • 80 g moučkového cukru, prosátého
  • 250 g mascarpone
  • 2 lžíce pomerančové šťávy

Na dozdobení

  • hrst mandlových lupínků, opražených / 12 pekanových ořechů
  • pomerančová kůra

1. Mrkev očistěte a odměřte 200 g. Pak ji jemně nastrouhejte a odložte.

2. Do mísy robotu vložte vejce, přidejte cukr a sůl a vše našlehejte do bohaté pěny. Pak snižte otáčky a po malých dávkách krátce zašlehejte olej, pomerančovou šťávu a kůru.

3. Troubu zapněte na 180 °C. Do větší mísy prosejte mouku a přidejte zbytek sypkých přísad. Vše dobře promíchejte. Stěrkou pak vmíchejte vaječný základ, nakonec lehce vymačkanou mrkev, která do té doby pustí šťávu.

4. Těsto vlijte do formy vymazané olejem a opatřené na dně pečicím papírem. Formu vložte do horké trouby a pečte 40 - 45 minut. Ke konci proveďte zkoušku propečení pomocí špejle, je-li to třeba, 5 minut přidejte. Korpus nechte vychladnout na mřížce.

5. Pak zhotovte krém - Ušlehejte smetanu, ke konci zašlehejte cukr. Mascarpone krátce prošlehejte s pomerančovou šťávou a pak jej spojte se smetanou do hladkého krému. Pomocí zubaté stěrky jej navršte na vychladlý korpus a dozdobte mandlemi nebo jádry ořechů a pomerančovou kůrou. Dort dejte alespoň na 2 hodiny vychladit.

Tam, kde je v těstě mrkev, vždycky přibydou i mleté ořechy. Do tradičního dortu patří vlašské ořechy a vanilka, tady jsem pracovala s nahrubo nasekanými mandlemi a kandovanou pomerančovou kůrou, která dá dortu zase jiný rozměr. Možná si kůru sami nakládáte, a pak víte, jak výtečná chuť vás čeká. Jinak si ji opatřete v bio potravinách, prodává se v lahvičkách, je mírně sladká a šťavnatá. Patrně ji přidáváte do kynutého těsta a do vánočních chlebíčků, ale v mrkvovém těstě ji spolu s kořením oceníte velmi vysoko. Nemáte-li naloženou kůru, dejte do těsta čerstvou. Dejte si tu práci, abyste naškrábali pouze svrchní část, k níž se nepřidruží hořkost, a rozhodně si sežeňte pomeranče bez chemického ošetření. 

Velké množství našlehané vaječné pěny s olejem už zapracuji do sypkého základu ručně. Nakonec zamíchám mrkev, která mezitím pustí docela dost šťávy. Vymačkám ji však jen jemně, aby byl dort pěkně vláčný.

Na přípravu krému se používá nejčastěji ricotta. Místo ní můžete do krému použít i mascarpone. To má pevnější strukturu, takže je ho třeba zjemnit našlehanou smetanou. Podle toho, kolik si jí dopřejete, bude výsledný krém vláčnější. V chladničce však perfektně ztuhne. My jsme fotografovali nonstop, takže krém vypadá měkce. Dort jsem dozdobila pekanovými ořechy, ale můžete využít opražené mandlové lupínky a opět spršku vonící pomerančové kůry.

TIP: Nemáte-li naloženou kůru, připravte si ji pár hodin dopředu, posypejte ji cukrem a zakápněte rumem.

Dort nechte rozležet do druhého dne v chladnu. Hodí se k výjimečným příležitostem, přitom vám nedá mnoho práce.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.