JARNÍ VÝVAR S CELESTÝNSKÝMI NUDLEMI

KVĚTINOVÉ ARANŽMÁ S MODŘENCI
17.3.2017
6 TIPŮ Z KVĚTINOVÉHO JARA
22.3.2017

Dnes je první jarní den. Myslím, že je akorát tak čas na skvělou polévku plnou barevné zeleniny. Poradím vám, jak do ní bleskově hodit květinovou mrkvičku a také, jak udělat vývar ještě vydatnější. Ať už chystáte masový nebo zeleninový vývar, čistý bujon nebo dokonce consommé (dvojitý vývar), přemýšlíte, jakým způsobem polévku podávat. Čirý lahodný bujon lze klidně i vypít, ale do klasického vývaru je příjemné přidat zeleninu, kousky masa, knedlíčky, zavářky a vložky, které polévku zahustí a udělají z ní samostatné jídlo.

K posledně zmíněnému patří celestýnské nudle. Jsou velmi jemné, ale vydatné a mohou obsahovat bylinky i koření. Do polévky se vkládají postupně, aby se příliš nezvlhčily. Správně se krájejí na delší rovné nudličky široké asi 0,5-1 cm. Ovšem vzhledem k tomu, že jsou to v podstatě tenké palačinky, je možné smotat je do ruliček a krájet tak, aby vznikly malé spirálky, které mi připadají v polévce dekorativní. Čím větší jsou palačinky, tím budou mít spirálky větší objem.

Pro naše focení jsem zvolila menší palačinky, protože jsem chtěla jednotlivé porce servírovat v malých smálťáčcích. Jsou součástí nabídky smaltovaného nádobí, ale i keramiky se značkou Roba, která má shodný dekor. Mrkněte dolů do galerie. Musím říct, že polévka z hrnců mimořádně chutnala…

Dnes je první jarní den. Myslím, že je akorát tak čas na skvělou polévku plnou barevné zeleniny. Poradím vám, jak do ní bleskově hodit květinovou mrkvičku a také, jak udělat vývar ještě vydatnější.

Ať už chystáte masový nebo zeleninový vývar, čistý bujon nebo dokonce consommé (dvojitý vývar), přemýšlíte, jakým způsobem polévku podávat. Čirý lahodný bujon lze klidně i vypít, ale do klasického vývaru je příjemné přidat zeleninu, kousky masa, knedlíčky, zavářky a vložky, které polévku zahustí a udělají z ní samostatné jídlo.

K posledně zmíněnému patří celestýnské nudle. Jsou velmi jemné, ale vydatné a mohou obsahovat bylinky i koření. Do polévky se vkládají postupně, aby se příliš nezvlhčily. Správně se krájejí na delší rovné nudličky široké asi 0,5-1 cm. Ovšem vzhledem k tomu, že jsou to v podstatě tenké palačinky, je možné smotat je do ruliček a krájet tak, aby vznikly malé spirálky, které mi připadají v polévce dekorativní. Čím větší jsou palačinky, tím budou mít spirálky větší objem.

Příprava: 20 minut, doba varu 1,5-2 hodiny

  • půlka kuřete
  • 1,5 l vody
  • 1 cibule
  • 5 hřebíčků
  • 2 bobkové listy
  • 4 kuličky nového koření
  • 4 kuličky pepře
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • půlka menšího celeru
  • 2 petržele
  • 1 větší mrkev

Na dokončení

  • 3 jarní mrkvičky
  • 2 větší růžičky brokolice
  • 5 malých krémových žampionů
  • snítka hladkolisté petrželky

Celestýnské nudle 

  • 2 vejce
  • 120 g polohrubé mouky
  • 200 ml mléka
  • nastrouhaný muškátový oříšek
  • sůl

1. Naporcované maso vložte do studené vody tak, aby z ní nevykukovalo. Z cibule stáhněte horní slupku, omyjte ji a zbytek slupek ponechejte. Zapíchněte do ní hřebíčky a vhoďte k masu. Zapněte hořák a přidejte všechno koření, sůl i čerstvě mletý pepř a nakonec očištěnou zeleninu v kusech.

2. Polévku přiveďte do varu, stáhněte plamen na minimum a hrnec uzavřete poklicí. Zkontrolujte po chvíli, zda tekutina stále mírně probublává. Takto vařte min. 1,5 hodiny.

3. Z mírně zchladlé polévky vyjměte maso a zeleninu a polévku přeceďte přes jemné sítko. Měli byste mít čirou tekutinu.

4. Vytvořte si květinovou mrkvičku, brokolici rozeberte na malé růžičky, na plátky nakrájejte žampiony a vše v polévce krátce povařte, aby zelenina trošku změkla. Oberte maso z kuřete a vložte do polévky. Polévku dochuťte, vypněte a zeleninu nechte dojít pod pokličkou tak, aby nebyla rozměklá.

5. Celestýnské nudle – ingredience vložte do misky a metličkou vyšlehejte hladké tekuté těsto. Na pánvičce jen mírně vytřené olejem osmažte z obou stran tenké palačinky. Skládejte je na talíř na sebe a nechte je chvíli pod utěrkou, aby se zapařily. Teprve pak palačinky stočte do pevnějších ruliček a nakrájejte.

Drobné rady

  • Palačinky jsou křehké a někdy mírně křupavé, proto by vám mohly při okamžitém stočení praskat. Počkejte chvilku, až provlhnou a budou vláčné. Pak také spirálky lépe drží stočené.
  • Do těsta můžete přidat jemně nakrájenou pažitku nebo jiné oblíbené bylinky.
  • Smažím rovněž na přepuštěném másle, ale můžete využít i kvalitní pánev, která vám dovolí smažit nasucho.
001

K dostání už je první čerstvá jarní zelenina. Uvařit z ní krásně barevnou polévku nebude problém. Poradím vám malý trik, který si schovávám vždy na jaro. Pořiďte si speciální škrabku na zeleninu (existují různé druhy), která dělá křehké nudličky, téměř jako struhadlo julienne. Jednak je využijete do vývarů, ale hlavně – zbude po nich mrkev se zubatým reliéfem. Nakrájejte z ní jednoduše květinová kolečka. Žádnou práci navíc mít nebudete, ale polévka bude hezčí.

002

Celestýnské nudle se krájejí z palačinek na nudličky široké 0,5-1 cm a dlouhé asi 5 cm. Tato vložka do polévky se podává zvlášť na misce a každý si postupně přidává podle své chuti. Protože jsem měla vždy pocit, že mi hladinu polévky tak nějak zaplácnou, začala jsem dělat spirálky, které pěkně zapadnou mezi zeleninu a nechají polévce vyniknout. Je fakt, že se spirálky dělají objemnější, ale pak si nudle v polévce musíte naporcovat lžíci. Tady vidíte i rozdíl mezi palačinkami smaženými na přepuštěném másle – to jsou ty žluťoučké vzadu, a dělanými na sucho na pánvi – to jsou ty světlé.

Uvařte si krásně barevnou polévku ve jménu jara. Zažene žízeň i hlad a garantuji vám, že na ni dostane chuť i nejedlík.


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *