ZAMOTANÝ ITALSKÝ CHLÉB Z CHYTRÉ FORMY + VIDEO

DOMOV VONÍCÍ PO OVOCI
19.9.2018
SOLÁRNÍ OSVĚTLENÍ K PODZIMNÍMU GRILOVÁNÍ
24.9.2018

Tento tradiční italský chléb nabídněte jako předkrm, přílohu k polévce nebo si ho vychutnejte jen tak.

Samotné těsto chutná jako klasická focaccia. Kynuté olivové těsto bývá dokončeno rozmarýnem a tymiánem, ale Italové ho také plní modrým sýrem a hroznovým vínem.

Pro předvedení zajímavé silikonové formy kombinované skleněným dnem (už jsem na ni upozornila při pečení výborných ostružinových řezů), jsem chléb také naplnila, ale navíc ještě zavinula. Inspiroval mě další typ chleba nazývající se Stromboli, vtipně pojmenovaný podle italské sopky. Plní se uzenou mozzarellou, která během krájení vytéká ven jako láva. Opět se jedná o kynuté těsto, ale dochucené česnekem a bazalkou, stáčející se do rolády jako náš ovocný štrúdl.

V podstatě mají oba chleby velmi podobné složení těsta, ale vypadají jinak a dochucují se různými způsoby. Předkládám vám takový mix obojího, jak chléb doma pečeme. Chléb je chutný, snadný, rychlý a k jeho tvarování potřebuji právě hlubší formu na biskupský chlebíček. Ochucenou roládu ještě zaplétám do tvaru copu, takže v řezu vás překvapí pěkná struktura. Jak na to, uvidíte v krátkém videu.

chytra forma na peceni vyrez

ZAMOTANÝ ITALSKÝ CHLÉB

Příprava: 30 minut + kynutí 1,5 hodiny * Získáte: cihlu dlouhou 27 cm

chléb

  • 400 g hladké mouky špaldové chlebové
  • 2 plné lžičky sušeného droždí
  • 1,5 lžičky soli
  • 220 ml vody
  • 2 lžíce olivového oleje extra virgin + na potření

náplň

  • 180 g bazalkového pesta
  • 150 g vychlazené gorgonzoly
  • hrubá sůl
  • sezamové semínko

1. Těsto připravuji v robotu - smíchejte prosátou mouku, sypké droždí a sůl, uprostřed udělejte důlek a vlijte do něj vlažnou vodu s olivovým olejem. Hnětačem (případně vařečkou) vypracujte těsto.

2. Když jsou suroviny dohladka spojené, přesuňte těsto na pomoučněný vál a ještě ho asi 5 minut hněťte rukama, až bude dokonale pružné. Vytvořte z něj kouli a vložte ji do misky vytřené olejem. (Můžete ji ještě otočit, aby se celá obalila olejem). Na misku položte utěrku a těsto nechte kynout na místě bez průvanu.

3. Když těsto zdvojnásobí svůj objem, vyklopte ho na vál, zploštěte ho, a rukama roztáhněte do obdélníka. Pak jej vyválejte do velikosti asi 40 × 30 cm. Troubu zapněte na 220 °C.

4. Na těsto rovnoměrně rozetřete bazalkové pesto a na něj rozdrobte gorgonzolu. Je třeba, aby sýr byl vychlazený, a lépe se s ním pracovalo. Pak vytvořte roládu, přičemž těsto rolujte z delší strany směrem vzhůru. Roládu v polovině ohněte oběma konci dolů, propleťte je, konce spojte a podehněte dospod. Vytvarovaný chléb přesuňte do formy a pokud nespěcháte, nechte ho ještě 30 minut pod utěrkou.

5. Potom potřete povrch olejem, posypejte solí a sezamovými semínky a dejte na 45 minut péct.

Systém použití rozkládací formy a přípravu chleba najdete na následujícím videu:

  • Předností silikonových forem je to, že je nemusíte vymazávat tukem. Těsto se ke stěnám nepřipéká.
  • Při přípravě olivového chleba může při konečné úpravě těsta stéct trochu oleje do formy, takže ji při pečení podložte, aby nedošlo k protečení do trouby.
  • Rozevírání formy využijete pro snadné vyjmutí pečiva ven, urychlíte tím také vychládání.
  • Skleněné dno slouží k tomu, abyste na něm mohli pečivo krájet ostrým nožem i servírovat. Sklo vydrží dlouho horké, dávejte tedy pozor při přenášení.
  • Silikonová forma má velikost 27 x 13 x 6 cm.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.