MEDOVÉ ŘEZY S KÁVOVÝM KRÉMEM

ROLÁDKY S CUKETOU A SUŠENÝMI RAJČATY
10.3.2022
JARNÍ DIY – 5 NÁPADŮ PRO TVOŘENÍ
15.3.2022

Medovník, to je zcela neodolatelné téma téměř pro každého. Přidáte-li chuť kávy, a to nejen formou nápoje, k receptu se vrátíte mnohokrát.

Pokud milujete medovník, pak tu mám variaci na dané téma. Možná, že řezy se vám budou na vále lépe vytvářet, protože odpadá tvarování placek do kruhu, a pro milovníky kávy tu mám bonus navíc - krém s oblíbenou chutí. Těsto je hodně vláčné, takže se dobře vyválí dotenka a placku snadno přenesete na plech pomocí válečku. Všechno je rychlejší, než při tvoření dortu. Jen dvě věci nikdy neopomeňte. Placky si upečte v předvečer a nechte je odpočinout, a po jejich naplnění se obrňte bezmeznou trpělivostí, a hotové řezy nejezte dříve, než minimálně za 10 hodin. To jsou rozleželé, provlhčené, chutěmi prolezlé tak, jak to má být.

Při pečení jsem využila sadu skleněných dóz Valentina, které se vám mohou hodit při jarním úklidu spíže (hned příští týden se tomuto tématu budeme věnovat), a už nyní najdete ochutnávku v galerii pod článkem.

Příprava: pláty 1 hodina / krém 30 minut + chlazení kaše * Získáte: 14 řezů

Medové pláty

  • 70 g Hery
  • 60 g třtinového cukru
  • 2 plné lžíce medu, tekutého
  • 270 g hladké mouky, prosáté
  • ½ lžíce sody
  • 25 + 25 g vlašských ořechů, mletých
  • 1 vejce L
  • 2 lžíce zakysané smetany, 18%

Kávový krém

  • 250 ml silné kávy, scezené (3 rovné lžíce mleté zrnkové kávy + 250 ml vody)
  • 2 rovné lžíce rýžové mouky
  • 125 g másla, změklého
  • ½ slazeného kondenzovaného mléka
  • 1 lžíce rumu - nemusí být

Na dokončení

  • 200 - 250 g zakysané smetany, 18%
  • rozmixované drobečky smíchané s 2. polovinou umletých ořechů

1. Změklou Heru, cukr a med vložte do misky a dejte do páry. Za stálého míchání suroviny spojte, až nebudete cítit krystalky cukru. Nechte vychladnout.

2. Do mísy robotu prosejte mouku, přidejte, sodu, 25 g mletých ořechů, vše promíchejte stěrkou; přidejte vejce, zakysanou smetanu a hnětacími háky zpracujte těsto. Jakmile se vytvoří kompaktní koule, přesuňte ji na pomoučněný vál a krátce propracujte. Vznikne vláčné těsto, které rozdělte na 3 části. Dvě části dejte do chladu, a ze zbývající vypracujte asi 3 mm slabou placku v šířce vašeho plechu. Další dvě placky pak velikostí přizpůsobte té první. Většinou mi vychází velikost cca 24 × 30 cm.

3. Placku přesuňte na pečicím papírem opatřený plech a dejte péct do trouby vyhřáté na 180 °C na 9 minut. Tenký plát nabyde do výšky a zezlátne. Stejně upečte další 2 pláty. Každý, ještě teplý plát nožem zarovnejte na zvolenou velikost a odkrojené kraje rozdrobte na kousky, později je rozmixujte a spojte s druhou polovinou ořechů. Pláty nechte odpočinout proložené pečicím papírem.

4. Krém - Uvařte silnou kávu a sceďte ji (ideálně ve french pressu), přelijte ji do kastrůlku a přidejte rýžovou mouku. Za stálého míchání kávu zahřejte až do bodu varu, kdy vzniklá kaše začne probublávat. Dejte ji vychladnout. Mezitím ušlehejte změklé máslo, kondenzované mléko a rum. Nakonec do krému po malých lžičkách opatrně zašlehejte kávovou kaši stejné teploty, až vznikne hladký krém.

Dokončení - Krém rozdělte na 2 části. První část rovnoměrně rozetřete na první plát. Přidejte druhý plát a jemně přitlačte. Nyní navršte zakysanou smetanu, opět do roviny, a přidejte třetí plát. Druhou polovinu krému navršte nahoru a urovnejte. Ihned plochu posypejte asi polovinou drobečků s ořechy, opravdu jemně je vtlačte do povrchu, a posypejte zbytkem drobečků. Řezy dejte vychladit do druhého dne. Teprve pak je nakrájejte a podávejte.

Možná máte rádi pečení, kdy je všechno naráz hotové. Já to mám jinak. S oblibou dělám recepty, jejichž přípravy mohu rozložit v čase. Samozřejmě to surovinám prospívá, a já nemám pocit, že jsem dlouho uvázaná v kuchyni. Když si medové pláty upečete dopředu, můžete je skladovat 3 dny, než je zpracujete a tahle rychlá činnost se vám krásně vejde mezi nějaké domácí povinnosti. Připravit krém je pak dílem okamžiku - budete potřebovat vařenou kávovou kašičku ze silné kávy a rýžové mouky, pak prošlehané kondenzované mléko s máslem (a rumem, chcete-li) a v mezičase si smíchejte drobečky z odkrojených částí plátů s umletými ořechy, které přijdou navrch.

TIP: Někdy se vám může stát, že se máslový krém srazí. I když ho děláte posté, najednou je to tu, je plný krupiček tuku. V žádném případě krém nevyhazujte! Mísu dejte do páry nad horkou vodu a pomocí ručního šlehače hmotu prošlehejte při středních otáčkách. Během chvíle se vše napraví a ušleháte krásně hladký krém.

Medové řezy nedělám moc sladké, takto mi připadají lahodné. Prostřední - bílá vrstva, kterou tvoří zakysaná smetana, je zcela bez cukru, takže pokud si přejete výslednou chuť sladší, pak doporučuji smetanu vynechat a sladký kávový krém vytvořit z dvojité dávky surovin. Krému bude tolik, že jej bohatě rozdělíte do 3 vrstev.

Měkoučké řezy se výborně hodí k jaru, a tak si je upečte třeba na Velikonoce; svátky budou sice až za měsíc, ale už jsou cítit ve vzduchu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.