BLONDIES – ŘEZY S VŮNÍ LEVANDULE

MAROCKÝ MÁTOVÝ ČAJ Z FRENCH PRESSU
25.2.2021
COŽ TAKHLE DÁT SI ŠPENÁTOVÉ SPECIALITY
2.3.2021

Lité buchty na plech jsou povětšinou snadné a oblíbené. Tahle vypadá naprosto obyčejně, ale neobyčejně chutná.

Možná rádi pečete brownies, čokoládové řezy, které když rozlomíte, mají téměř černou barvu a jsou trochu mazlavé. Blondies jsou jejich opakem, a nejspíše by měly vypadat obdobně, ale vždycky je nějak víc propeču. Výsledek vypadá téměř nezajímavě, ale naprosto překvapivě chutná, řekla bych, že podobně jako vánoční cukroví. Jednak je to tím, že řezy jsou špikované kousky vlašských ořechů a nasekané bílé čokolády, ale ještě to vše završuje vůně levandule. Nevím, co lepšího vám mohu na sklonku zimy nabídnout :o)

K pečení budete potřebovat levandulový cukr. Vždy jsem si ho připravovala tak, že jsem promíchala krupicový cukr s květy levandule - sušenými nebo čerstvými, čas od času sklenicí zatřepala a nechala pěkně provonět. Pokud jste si schovali na zimu nasušenou levanduli, pak máte možnost vyrobit si extra aromatický levandulový cukr pomocí mixéru. Do těsta ho dávám poměrně dost, ale napoprvé to nepřežeňte, aby vám dezert nechutnal po mýdle.

18210_127254_5_eshop(1)_z2

 

Řezy jsem podávala na našem novém keramickém nádobí RELIEF, které nabízíme v jarních barvách růžové, zelinkavé a petrolejové (více v galerii pod článkem).

 

Příprava: 35 minut * Získáte: 20 kousků - plech 20 × 25 cm

podle Brontë Aurell

  • 150 g másla, zcela měkkého
  • 180 g krupicového cukru
  • 2 vejce + 1 žloutek
  • 1 lžička mleté citronové kůry, nebo lžíce čerstvě nastrouhané
  • 200 g hladké mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva, bio
  • ¼ lžičky soli
  • 3 lžičky levandulového cukru
  • 200 g kvalitní bílé čokolády, nasekané nahrubo
  • 50 g vlašských ořechů, nasekaných nahrubo

1. Do mísy šlehače vložte máslo a krupicový cukr, a ušlehejte je do pěny. Přidejte vejce, lžičku mleté citronové kůry a znovu prošlehejte. Troubu vyhřejte na 200 °C. Dále používám metlu se stěrkou.

2. Přidejte smíchanou směs proseté mouky, prášku do pečiva, soli a levandulového cukru a vše dokonale zpracujte.

3. Do hustého těsta ručně vmíchejte nasekanou čokoládu a ořechy. Těsto přesuňte na plech s pečicím papírem, rozetřete do roviny a nechte péct 20 minut. Pokud si přejete mít těsto trochu mazlavé, vyndejte ho z trouby o něco dříve. Řezy nechte vychladnout na mřížce.

Blondies podávejte rozkrájené na kostky o straně 5 cm, posypané levandulovým cukrem a kousky ořechů.

004vyrez
blondies2

VÝROBA LEVANDULOVÉHO CUKRU

1 šálek krupicového cukru
1 šálek sušených levandulových květů

Cukr smíchejte s levandulí v poměru 1 : 1 a důkladně rozmixujte v mixéru s vysokými otáčkami. Nakonec ho prosejte přes jemné sítko. Cukr uzavřete do vzduchotěsné nádoby a používejte při přípravě těsta na moučníky, sušenky a cukroví.

Na první pohled to nevypadá, že se bude péct. Připravte si nejprve suroviny na výrobu levandulového cukru. Odměřte květy levandule a podle toho kolik jich máte, odhadněte přibližně i krupicový cukr. Ideální je poměr 1 : 1. Můžete si ho udělat i víc, protože hotový cukr vydrží ve vzduchotěsné nádobě zase do nové sklizně; ale určitě ho do té doby spotřebujete, nebo věnujete dárkem.

Těsto na blondies je hutnější, ale řezy budou vynikající. Čokoládové kousky i kusy ořechů vmíchám nakonec jen stěrkou, aby je mixér nerozmělnil do těsta. Po upečení jsou v řezech nejen vidět, ale příjemně křupou při jídle.

Řezy snězte čerstvé, nejlépe jemně posypané levandulovým cukrem, v létě třeba i několika čerstvými kvítky. Aromatický cukr teď nabídněte i k horkému čaji. Zimní levandulový dýchánek bude dokonalý!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.