MAROCKÝ MÁTOVÝ ČAJ Z FRENCH PRESSU

PŘÍJEMNÉ JARO Z NOVÉHO KATALOGU
24.2.2021
BLONDIES – ŘEZY S VŮNÍ LEVANDULE
1.3.2021

French press je speciální konvice na přípravu filtrované kávy. Pořiďte si jednu konvici speciálně na čaj, bude neustále v jednom kole.

Oficiální patent na french press pochází z Itálie, z 30. let minulého století. Konvice byla určena k tomu, aby oddělila kávovou sedlinu od hotového nápoje. Mechanický pomocník se rychle rozšířil do kaváren a zdomácněl v mnoha kuchyních. Po druhé světové válce doputoval i do Francie, kde vznikl inovovaný patent a kávové konvici už zůstal název french press, francouzsky сafetière à piston, tedy kávovar s pístem, a to navzdory tomu, že se v něm stejně úspěšně připravuje čaj.

Jemné sítko, kterým je mechanický píst opatřen, právě tak jako kávovou sedlinu zadrží nabobtnané čajové lístky nebo bylinky, takže si podobným způsobem připravíte libovolně silný čaj, krásně přefiltrovaný a čistý. Káva i čaj patří k mimořádně aromatickým nápojům, a tak je jen rozumné, ponechat si čajovou konvici tak říkajíc separé. Příprava čaje nejde příliš zevšeobecnit, protože záleží na jednotlivých odrůdách a doba spaření lístků je pokaždé jiná. (O přípravě kávy se více dozvíte ZDE).

Vyzkoušejte mátový čaj z čerstvých lístků, a využijte jednu z velikostí konvic, která vaší rodině vyhovuje. Na e-shopu nabízíme konvici ve 3 objemech - 0,4, 0,75 a 1 l . Čaj se pije sladký a silný, a v zimním období je neskutečnou vzpruhou.

abeceda_zdravi_03

M - jako MÁTA

bylina oblíbená pro svou nezaměnitelnou vůni má své místo mezi léčivými rostlinami; podporuje trávení a chutná nám v teplých i studených nápojích

MÁTA PEPRNÁ A DALŠÍ

Trvalka vysoká asi 50 cm patří k odolným bylinkám a voní v nejedné zahradě. Kdysi dávno se jí říkalo balšám nebo větrná bylina (silici získanou z máty dobře znáte jako mentol). Odvary z ní pomáhaly při střevních kolikách, nadýmání a žlučníkových potížích, připravovala se z ní kloktadla a pastilky proti bolení v krku, připravoval se z ní čaj. Dodnes se mátový čaj podává v mnoha zemích v závěru menu o několika chodech, pro přirozené vytrávení.

Výrazná vůně máty je součástí mnoha kulinářských specialit. Máta se přidává k čerstvému bobulovému ovoci, do chlazených nápojů, úžasná je v čokoládě, ale využívá se také v kosmetice. Dokáže vzpružit a osvěžit. Máta má celou řadu kultivarů a tak můžete začít pěstovat mátu kadeřavou, klasnatou, vonnou, kanadskou a další., s celou řadou vůní blížícím se grapefruitu, citronu nebo zázvoru.

Esenciální olej z máty peprné tlumí bolesti, takže může lokálně pomoci při bolestech kloubů, svalů nebo hlavy, ale bývá také součástí zmrzlin nebo alkoholických likérů. V období těhotenství by se měla máta užívat jen v minimálním množství, spíše jako koření.

Příprava: 15 minut *  Získáte: 2-3 šálky

Čaj jsem připravovala v konvici o objemu 0,75 ml

  • 2 hrsti lístků z čerstvé máty
  • 3 lžičky kvalitního zeleného čaje, sušeného
  • 3 lžičky krupicového cukru
  • 500 ml vroucí vody
  • tekutý med dle chuti
  • několik lístků máty na dozdobení

1. Omyté lístky máty nechte okapat na papírové utěrce. Konvici vypláchněte horkou vodou.

2. Mátu vložte dovnitř, přidejte sypaný zelený čaj, cukr a vše zalijte vroucí vodou. Zamíchejte, na konvici nasaďte víko, ale píst ponechte nahoře. Odměřte 5 minut a nechte čaj louhovat.

3. Poté píst se sítkem stlačte dolů a čaj ihned rozlijte do sklenic. Podávejte ho s několika lístky máty a s lžičkou medu na doslazení.

Tentokrát nebudete potřebovat teploměr na měření teploty, protože lístky je třeba spařit vroucí vodou. Stačí pouhých pět minut, aby čaj dostal potřebnou sílu a vůni...

...čaj vypijte teplý a příjemně sladký. Máta sama o sobě působí nasládle, ale je příjemné její chuť podpořit ještě malou lžičkou medu. Voňavý nápoj je uprostřed zimy opravdovým potěšením.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.