ZMRZLINOVÉ SENDVIČE

LEVANDULE V PLNÉM KVĚTU: CO S NÍ? UPÉCT KOLÁČ, SVAŘIT SIRUP
23.6.2023
7 TIPŮ, JAK V LÉTĚ PEČOVAT O PLEŤ, VLASY A INTIMNÍ PARTIE
28.6.2023

Báječná pochoutka do horkých dnů je tu! Záleží na vás, zda si práci urychlíte, nebo zda zmrzlinu i sušenky vlastnoručně vyrobíte.

Přiklonila jsem se k variantě a), protože teploty posledních dnů vystoupaly zatraceně vysoko. O horku v kuchyni nemluvě, tam to bylo ještě horší. To je vlastně čas, kdy pravidelně přistoupím k výrobě zmrzliny :o) a pak si zoufám, co to bylo za nápad. Nicméně díky své výstřednosti ho stíhám předat vám všem, kteří chcete koncem týdne vyrobit něco dobrého dětem. Konec školního roku přichází se vší parádou - se sluncem a prázdninami!

 

Příprava: 25 - 35 minut * Získáte: 16 ks sendvičů

  • 2 balení větších máslových sušenek (32 ks velkých 6,5 × 5 cm)
  • 1 250 ml kvalitní vanilkové zmrzliny (asi 700 g) 
  • 250 g borůvek
  • 200 g jahod, na hrubé kousky
  • 100 g hořké čokolády, nasekané nožem

1. Zmrzlinu vyklopte do velké misky a nechte trochu povolit, aby šla převracet lžící.

2. Mezitím si připravte borůvky, jahody nakrájené na větší kousky a nasekejte čokoládu. Přidejte vše ke zmrzlině a smíchejte. Nevadí, když ovoce tvoří shluky.

3. Do připravených forem (použila jsem 2 misky na obalování řízků) vložte pruh pečicího papíru s přesahy, aby zmrzlina šla po zmrazení vyjmout (viz foto). Na dno rozložte sušenky lícem dolů, klaďte je vedle sebe.

4. Pak připravenou zmrzlinu rozdělte na poloviny a navrstvěte ji na sušenky do výšky 3 cm. Povrch urovnejte a nahoru položte znovu sušenky tentokrát lícovou stranou nahoru. Formy dejte do druhého dne zamrazit.

5. Misky vyndejte z mrazničky, nechte 1 - 2 minuty povolit a pomocí přesahu pečicího papíru zmrzlinu vyjměte na rovnou podložku. Pak ostrým nožem sendviče rozkrájejte a ihned dejte znovu do mrazničky tak, aby se nedotýkaly. Pak už je jen odebírejte podle potřeby.

Příprava celé této dobroty je opravdu blesková. V horku zmrzlina povolí tak rychle, že sotva stíháte nakrájet ovoce. V podstatě je za půl hodiny hotovo. Je prima, když vám s přípravou někdo pomůže.

DOBRÉ RADY: 

  • borůvky i kousky jahod můžete použít už zamrazené, zmrzlina v sendvičích o to rychleji ztuhne; anebo si tak připravíte zmrzlinu i mimo ovocnou sezonu
  • čokoládu krájím nožem na větší kousky, je příjemné na ně ve zmrzlině narazit; oproti tomu jemně nastrouhaná čokoláda rozehřátou zmrzlinu obarví
  • v tomto případě však můžete čokoládové mramorování ve zmrzlině využít záměrně
  • povolenou zmrzlinu nenechte dojít až do stádia, kdy je tekutá, nechte ji jen lehce rozmrazit a ovoce do ní vmíchejte jak to jde; nevadí, když nebude rovnoměrně rozptýlené, je pěkné, když zůstane v pevnějších kouscích
  • máte-li málo zmrzliny, můžete využít i drobné zlomky zbývajících sušenek a zamíchat je do zmrzlinového krému

Misky na obalování řízků možná máte doma také. Ideálně posloužily, protože pro vytvoření sendvičů potřebujete nějaký malý pekáček, plastovou krabičku, která má rovné boky a vejde se vám do mrazničky. Misky vždy vyložím pruhem pečicího papíru, za nějž je možné zmrazenou zmrzlinu vyjmout na rovné prkénko a sendviče pohodlně rozkrájet přesně ve spárách mezi sušenkami. Jde to velice dobře.

TIP: Chcete-li si vytvořit naprosto domácí produkt, je prima, máte-li zmrzlinovač, v němž vytvoříte dokonalý zmrzlinový krém. Pečené korpusy vytvořte buď z máslového sušenkového těsta, ze svých oblíbených cookies, anebo ještě lépe - upečte si velké domácí piškoty. Kulaté piškoty vypadají se zmrzlinou efektně, jen je musíte naplnit ručně.

Jakkoli vás láká povrch sušenek dozdobit, třeba čokoládou, nedělejte to; sušenky zůstanou na povrchu suché a celek se bude dobře držet. Sendviče se jí perfektně, kraje zmrzliny odtávají pěkně do pusy, vnitřek zůstává dlouho zmrazený, a díky sušenkám se upatláte jen tak, jak to od zmrzliny očekáváte :o) Přejeme krásné prázdniny!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.