7 TIPŮ, JAK V LÉTĚ PEČOVAT O PLEŤ, VLASY A INTIMNÍ PARTIE

ZMRZLINOVÉ SENDVIČE
26.6.2023
ZÁCLONA PERLA PRO VÁŠ LETNÍ BYT
29.6.2023

Že je v létě třeba dopřát vlasům, pleti a v neposlední řadě i intimním partiím speciální péči, o tom už asi nikdo nepochybuje. Víte ale, jaká jsou základní pravidla správné péče?

Pálící slunce, střídání vody a schnutí i několikrát denně je pro pleť i vlasy poměrně náročná disciplína, vlasům a intimním partiím dává pořádně zabrat voda, ať už je slaná mořská, chlorovaná v bazénu nebo pofidérní kvality z místního kačáku. Každá žena totiž ví, jak dokáže život znepříjemnit taková letní infekce močových cest nebo gynekologický zánět. Z velké části přitom správnou péčí těmto problémům lze přecházet.

Až budete vybírat vhodné přípravky, pohlížejte se po přísadách jako je aloe vera, kyselina hyaluronová, panthenol nebo keratin. To všechno vám pomůže pleť vhodně hydratovat. Vybírat můžete samozřejmě i u nás na e-shopu v sekci kosmetika, kde najdete vše potřebné, a tipy na domácí kosmetiku vhodnou pro letní péči najdete i v odkazech na konci článku :-).

1. 2x čisti, jednou maž

V létě víc než kdy jindy nepodceňujte čištění pleti, a to ani v případě, že vaše pleť nemá sklony k akné. Na zpocené čelo, nos, dekolt, ale i záda nebo ramena se perfektně chytá jemný prach, kterého je v létě všude plno. Spolu se zvýšeným maštěním pleti a podrážděností od slunce je hned na nějaký ten pupínek zaděláno. Při vystavení slunci se za takových pupínků navíc mnohem snáz stane jizvička...

2. Peeling je základ

K čištění pleti patří i peeling. S tím to nepřehánějte, neměli byste ho nikdy aplikovat častěji než jednou týdně. Skvělé jsou přírodní peelingy na bázi cukru, peeling si snadno vyrobíte i domácí třeba z tvarohu, cukru a žloutku (ale pozor, jakmile se krystalky cukru rozpustí, přestanou jako peeling fungovat). Vyhněte se peelingům, jejichž obrušovací funkci plní plastové minikuličky, ty jsou doslova ekologická katastrofa a jde to snadno i bez nich.

Peelingem pleť zbavíte odumřelé kůže, takže se nejen méně ucpávají póry, ale i se lépe opálíte a opálení vám i déle vydrží.

19981_22100_ruzovy-pletovy-krem

3. Čím lehčí, tím lepší

Stejně jako dáte v létě nejspíš přednost melounu před vepřovou pečení, dejte přednost i lehkým krémům – ať už jde o obličej nebo tělo. V létě obvykle není potřeba pleť promašťovat, ale naopak hydratovat. Místo denních krémů klidně sáhněte po hydratačních gelech, sérech a fluidech. V případě péče o tělo používejte hydratační sprchové gely nebo mléka, která užijete rovnou ve sprše. A hlavně, při každodenní péči nezapomínejte ani na krk a dekolt, které jsou stejně jako obličej exponované slunci. Vynikající jsou výrobky s kyselinou hyaluronovou, která uzamyká v pleti vlhkost.

4. Bez opalovacího krému ani ránu

To, že máte dobrý fototyp a jen tak se nespálíte, neznamená, že nemusíte používat opalovací krém. Spálenina kůže umí být velmi bolestivá a slunce opaluje i ve stínu. Obezřetní buďte zejména ve chvíli, kdy fouká vítr, sportujete nebo jste hodně ve vodě: při těchto aktivitách člověku mnohdy není takové vedro, resp. v pohybu nebo ve větru necítí tak dobře, jak slunce na kůži pálí, a ke spálení dojde o to snáz.

U krémů si můžete vybrat mezi minerálními a chemickými filtry. Ty s minerálními filtry jdou většinou hůř rozetřít a na kůži nechávají bílý povlak, bývají ale o dost přírodnějšího složení. A nezapomeňte, že kůže je náš největší orgán a vše, čím ji natřete, prostupuje do našeho těla.

5. Nohy nás nosí, měj své nohy rád

Rozpálené chodníky i písek u vody umí pěkně potrápit naše chodidla, a to i když nechodíte bosky, ale v sandálech nebo pantoflích. Horko ze země prostě sálá a nohy jsou zemi tak blízko... Pravidelně je proto pořádně promazávejte krémy na nohy nebo vazelínou, protože prasklá pata pořádně bolí! Pravidelnost je opravdu na místě, při pobytu u moře to dělejte klidně obden. Vaše nohy vám jedině poděkují!

Koupání, sušení, koupání, sušení. Chlor, sůl, slunce. Tohle dokáže být pro vlasy doslova pohroma. Po každém smočení v moři nebo chloru byste je měli pořádně umýt, ideálně šamponem, který obsahuje keratin, protože ten vlasy chrání před UV zářením, krotí krepatění a vyživuje pokožku. Samozřejmostí by mělo být i použití kondicionéru a jednou týdně i masky. V létě vlasy dostávají prostě opravdu zabrat...

19999_96500_eshop

3. Zdravé vlasy, koruna krásy

Mokré, suché, mokré, suché. Chlor, sůl a UV záření. Přesně to je denní chleba našich vlasů. Dopřejte jim proto v létě odpovídající péči. Skvělé jsou šampony, balzámy i masky s keratinem, který vlasy chrání před UV zářením, předchází jejich krepatění a udržuje je pružné a lesklé. Navíc vyživuje vlasovou pokožku. I kdybyste po zbytek roku po balzámu nesáhli, v létě jej nevynechávejte. Namáhané vlasy to ocení.

7. Intimní partie si nezaslouží přehlížet!

Zatímco intenzivnější péče o vlasy a pleť je pro leckoho v létě samozřejmostí, intimní partie jsou bohužel stále často opomíjené. Přitom pohodlí a zdraví „tam dole“ je pro celkovou tělesnou pohodu opravdu důležité – poničené vlasy nebo pár pupínků jsou oproti zánětu nebo kvasince nepodstatný problém. Chlorovaná voda v bazénech a na koupalištích, ale i sinice a další mikroorganismy v přírodních koupalištích zásadně ovlivňují pH v pochvě i na sliznicích. A i nepatrná změna pH nebo zanesení nečistoty umí odstartovat týdny se vlekoucí potíže. Používejte proto důsledně intimní mýdla nebo oleje, pokud jste náchylná ke gynekologickým problémům, můžete při koupání používat i speciální tampony napuštěné léčivými olejíčky (mimo menstruaci ale ne obyčejné tampony, ty vám v tu chvíli na problém spíše zadělají).

A pánové, nemyslete si, že vás se toto netýká! Týká se vás to stejně, jako vašich partnerek a použití intimních mýdel např. s kyselinou mléčnou nebo laktobacily by pro vás už kvůli zdraví vaší partnerky mělo být zcela samozřejmé :-).

Články, které by vás ještě mohly zaujmout

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.